Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat importanța unității europene în timpul unui summit din Croația cu liderii balcanici pe 9 octombrie. El a spus că, dacă Europa nu e unită, nu se poate aștepta la pace. Zelenski urmează să se întâlnească cu liderii Marii Britanii, Franșei, Italiei și Germaniei într-un turneu de două zile în vestul Europei.
„Chiar dacă există multe tensiuni politice, trebuie să ne asigurăm că unitatea noastră în Europa rămâne cât mai stabilă posibil”, a adăugat spus președintele Zelenski la summitul din Croația.
„Nimănui din Europa nu trebuie să i se reamintească cât de prețioasă este pacea, mai ales aici în Balcani”, a adăugat președintele Ucrainei.
El le-a mulțumit liderilor balcanici pentru sprijinul lor „și pentru că s-au ridicat împotriva eforturilor Rusiei de a destabiliza și această regiune”.
Liderii a 12 țări - Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovenia și Turcia - au participat la summit, alături de președintele Volodimir Zelenski și premierului croat Andrej Plenkovic.
Cinci dintre țările ai căror lideri participă la eveniment - Bulgaria, Croația, Grecia, România și Slovenia - sunt membre ale UE. Celelalte națiuni se află în etape diferite ale drumului lor spre aderarea la blocul comunitar.
Zelenski a spus anterior că există o șansă de a „mișca lucrurile spre pace și stabilitate durabilă” de acum până la sfârșitul anului.
„Situația de pe câmpul de luptă creează o oportunitate de a face această alegere – o alegere pentru o acțiune decisivă pentru a pune capăt războiului cel târziu în 2025”, a spus la summit Volodimir Zelenski.
Îți mai recomandăm Zelenski spune că situația de pe front „creează o oportunitate” de a pune capăt războiului în 2025Premierul croat Andrej Plenkovic a spus că investițiile în apărare și solidaritatea cu Ucraina sunt interese geopolitice cheie pentru toată lumea.
Înainte de începerea summitului, Volodimir Zelenski și Andrej Plenkovic au semnat un acord bilateral pe 10 ani privind cooperarea și sprijinul Croației pentru Ucraina după întâlnirea lor.
Acordul se concentrează pe experiența Croației în urmărirea penală a crimelor de război, sprijinirea veteranilor de război, deminarea și procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Turneu european
Summitul din Croația a avut loc înaintea întâlnirii cu aliații internaționali ai Ucrainei de la Ramstein, Germania, care trebuia să aibă loc pe 12 octombrie. dar care a fost însă anulată.
Președintele american Joe Biden și-a anulat vizita programată în Germania, motivând că trebuie să rămână în țară, unde milioane de americani sunt afectați de uraganul Milton
În timp ce se caută o nouă dată pentru întâlnirea grupului Ramstein, președintele ucrainean a anunțat că va discuta la sfârșitul acestei săptămâni cu liderii Marii Britanii, Franței, Italiei și Germaniei privind sprijinul de care are nevoie Ucraina.
Potrivit autorităților britanice, liderul ucrainean îl va vizita joi pe premierul britanic Keir Starmer la Londra și se va întâlni cu noul șef al NATO, Mark Rutte.
După-amiaza, el va călători la Paris pentru o întâlnire cu președintele francez Emmanuel Macron și este apoi așteptat să călătorească la Roma pentru discuții cu premierul italian Giorgia Meloni.
Zelenski va avea o audiență la Papa Francisc la Vatican vineri dimineață și se va întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin în aceeași zi, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului german.
Volodimir Zelenski spune că țara sa are nevoie urgentă de mai mult ajutor pentru a înclina balanța războiului și pentru a asigura victoria pe câmpul de luptă, în timp ce Rusia continuă să captureze zeci de orașe și sate mici din est.
El dorește, de asemenea, autorizația de a folosi arme cu rază lungă de acțiune furnizate de aliați, inclusiv de Statele Unite, pentru a lovi ținte militare adânc în interiorul Rusiei.
Ucraina se bazează pe ajutor financiar și militar în valoare de miliarde de dolari de la Washington pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei.
Candidatul republican Donald Trump a promis că va pune capăt războiului „în 24 de ore” dacă va fi ales, o perspectivă de care Kievul se teme că ar însemna să facă compromisuri mari pentru a obține pacea.
De cealaltă parte, vicepreședintele SUA și candidata democrată, Kamala Harris, a declarat că nu se va întâlni cu liderul rus Vladimir Putin pentru discuții de pace dacă Ucraina nu va fi reprezentată.
Zelenski a respins orice plan de pace care ar implica cedări teritoriale în favoarea Rusiei, argumentând că Moscova trebuie să-și retragă toate trupele din interiorul granițelor Ucrainei pentru a obține o pace durabilă.
Îți mai recomandăm Căderea orașului Vuhledar: Ce înseamnă pentru armata ucraineană, aflată deja în dificultateEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.