Zelenski: Kievul a lansat prima rachetă balistică fabricată în Ucraina

„Principalul punct al acestui plan este de a forța Rusia să pună capăt războiului”, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 27 august la Kiev, adăugând că dorește să fie corect pentru Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a făcut primul test al unei rachete balistice produse pe plan intern.

În acest timp, Rusia a intrat în a doua zi de atacuri extrem de violente în toată Ucraina.

Zelenski a spus, de asemenea, la o conferință de presă care a urmat unui forum organizat marți la Kiev, că războiul cu Rusia se va încheia în cele din urmă prin dialog, dar că Kievul trebuie să fie într-o poziție de forță în acel moment.

El a spus că speră să meargă în Statele Unite în septembrie pentru a participa la Adunarea Generală a ONU de la New York și pentru a se întâlni cu președintele american Joe Biden și pentru a-i prezenta un plan pentru a pune capăt războiului.

Incursiunea Kievului în regiunea Kursk din Rusia face parte din acest plan, a spus el, dar include și alți pași pe frontul economic și diplomatic, a spus el.

„Principalul punct al acestui plan este de a forța Rusia să pună capăt războiului”, a spus el, adăugând că dorește ca acesta să fie corect pentru Ucraina.

El nu a detaliat următorii pași, dar a spus că va discuta planul și cu vicepreședintele Kamala Harris, candidatul democrat la președinția SUA, și probabil și cu fostul președinte american Donald Trump, candidatul republican.

Anunțurile sale au venit în timp ce Ucraina le-a cerut aliaților săi occidentali să elimine interdicția acordată Kievului de a utiliza armele pe care i le-au furnizat pentru a ataca ținte militare în adâncul Rusiei, ca să poată împiedica Moscova să mai distrugă infrastructura civilă și energetică.

Șeful statului ucrainean a mai spus că lucrează la dezvoltarea sistemului de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Hrim-2, care este conceput pentru a combina caracteristicile unui sistem de rachete tactice și ale unui lansator de rachete multiple.

Weekendul trecut, Zelenski a confirmat, de asemenea, existența rachetei Palianîția, produsă intern, pe care a numit-o o „nouă clasă” de arme pentru Ucraina.

Zelenski a vorbit la câteva ore după ce cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte câteva au fost rănite în al doilea atac masiv cu drone și rachete al Rusiei asupra Ucrainei din ultimele două zile.

În Kursk, în Rusia, unde luptele sunt în desfășurare din 6 august, când forțele ucrainene au lansat o incursiune șoc pe teritoriul rusesc, Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), agenția nucleară a ONU, a vizitat centrala nucleară Kurceatov în mijlocul temerile legate de siguranța instalației atomice.

Grossi a spus în urma vizitei că există riscul unui „incident nuclear” la centrală, unde situația era gravă.

Uzina Kurceatov este situată la aproximativ 60 de kilometri de granița cu Ucraina, pe malul râului Seim, unde au fost lupte grele în ultimele trei săptămâni.

Comandantul superior al armatei ucrainene, generalul Alexandr Sîrski, a declarat că forțele sale controlează acum 1.294 de kilometri pătrați și 100 de așezări în Kursk.

El a mai spus că trupele ucrainene au luat 594 de prizonieri ruși în timpul operațiunii în curs de desfășurare de la Kursk.

Îți mai recomandăm 100 de rachete și drone lansate de Rusia asupra Ucrainei. 4 morți. Ucraina încearcă o incursiune la Belgorod, spune Rusia
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI