A fost prima oară când un lider străin a vorbit cu parlamentarii britanici în Camera Comunelor. În mod normal, astfel de discursuri au loc în sala Westminster.
Hamletian, președintele Zelenski le-a spus parlamentarilor britanici că Ucraina a luat decizia de a fi și a cerut mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, „ca să ne asigurăm că cerurile ucrainene sunt în siguranță.”
Parafrazând din discursul fostului premier britanic, Winston Churchill, „Vom lupta pe plaje”, susținut în 4 iunie 1940, el a jurat că „Ucraina va lupta până la capăt”.
„Vom continua să luptăm pentru pământul nostru, indiferent de preț. Ne vom lupta pe plaje, pe drumuri, pe câmpii și pe străzi”.
Parlamentarii au ascultat în tăcere deplină discursul liderului ucrainean. Lor li s-au alăturat miniștrii cabinetului Johnson dar și figuri ale opoziției britanice.
Îți mai recomandăm „Flux constant” de ajutoare militare oferite Ucrainei. Ce au furnizat SUA, NATO și UE până acum„Nu vom renunța și nu vom pierde. Vom continua să luptăm pentru pământul nostru, indiferent de costuri", a spus președintele ucrainean, ovaționat și după discurs.
El a cerut parlamentului să „întărească sancțiunile” împotriva Rusiei și să o recunoască „ca stat terorist”.
De asemenea, și-a reiterat solicitarea ca NATO să stabilească o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei, cerând Marii Britanii să găsească o modalitate de a repune „cerul ucrainean în siguranță”.
El a criticat NATO pentru că nu a fost capabilă să livreze ceea ce au nevoie ucrainenii pentru a se apăra.
„Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar am simțit că alianțele nu funcționează, nici măcar nu pot închide cerul. Așa că este nevoie să reconstruim securitatea europeană de la zero”, a spus Zelenski.
Președintele ucrainean le-a spus parlamentarilor britanici că li se adresează „ca cetățean, ca președinte al unei țări mari, cu un vis” și a comparat lupta Ucrainei împotriva Rusiei cu cea dusă de Marea Britanie împotriva Germaniei în cel de Al Doilea Război Mondial.
„Aș vrea să vă povestesc despre cele 13 zile de război. Războiul pe care nu l-am început noi și nu l-am dorit”, le-a spus el parlamentarilor britanici.
„Nu vrem să pierdem ceea ce avem ceea ce este al nostru, țara noastră, Ucraina”, a spus Zelenski, adăugând: „La fel cum odată nici voi nu ați vrut să vă pierdeți țara. Și a trebuit să luptați pentru Marea Britanie.”
Îți mai recomandăm SUA interzic toate importurile de petrol și gaze din Rusia„Nu ați vrut să vă pierdeți țara când naziștii au vrut să v-o ia”, a adăugat el.
„Și ați luptat pentru Marea Britanie”, a adăugat el, referindu-se la ucrainenii care fac un „efort eroic” împotriva forțelor armate ruse și pe care nici măcar bombardamentele nu i-au oprit.
În ceea ce privește sancțiunile acordate până acum Rusiei de SUA și de țările aliate, președintele ucrainean a spus că sunt binevenite, dar nu sunt suficiente.
El a spus că decizia Curții Penale Internaționale de a investiga Rusia pentru crime de război le-a dat multor ucraineni speranța că vor exista consecințe, dar că nici măcar acest lucru nu este suficient pentru că, între timp, au murit 50 de copii.
„Vieți de copii care ar fi putut trăi”, a spus președintele ucrainean.
Boris Johnson: „Ucrainenii obișnuiți inspiră milioane de oameni”
Ca răspuns la discursul lui Zelenski, premierul britanic Boris Johnson a spus că, prin curajul lor, ucrainenii obișnuiți inspiră milioane de oameni.
El a dat asigurări că Regatul Unit și aliații sunt hotărâți să ajute în continuare Ucraina, să furnizeze arme, să impună sancțiuni și să pună în continuare presiune pe Rusia.
Marea Britanie va folosi toate metodele posibile până când Putin va eșua, iar Ucraina va fi liberă „din nou”, a spus Boris Johnson.
Zelenski: Alianței Nord-Atlantice îi este frică de chestiuni controversate
Într-un interviu acordat marți ABC News, Zelenski a spus că NATO „nu este pregătită” să accepte Ucraina „pentru că alianței îi este frică de chestiuni controversate”.
„În legătură cu NATO, m-am liniștit cu mult timp în urmă, după ce am înțeles că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina pentru că alianței îi este frică de chestiuni controversate si de o confruntare cu Rusia. Și nu vreau să fim țara care cere asta în genunchi, nu vreau să fiu acel președinte”, a declarat președintele Zelenski.
Îți mai recomandăm 3 minute | Zelenski insistă pe no-fly zone, SUA livrează armament, Putin amenință nominal RomâniaEl a spus că este dispus inclusiv să aibă o discuție cu Rusia despre solicitările sale, dar că „este nevoie ca preşedintele Putin să înceapă să discute, să înceapă dialogul, în loc să trăiască într-o bulă de informaţii fără oxigen”.
El a admis și un potențial compromis privind independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk, dar a spus că este o „chestiune mai complicată decât simpla recunoaştere”.
„Vorbim de garanții de securitate. Detaliile privind teritoriile ocupate și republicile nerecunoscute de nimeni în afară de Rusia, aceste pseudo-republici, le putem discuta și găsi compromisul. Ce este important pentru mine este cum vor trăi oamenii din aceste teritorii, mai ales cei care vor să fie parte a Ucrainei. Deci, lucrurile sunt mai complicate decât doar recunoașterea lor. Acesta a fost un ultimatum și noi un vrem ultimatumuri”, a mai spus Zelenski.
El a cerut din nou sprijin aerian.
„I-am spus lui Biden că cel mai important lucru astăzi este siguranța în spațiul aerian, nu putem permite Rusiei să fie activă acolo pentru că ne bombardează, trimit rachete, avioane, elicoptere. Noi nu facem asta pentru că noi nu putem să controlăm spațiul aerian”, a mai spus spus Zelenski.
Zelenski a cerut NATO să asigure no-fly zone deasupra țării, adică o zonă interzisă zborului.
Îți mai recomandăm Analiză | Atacul de la Zaporojie și cum respinge NATO provocările RusieiSUA și NATO au spus, însă, că avioanele rusești ar putea fi doborâte, ceea ce ar duce la un conflict direct al NATO cu Rusia.
„Ieri o rachetă a lovit o universitate din Harkov și o clinică pediatrică din Kiev, deci dacă mă întrebați dacă rachetele trebuie doborâte, răspunsul este da, trebuie doborâte sunt sigur că soldații americani care ar doborî aceste rachete ca să nu lovească cămine studențești nu ar avea nicio reținere să facă asta”, a mai spus Zelenski.