El a denunțat Iranul și Coreea de Nord, pe care i-a numit „complici” la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei.
La reuniune a participat și reprezentantul Rusiei care nu a mai părăsit de astă dată sala de plen.
De altfel, discursul lui Zelenski a fost susținut după ce ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a cerut microfonul și a acuzat națiunile occidentale că au transformat consiliul într-un spectacol.
„Singurul motiv din spatele convocării acestei întâlniri este acela de a oferi lui Volodimir Zelenski încă o scenă de concert în Consiliul de Securitate”, a spus el în discursul neprogramat.
La scurt timp după intervenția lui Nebenzia a luat cuvântul președintele ucrainean.
„Știm că unii din lume vor să vorbească cu (președintele rus Vladimir) Putin”, a spus Zelenski, „pentru a putea auzi de la el că este supărat pentru că ne exercităm dreptul de a ne apăra poporul”.
Zelenski, îmbrăcat în hainele sale militare, a numit astfel de opinii „nebunie”.
„Rusia nu poate fi decât forțată la pace și exact de asta este nevoie: de forțarea Rusiei la pace”, a spus el.
„Putin a încălcat atât de multe norme și reguli internaționale încât nu se va opri singur. Rusia poate fi forțată doar la pace”, a spus Zelenski, acuzând Rusia că a comis crime.
Forțele rusești continuă să țintească resursele energetice ale Ucrainei și ar putea viza în curând centralele sale nucleare, a mai avertizat el.
„Acest război nu poate dispărea pur și simplu, de aceea acest război nu poate fi calmat prin discuții. Este nevoie de acțiune”, a spus Zelenski.
Zelenski a criticat, de asemenea, Iranul și Coreea de Nord, acuzate de serviciile secrete occidentale că furnizează arme Rusiei. Despre Iran s-a spus că ar fi trimis recent Rusiei rachete cu rază scurtă de acțiune.
„Rusia nu are niciun motiv legitim pentru a face din Iran și Coreea de Nord complici de facto în războiul său criminal din Europa, cu armele lor ucidându-ne, ucigând ucraineni”, a spus Zelenski.
Întâlnirea are loc în timp ce liderii mondiali se află la New York pentru adunarea lor anuală la Adunarea Generală a ONU.
Ședința Consiliului de Securitate al ONU de marți a fost solicitată de Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Japonia, Coreea de Sud și Malta.
Miercuri, Zelenski se va adresa Adunării Generale a ONU.
Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. A fost denunțată de Adunarea Generală, formată din 193 de membri, care a cerut Moscovei să-și retragă trupele, dar Consiliul de Securitate a fost blocat tocmai pentru că Rusia are posibilitatea de a respinge orice acțiune.
Îți mai recomandăm Reformă a dreptului de veto în Consiliul ONU. Rusia se opuneLiderul ucrainean merge joi la Washington pentru a se întâlni cu președintele Joe Biden la Casa Albă.
El urmează să-i prezinte lui Biden un plan al victoriei înainte de alegerile din SUA. Planul va fi împărtășit și candidaților la președinție, parlamentarilor americani, cât și partenerilor internaționali.
Este posibil ca planul să includă cererea repetată a Kievului de a utiliza sisteme occidentale de rachete cu rază lungă de acțiune asupra țintelor din interiorul Rusiei.
Marți, el a spus într-un interviu acordat ABC News că planul său se raportează la Carta ONU.
El a spus că războiul cu Rusia este „mai aproape de sfârșit” decât cred mulți și a cerut aliaților să întărească armata Ucrainei.
„Planul victoriei este întărirea Ucrainei”, a spus Zelenski în timpul unui interviu cu prezentatorul „Good Morning America”, Robin Roberts. „De aceea le cerem prietenilor noștri, aliaților noștri, să ne întărească. Este foarte important."
Candidatul republican la președinție, Donald Trump, a exprimat îndoieli cu privire la oportunitatea acordării, în continuare, a sprijinului militar american pentru Ucraina.
Îți mai recomandăm Vizita lui Zelenski în SUA, o călătorie cu miză mare pentru războiul din Ucraina