Volodimir Zelenski a mers din nou pe front. Armata ucraineană a raportat „un oarecare succes”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski pozează cu militarii în timpul vizitei sale la cartierul general al brigăzilor de pe linia frontului de lângă Soledar, regiunea Donețk, Ucraina, 14 august 2023.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers luni pe frontul din Donețk, în apropiere de orașul Soledar, ocupat de forțele rusești. În aceeași zi, armata ucraineană a raportat „un oarecare succes”. La Odesa, trei oameni au fost răniți.

Volodimir Zelenski a declarat luni că a vizitat trupele din regiunea Donețk, aflate pe linia întâi a războiului împotriva Rusiei, și că a discutat cu comandanții de brigadă și de batalion despre problemele cu care se confruntă soldații.

„Primesc informații generale în fiecare zi, dar am vrut să vizitez toate brigăzile separat pentru a înțelege problemele fiecăreia dintre ele”, a spus președintele Ucrainei, potrivit RFE/RL.

El a vizitat brigăzile care se află în apropiere de orașul Soledar, controlat de ruși la nord de Bahmut.

Imaginile publicate pe siteul administrației prezidențiale îl arată pe Volodimir Zelenski și pe principalul său consilier vorbind cu soldații.

Îți mai recomandăm Noile submarine nucleare ale Rusiei vor avea în dotare rachete hipersonice Zircon

Comandanții au spus că au nevoie de „arme, muniții și echipamente, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană de primă linie și diferite tipuri de drone”, iar comunicatul mai vorbește despre „creșterea motivației personalului militar”.

Ucraina a raportat luni lupte violente de-a lungul întregii sale linii de front și „un oarecare succes (...) pe axele de sud și sud-est, în apropiere de Staromaiorske”, potrivit Reuters.

Oficialii ucraineni au completat că armata a reușit să recucerească aproape 3,5 km pătrați în cursul săptămânii trecute în jurul orașului Bahmut, aflat în ruină în estul țării, unde forțele ruse și ucrainene au dus cea mai sângeroasă bătălie din războiul de aproape 18 luni.

Trei răniți în Odesa

De asemenea, Rusia a atacat luni dimineață orașul-port Odesa, iar cel puțin trei persoane au fost rănite în două valuri de atacuri rusești cu drone și rachete.

„Ca urmare a atacului inamicului din Odesa, mai multe incendii au izbucnit din cauza căderii unor fragmente de rachete. Ferestrele clădirilor au fost aruncate în aer de valul de explozie”, a declarat guvernatorul Oleh Kiper.

Pompierii ucraineni intervin la un centru comercial distrus în timpul unei lovituri militare rusești, în Odesa, Ucraina, 14 august 2023.

Comandamentul forțelor armate ucrainene din sud a declarat că forțele sale de apărare aeriană au distrus toate cele 15 drone și opt rachete maritime de tip Kalibr pe care Rusia le-a lansat spre port.

Un cămin și un supermarket au fost avariate de resturile de rachete căzute, a precizat comandamentul pe rețelele de socializare. Cele trei persoane rănite lucrau la supermarketul care a fost distrus de un incendiu.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.