Război în Israel | Ofensiva terestră va începe doar după o decizie politică. Blinken anunță deschiderea punctului de frontieră cu Egiptul

Lovituri aeriene au avut loc, de ambele părți, și în cursului nopții de sâmbătă spre duminică.

Oficiali ai armatei israeliene au anunțat că armata este pregătită pentru noua etapă a războiul, dar că va declanșa operațiunea terestră abia după punerea la adăpost a civililor. Loviturile aeriene au continuat și în ziua a opta de ambele părți.

Sumarul principalelor evenimente

  • Războiul care a început pe 7 octombrie a devenit cel mai sângeros dintre cele cinci războaie din Gaza, cu peste 4.000 de morți de ambele părți.
  • În Israel, bilanțul celor uciși a ajuns la 1.300 de oameni, majoritatea civili, iar peste 2.600 de oameni au murit în Fâșia Gaza.
  • Cel puțin 199 de persoane sunt ținute ostatice de Hamas în Gaza, au anunțat reprezentanții armatei israeliene.
  • Spitalele din Gaza mai au combustibil doar pentru două zile, iar viețile a mii de pacienți sunt amenințate de lipsa energiei electrice, spune ONU.
  • Peste un milion de oameni și-au părăsit casele din Fâșia Gaza, în așteptarea unei invazii mult anunțate a Israelului, care urmărește să elimine conducerea Hamas.
  • Joe Biden spune că Israelul trebuie să distrugă Hamas, dar că ocuparea Fâșiei Gaza ar fi o „mare greșeală”. Președintele SUA ar urma să călătorească în Israel zilele următoare.
  • Autoritățile israeliene au repornit furnizarea apei în sudul Fâșiei Gaza, dar neagă existența unui armistițiu convenit cu Egipt și SUA pentru evacuarea civililor.
  • 350 de cetățeni români și membri de familie ai acestora se mai află în Fâșia Gaza, iar peste 200 au cerut sprijin pentru a fi evacuați.

Ora 22.40 - Declarație comună a statelor membre UE - condamnă Hamas și atacurile teroriste brutale din Israel

Liderii celor 27 de state membre ale UE au emis o declarație în care își prezintă poziția cu privire la situația din Orientul Mijlociu.

„Uniunea Europeană condamnă în cei mai fermi termeni posibili Hamas și atacurile sale teroriste brutale și nediscriminatorii din Israel și deplânge profund pierderea de vieți omenești”, spune Consiliul European.

„Subliniem cu tărie dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar și internațional în fața unor astfel de atacuri violente și nediscriminatorii”, se menționează în declarație.

Liderii UE cer „protecția tuturor civililor în orice moment, în conformitate cu dreptul internațional umanitar”.

„Facem apel la Hamas să elibereze imediat toți ostaticii fără nicio condiție prealabilă. Reiterăm importanța furnizării de ajutor umanitar urgent și suntem pregătiți să continuăm să sprijinim acei civili care au cea mai mare nevoie din Gaza, în coordonare cu partenerii, asigurându-ne că această asistență nu este abuzată de organizațiile teroriste. Este crucial să prevenim escaladarea regională”, au declarat liderii UE.

Ora 22.35 - Armata israeliană atacă poziții ale Hezbollah din Liban

Loviturile au loc după ce gruparea teroristă a lansat, mai devreme, cel puțin șase rachete ghidate antitanc asupra unui oraș israelian și a mai multor posturi militare de la granița cu Libanul.

Ora 21.30 - Peste 600 de mii de locuitori din Fâșia Gaza, mutați în sud

Mai mult de 600 de mii de locuitori din nordul Fâșiei Gaza s-au evacuat spre sud, iar operațiunea continuă, declară oficialii militari israelieni, citați de Reuters și The Guardian. În același timp, spun jurnaliștii, familiile celor 155 de ostatici israelieni ai Hamas au fost informate de autorități că rudele lor sunt prizonieri.

Ora 21.15 - Soldații israelieni, îndemnați să decimeze Hamas

Şeful Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) spune că armata va intra în curând în Fâşia Gaza pentru a decima Hamas şi i-a îndemnat pe soldaţi să atace şi să distrugă tot ce ţine de mişcarea palestiniană, relatează The Times of Israel, citat de News.ro. "Vom face ceva mare, important, pentru a schimba situaţia pentru o perioadă lungă, lungă de timp... Aceasta este o misiune mare, un mare privilegiu. Să o facem cu excelenţă", a spus el.

