Parlamentul dorește o ”negociere serioasă, consistentă”, dar Consiliul nu are un mandat clar, spun sursele menționate. În tot cazul, Kovesi pornește cu prima șansă, fiind susținută de Parlament în urma votului din Comisiile LIBE și CONT. Foarte important este și sprijinul acordat de PPE, cel mai puternic grup din Parlamentul European.
Prin votul ”indicativ” din Consiliu s-a stabilit că pe primul loc se află francezul Jean - Francois Bohnert, cu 50 de puncte, Codruța Kovesi și candidatul german, Andres Ritter, cu câte 29 de puncte. Reprezentantul României în COREPER nu a susținut-o pe Kovesi, dând votul candidatului Franței. De atunci și până acum au mai avut loc întâlniri și discuții, dar Consiliul nu a mai dat un nou vot.
De aceea, întâlnirea de miercuri va fi una în care Consiliul va asculta argumentele Parlamentului și invers. Poziția PE e clară: Laura Codruța Kovesi, care a fost aleasă de Comisiile LIBE și de Control Bugetar (CONT), este candidatul susținut de eurodeputați. Anunțul oficial în acest sens, comunicat și guvernului României, a fost făcut pe 8 martie de către președintele PE, Antonio Tajani.
Îți mai recomandăm Kovesi, pe ultima turnantă spre șefia Parchetului European. Pe 20 martie încep negocierile
Dacă nu se ajunge la un rezultat la negocierea de miercuri vor mai urma alte două runde de negocieri, pe 4 și 10 aprilie. Acest program a fost anunțat în 4 martie de Antonio Tajani.
Dacă însă astăzi Consiliul și Parlamentul convin asupra unui nume de procuror -șef european, acesta la va fi trimis PE pentru votul decisiv.
Din echipa de negociere a Parlamentului vor face parte socialistul Claude Moraes, șeful Comisiei LIBE, Ingeborg Grassle, președinta comisiei CONT, și Judith Sargentini.
În numele Consiliului UE vor negocia reprezentanții Finlandei, Croației și Portugaliei, următoarele președinții ale Consiliului care nu au candidați pentru funcția de procuror-șef european.
Negocierile se vor desfașura în baza articolului 14 din Regulamentul EPPO.
Campania de denigrare a Laurei Codruța Kovesi a provocat și continua să provoace reacții din partea oficialilor europeni.
Îți mai recomandăm Ambasadorul SUA, Hans Klemm: Derapajele din Justiție ar putea da ocazia Rusiei să profite şi să dezbine (VIDEO)Prezent la summitul PPE al liderilor locali și regionali, ținut la București, liderul PPE Manfred Weber și candidatul grupului pentru șefia Comisiei Europene, a declarant că este surprins că guvernul nu susține candidatul român.
„Acum aș dori să vorbesc despre statul de drept și despre PSD implicit. Sunt surprins. Trebuie să spun că pentru prima oară vom avea un procuror-șef european care se va lupta pentru statul de drept și împotriva corupției europene. Este o surpriză pentru mine că Guvernul din România nu o sprijină pe această doamnă. Eu cred că România ar trebui să fie mândră că primul procuror-șef european ar putea fi un cetățean român, de aceea sprijinim această candidatură întrutotul”, a declarat Manfred Weber.
Acum două săptămâni, Vera Jourova, comisar European pe Justiție, a declarat că presiunile asupra lui Kovesi sunt intolerabile și că procesul de selecție trebuie să fie ”corect și fără încercări de discreditare”.
Sunt doar ultimele exemple din seria de reacții negative față de atitudinea guvernului român, mai ales după ce Secția Specială pentru anchetarea magistraților i-a deschis Laurei Kovesi două dosare penale.
Îți mai recomandăm PSD și PNL contestă selecția lui Tudorel Toader pentru Parchetul European. Șerban Nicolae pune sub semnul întrebării aderarea la EPPOPoziția părții române față de instituția Parchetului European a fost, de altfel, exprimată și de senatorul PSD, Șerban Nicolae, care a declarat pentru Europa Liberă că nu este constituțional ca procurorul-șef european să ”lucreze în afara țării”. „Ne-am grăbit cu aderarea la EPPO”, a declarat Șerban Nicolae.