Liderul ucrainean trebuie să se adreseze în jurul orei 19.00 (17.00 GMT) participanţilor la forumul The European House-Ambrosetti de la Cernobbio, un fel de mini-Davos organizat până duminică pe malul lacului Como.
El a ajuns acolo vineri la câteva ore după ce a cerut „mai multe arme” de la aliaţii săi, în timpul unei întâlniri a susţinătorilor internaţionali ai Kievului la baza aeriană americană Ramstein, în vestul Germaniei.
Îți mai recomandăm Summitul de securitate de la Ramstein. Ajutor SUA pentru Ucraina de 250 milioane dolari. Zelenski: Rușii au de ales între pace și PutinZelenski a indicat pe Telegram că plănuieşte să se întâlnească, sâmbătă, la Cernobbio, cu reprezentanţi ai companiilor italiene şi cu şeful guvernului Giorgia Meloni.
Acest lucru ar trebui să-i asigure sprijinul său constant, chiar dacă unul dintre partenerii coaliţiei sale de dreapta şi de extremă dreaptă, Matteo Salvini, se opune cu înverşunare oricărei incursiuni a Kievului pe teritoriul Rusiei, aşa cum a făcut armata ucraineană de când începutul lui august.
O întâlnire între Volodimir Zelenski şi Viktor Orban nu este confirmată în acest stadiu, dar premierul maghiar a spus că se va întâlni „desigur” cu preşedintele ucrainean la Cernobbio dacă se iveşte ocazia.
„Avem o relaţie bună”, a spus Orban. „Dacă nu există dialog, nu există nicio şansă de pace”.
În timpul ultimei lor întâlniri faţă în faţă la Kiev, la începutul lunii iulie, Orban i-a cerut lui Zelenski să prevadă o „încetare rapidă a focului”, ilustrând nu numai diferenţele dintre cei doi, ci şi pe cele dintre Budapesta şi majoritatea europenilor.
La rândul său, Zelenski a insistat asupra importanţei unei „păci juste” pentru ţara sa, reamintind că Ucraina a cerut retragerea completă a forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean şi plata de despăgubiri ca o condiţie a oricărei încetări a focului.
Forumul de la Cernobbio are loc după ce vineri secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a respins încă o dată cererea Ucrainei de a putea să folosească armele americane cu rază lungă de acţiune în atacuri asupra unor ţinte situate pe teritoriul Rusiei.
Îți mai recomandăm Noi atacuri rusești. Ultimul bilanț la Poltava: 55 de morți. Zelenski merge în Germania„Nu cred că există o anumită capabilitate care să poată fi decisivă" în acest război, a explicat Austin la încheierea unei noi întâlniri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care a reunit baza aeriană Ramstein din Germania ţările ce oferă Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia.
Situaţia prezentă de pe câmpul de luptă arată că Rusia deja şi-a mutat la baze din afara razei de acţiune (de 300 de kilometri) a rachetelor americane ATACMS unele dintre avioanele folosite în lansarea bombelor ghidate cu planare, o armă cu mare putere distructivă folosită de armata rusă împotriva poziţiilor ucrainene pe frontul din interiorul Ucrainei.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.