În ultimele zile, ofiţeri de rang înalt din cadrul forţelor terestre au survolat teritoriul din Fâşia Gaza pentru a vedea direcţia manevrelor militare preconizate, scrie The Times of Israel. Comandanţilor de brigadă şi de batalion li s-a arătat din elicoptere de luptă pe unde se aşteaptă să intre trupele terestre în timpul iminentei ofensive terestre în Fâşia Gaza.

Armata israeliană așteaptă o „decizie politică” privind startul ofensivei terestre, spun purtători de cuvânt ai IDF. Atât lt. Richard Hecht, cât și David Hagari, ambii purtători de cuvânt ai forțelor armate, citați de ABC News Australia, au spus duminică, în conferințe de presă separate, că „o decizie politică” va stabili calendarul acțiunilor împotriva Hamas.

Ora 21.00 - Nou bilanț al victimelor

Palestinienii susțin că numărul victimelor războiului din Gaza a ajuns la 2.670.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că 357 de persoane au fost ucise și aproximativ 1.000 rănite în ultimele 24 de ore, ceea ce ridică bilanțul la 2.670 de morți și 9.600 de răniți de la începutul războiului.

Israelul afirmă că a ucis, de asemenea, aproximativ 1.500 de activiști Hamas în interiorul Israelului de când grupul terorist și-a lansat atacul săptămâna trecută.

Ora 20.15 - Blinken anunță deschiderea punctului de trecere a frontierei, după întâlnirea cu președintele egiptean

Secretarul de stat american Antony Blinken a promis duminică că punctul de trecere Rafah dintre Gaza și Egipt "va fi deschis", după întâlnirea cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi.

„Rafah va fi deschis", a spus el. „Punem la punct cu ONU, cu Egiptul, cu Israelul, cu alții, mecanismul prin care să introducem asistența și să o ducem la oamenii care au nevoie de ea."

Secretarul de stat american Antony Blinken se întâlnește cu ministrul de externe saudit, prințul Faisal bin Farhan, la Ministerul Afacerilor Externe din Riad, Arabia Saudită, sâmbătă, 14 octombrie 2023.

Israelul a închis cele două puncte de trecere a frontierei cu Gaza și a impus un „asediu complet" asupra teritoriului, blocând aprovizionarea cu combustibil, electricitate și apă. Astfel, punctul de trecere de la Rafah a rămas singura cale viabilă de a scoate oamenii din enclavă și de a introduce provizii în ea.

Eforturile de ajutorare: Blinken a anunțat, de asemenea, numirea de către președintele Joe Biden a lui David Satterfield, fost ambasador al SUA în Turcia, pentru a ajuta la coordonarea eforturilor de ajutor.

Blinken a declarat că Satterfield va fi în Israel luni pentru a începe coordonarea.

Blinken, care s-a întâlnit cu diverși lideri regionali, inclusiv cu cei din Arabia Saudită, Bahrain și Emiratele Arabe Unite, a declarat că a avut „conversații foarte bune" atât cu el-Sisi, cât și cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman.

El a adăugat că fiecare națiune cu care a vorbit a împărtășit obiectivul administrației de a preveni o escaladare și de a asigura ajutorul pentru civilii blocați în Gaza.

Ora 19.00 - Mai multe avioane de atac americane au ajuns în Orientul Mijlociu

Avioane de atac suplimentare ale SUA au ajuns în Orientul Mijlociu, ca parte a unui plan de consolidare a posturii de apărare americane în regiune, a anunțat duminică Comandamentul de luptă aeriană al SUA.

Desfășurarea de avioane de atac A-10 Warthog suplimentare, alături de alte avioane de luptă americane, are ca scop descurajarea oricărei agresiuni iraniene sau a unei extinderi a luptelor dincolo de granițele Israelului, a declarat anterior un oficial american pentru CNN.

Îți mai recomandăm AP: Hamas a postat de pe 12 septembrie o simulare a invaziei pe rețelele de socializare

„A-10 de la 354th EFS au sosit la US Central Command AOR (Area of Responsibility)", a postat duminică Air Combat Command pe rețelele de socializare.

„Această sosire consolidează poziția de apărare a SUA, îmbunătățește operațiunile aeriene în tot Orientul Mijlociu și îi asigură pe aliații și partenerii noștri regionali că rămânem în poziția de a le proteja și apăra libertatea", a adăugat postarea.

Ora 17.30 -Israelul afirmă că a deschis alimentarea cu apă în sudul Fâșiei Gaza, dar Autoritatea pentru Apă spune că nu poate confirma aprovizionarea

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică la CNN că Israelul a restabilit apa în sudul Fâșiei Gaza, dar directorul Autorității palestiniene pentru apă a declarat că nu poate fi sigur că este adevărat, deoarece electricitatea nu a fost restabilită.

„Nu pot confirma acest lucru în acest moment, deoarece stațiile noastre de apă din Khan Younis, Gaza City și centrul Gaza nu sunt în stare să primească și să distribuie apă oamenilor", a declarat Munther Shublaq, directorul Autorității pentru Apă din Gaza, pentru CNN.

Familii palestiniene cu bunurile lor fug în urma avertismentului armatei israeliene de a-și părăsi casele și de a se deplasa spre sud înainte de o așteptată ofensivă terestră, în orașul Gaza, la 13 octombrie 2023.

„Pentru a permite stațiilor să primească și să distribuie apă, avem nevoie de electricitate, care în prezent este întreruptă. Alternativa este combustibilul pentru a alimenta generatorul, pe care, de asemenea, nu îl avem. Este posibil să existe presiuni pentru a restabili alimentarea cu apă, dar nu pot confirma nimic până când stațiile nu vor fi gata".

Locuitorii blocați în Fâșia Gaza - enclava de coastă controlată de Hamas - au fost loviți de raiduri aeriene de când ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a ordonat un „asediu complet" asupra zonei, inclusiv oprirea livrărilor de electricitate, alimente, apă și combustibil.

Ora 16.30 - Premierul Benjamin Netanyahu a convocat duminică pentru prima dată cabinetul de urgenţă extins al Israelului

Reuniunea, care a avut loc la cartierul general al armatei din Tel Aviv, a început cu miniştrii care s-au ridicat în picioare pentru un moment de reculegere în memoria celor 1.300 de israelieni ucişi în atacul şocant al Hamas din 7 octombrie, arată într-o înregistrare video publicată de biroul lui Netanyahu, citat de news.ro.

Salutându-l pe fostul deputat de opoziţie Benny Gantz, care s-a alăturat guvernului săptămâna trecută împreună cu mai mulţi membri ai partidului său, Netanyahu a declarat că toţi miniştrii „lucrează non-stop, pe un front unit".

„Hamas a crezut că vom fi dărâmaţi. Noi suntem cei care vom demola Hamas", a declarat Netanyahu, adăugând că demonstraţia de unitate "trimite un mesaj clar naţiunii, inamicului şi lumii".

Şedinţa de cabinet intervine în condiţiile în care Israelul se pregăteşte să lanseze o amplă ofensivă terestră în Gaza.

Ora 16.00 - Egiptul va intensifica contactele cu organizațiile umanitare pentru a livra ajutoare în Gaza

Egiptul își va intensifica eforturile pentru a ajuta organizațiile umanitare să livreze ajutoare în Gaza.

Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a prezidat duminică o reuniune a Consiliului Național de Securitate al țării pentru a aborda „escaladarea militară din Fâșia Gaza", potrivit unei declarații a președinției egiptene.

Îți mai recomandăm Român blocat în nordul Gazei, cu mama abia întoarsă în România: „Nu știu dacă îmi voi mai vedea părinții!”

Consiliul a decis să „intensifice contactele cu organizațiile internaționale și regionale de ajutorare pentru a oferi asistența necesară", se arată în declarație.

Proviziile umanitare vitale au rămas duminică în Egipt, în apropierea punctului de trecere Rafah, pe fondul apelurilor tot mai numeroase de a deschide granița spre sudul Fâșiei Gaza. Organizația Națiunilor Unite a subliniat impactul devastator al blocadei asupra Gaza, care nu a primit ajutoare de la izbucnirea luptelor în urmă cu o săptămână.

Ora 14.30 - Papa Francisc face apel pentru instituirea de coridoare umanitare și pentru eliberarea ostaticilor

Papa Francisc a făcut apel la crearea unor coridoare umanitare în Gaza și la eliberarea ostaticilor luați de Hamas, în timpul unui discurs rostit duminică în Piața Sfântul Petru.

„Mă gândesc la numeroasele persoane care suferă, la tineri și la bătrâni și îmi reînnoiesc apelul pentru eliberarea prizonierilor", a spus Papa. „Și vă rog să respectați situația umanitară din Gaza pentru a garanta coridoare umanitare pentru a ajuta și asista întreaga populație".

Papa Francisc a cerut crearea de coridoare umanitare.


Papa Francisc a spus că urmărește „cu mare durere situația din Israel și Palestina".

„Vă rog să nu mai fie vărsat sânge - aici sau în orice alt loc", a spus el. „Războaiele sunt întotdeauna o înfrângere".

Ora 13.00 - Hezbollah spune că a atacat Israelul ca răspuns la uciderea jurnalistului Reuters

Hezbollah a lansat rachete asupra Israelului duminică dimineața ca răspuns la atacurile israeliene de vineri care au ucis un jurnalist Reuters și doi civili în vârstă, a declarat grupul militant șiit într-un comunicat.

Hezbollah a precizat că a lovit orașul Shtula din nordul Israelului, ucigând un israelian. Medicii israelieni au declarat că un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost ucis în atacul grupării susținute de Iran și alți doi, tot bărbați în vârstă de 40 de ani, au fost răniți.

Hezbollah a afirmat că a atacat "poziții militare" cu rachete ghidate cu precizie.

Urmările bombardamentelor Israelului în Fâșia Gaza. 14 octombrie 2023.

Armata israeliană a declarat că a lovit teritorii libaneze și că au existat focuri de armă dinspre Liban spre o poziție militară israeliană de la graniță.

Issam Abdallah, cameramanul Reuters care a fost ucis, se afla împreună cu un grup de alți jurnaliști care purtau veste de presă cu etichete clare, atunci când un bombardament israelian a lovit poziția lor în apropiere de orașul libanez de frontieră Alma Chaab, potrivit unei înregistrări video analizate de CNN.

Jurnaliști de la organizațiile internaționale de știri Al Jazeera, Agenția France Presse și Reuters s-au numărat printre victime, potrivit declarațiilor făcute de agențiile respective.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat sâmbătă că analizează incidentul.

Ora 11.30- DSU preia 220 de cetățeni ucraineni din Israel

220 de cetățeni ucraineni care au ajuns la Bucueești din Israel au fost preluați de Departamentul pentru Situații de Urgență și au beneficiat de asistență medicală asigurată de către personalul specializat din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca).
O parte dintre ei și-au continuat drumul mai departe, iar aproximativ 40-50 de persoane au fost transportate în spații de cazare temporară, oferindu-li-se un refugiu sigur în aceste momente dificile.
Un alt zbor care urmează să aducă cetățeni ucraineni este așteptat la București luni, 16 octombrie.

10.30 - Britanicii din Gaza, îndemnați să se pregătească pentru deschiderea graniței cu Egiptul

Ministerul britanic de Externe le spune cetățenilor britanici din Gaza să se pregătească în cazul în care se va deschide punctul de trecere a frontierei Rafah către Egipt, anunță BBC.

Punctul de trecere, situat în sudul Fâșiei Gaza, este în prezent singura cale de ieșire din teritoriu, Hamas controlând cine poate trece prin el.

Negocierile pentru a permite cetățenilor străini să părăsească Gaza prin acest punct de trecere continuă, Egiptul refuzând în prezent acest lucru până când Israelul nu permite intrarea în Gaza a unui convoi de camioane cu ajutoare din partea sa.

Camioanele care transportă ajutoare stau la coadă de ore întregi așteptând să intre în Gaza.

Ora 10.15 - Nou ultimatum pentru evacuarea civililor din nordul Fâșiei Gaza

Un purtător de cuvânt al Ligii de Apărare a Israelului (IDF) spune că civilii care se află încă în nordul Fâșiei Gaza trebuie să se îndrepte spre sud între orele 10.00 și 13.00.

Ei trebuie să folosească o singură rută - care pornește de la Beit Hanoun spre Khan Yunis - precizează IDF, care spune că drumul nu va fi atacat în acest interval de timp.

Termenul pentru fereastra inițială, de 24 de ore, anunțat vineri și prelungit, a expirat sâmbătă după-amiază. La momentul respectiv, Israelul desemnase două rute - una dintre ele era aceeași menționată de IDF și duminică.

Organizația Mondială a Sănătății a condamnat ordinul de evacuare și spune că forțarea pacienților din spitale să se mute ar fi "o condamnare la moarte".

Ora 10.00 - SUA evacuează cetățenii americani pe mare, începând de luni

Guvernul Statelor Unite anunță că oferă asistență cetățenilor americani și membrilor de familie apropiați ai acestora, care dețin un document de călătorie valabil, pentru a pleca din Haifa pe mare spre Cipru, pe 16 octombrie 2023. Îmbarcarea începe luni dimineață, la ora locală 8. Cetățenii americani trebuie să ajungă la terminalul de pasageri al portului Haifa nu mai târziu de ora locală 9. Îmbarcarea se va face în ordinea sosirii și se face în limita locurilor disponibile.

Ora 09.30 - Armata israeliană spune că a lovit peste 100 de ținte militare din Gaza

IDF (Israel Defence Forces), citată de CNN, anunță că a atacat azi noapte peste 100 de ținte militare din mai multe părți ale Fâșiei Gaza. Printr ele, sedii ale Hamas și puncte militare importante: lansatoare, posturi anti-tanc și posturi de observație. Informația e confirmată de jurnaliștii din Gaza, care adaugă că au fost bombardamente în estul Fâșiei.

Ora 09.00 - IDF: L-am asasinat pe comandantul Hamas responsabil pentru raidul asupra kibbutzului Nirim și Nir Oz.

IDF (Israel Defence Forces) și Shin Bet au anunțat că l-au asasinat pe Bilal al-Kadra, comandantul forței Noh'ba (forțele speciale ale Hamas) din batalionul Khan Yunis Sud, responsabil pentru raidul de sâmbătă asupra kibbutzimului Nirim și Nir Oz.

Potrivit anunțului, alți agenți ai Hamas și ai Jihadului Islamic au fost uciși în atacurile din cursul nopții în Zeitoon, Khan Yunis și Jabaliya. De asemenea, s-a raportat că FDI a atacat cartierele generale și complexele militare, zeci de lansatoare, posturi antitanc și posturi de observare aparținând Hamas.

Ora 07.30 - 300 de morți, în 24 de ore

Aproximativ 300 ce persoane au murit și 300 au fost rănite în Gaza, în ultimele 24 de ore, potrivit ministrului Sănătății din Gaza. Cele mai multe dintre victime sunt femei și copii, potrivit aceleași surse.

Numărul total al morților din Gaza, de la începutul confruntării, este de 2215, iar 8714 oameni au fost răniți, potrivit aceleași surse.

Bărbați palestinieni reacționează în timp ce o fată rănită este salvată din dărâmăturile unei case după ce aceasta a fost lovită de lovituri israeliene, în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, 14 octombrie 2023. REUTERS/Yasser Qudih

Israelul a lansat ofensiva cu represalii după ce, pe 7 octombrie, Hamas a lansat un atac în urma căruia a omorât 1300 de persoane. Frica crește printre civilii din Gaza, pe măsură ce Israelul se pregătește pentru noua etapă a războiului său cu Hamas, care include lovituri de amploare și operațiuni la sol semnificative.

Ora 07.00 - Israelul începe operațiunile abia după evacuarea civililor

Israelul va începe „operațiuni militare semnificative" în Gaza doar după ce va vedea că civilii au plecat, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF).

„Lucrul important aici pe care trebuie să ne concentrăm este că vom începe operațiuni militare semnificative doar după ce vom vedea că civilii au părăsit zona", a declarat locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

Luați-vă bunurile, mergeți spre sud. Păstrați-vă viața și nu cădeți în capcana pe care Hamas v-o pregătește.
lt.-col. Jonathan Cornicus, Forțele Armate Israeliene

„Este foarte important ca oamenii din Gaza să știe că am fost foarte, foarte generoși cu timpul. Am dat un avertisment amplu, mai mult de 25 de ore... Nu pot să subliniez mai mult decât suficient pentru a spune că acum este momentul ca locuitorii din Gaza să plece.


Mai mult de jumătate din cei 2 milioane de locuitori din Gaza trăiesc în secțiunea nordică pe care Israelul le-a spus să o evacueze. Multe familii, dintre care unele erau deja strămutate intern, sunt acum înghesuite într-o porțiune și mai mică a teritoriului de 140 de mile pătrate.

Zeci de mii de palestinieni au fugit spre sud pe străzile bătătorite din Gaza, după ce armata israeliană le-a spus să părăsească zonele nordice ale benzii dens populate.

Ora 00.13 - Israelul atacă aeroportul din Aleppo, Siria

Cotidianul sirian Al-Watan, preluat de Times of Israel, susține că atacul israelian a lovit pista aeroportului din Aleppo, care nu mai poate fi folosită în acest moment. Calea de rulare abia fusese remediată în urma unei lovituri similare israeliene de joi.

Sâmbătă, ora 22.35 -Nordul Israelului, atacat cu rachete din Siria. Artileria israeliană ripostează

Armata israeliană confirmă că mai multe rachete au fost interceptate în nordul Israelului (Galateea și Înălțimile Golan) și că atacă cu foc de artilerie zona din care au fost lansate.

Sâmbătă, ora 21.45 - Germania începe evacuarea cetățenilor săi din Israel

Două avioane militare sunt în drum din Germania către Israel sâmbătă seară, anunță agenția germană de presă DPA. Sunt planificate și zboruri suplimentare, potrivit ministerului german al Apărării.

Peste 100.000 de locuitori ai Israelului au dublă cetățenie, germană și israeliană.

Sâmbătă, ora 21.00 - Sirenele de raid aerian au sunat în centrul Israelului, inclusiv în Tel Aviv.

Sirenele de raid aerian în toată zona centrală a Israelului după o rafală de rachete lansate de Hamas din Gaza, inclusiv în Tel Aviv, Rishon Lezion, Bnei Brak, Holon, Ramle și în multe alte orașe, anunță Times of Israel.

Sâmbătă, ora 20.08 - Israelul recunoaște greșeli de securitate

Israelul a recunoscut că a făcut "greșeli" în ceea ce privește serviciile de informații pentru că nu a reușit să prevadă atacurile Hamas de la sfârșitul săptămânii trecute, informează The Guardian.

„Este greșeala mea și reflectă greșelile tuturor celor care fac ealuări [ale serviciilor de informații]", a declarat consilierul israelian pentru securitate națională, Tzachi Hanegbi, în cadrul unei conferințe de presă, relatează Agenția France-Presse.

Mașina unui jurnalist arde la locul unde a fost ucis Issam Abdallah, videojurnalistul Reuters, iar alte șase persoane au fost rănite vineri, când au fost lovite de rachete trase din direcția Israelului, în Alma Al-Shaab, în apropiere de granița cu Israelul, în sudul Libanului.

„Noi chiar credeam că Hamas a învățat lecția" din ultimul său război major cu Israelul din 2021, a adăugat Hanegbi.

El a continuat prin a spune că refuză megocierile în jurul schimburilor de prizonieri cu Hamas, spunând: „Nu există nicio modalitate de a negocia cu un inamic pe care am jurat să îl anihilăm".

Sâmbătă, ora 19.45 - Armata israeliană a încheiat pregătirile pentru un nou atac

Armata israeliană anunță că este pregătită „pentru următoarele etape ale războiului, cu accent pe o operațiune terestră semnificativă”.

Comunicațiile și internetul au fost întrerupte în Fâșia Gaza, iar aviația a efectuat un bombardament masiv, imediat după expirarea ultimatumului (prelungit) de evacuare din zona de nord, acordat civililor, informează IDF.

Bombardamente s-au auzit și la granița cu Libanul. Reprezentanții Hezbollah au anunțat că doi civili au fost uciși ca urmare a atacurilor israeliene.

Un bărbat palestinian cară o fetiță rănită la locul loviturilor israeliene, în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, la 14 octombrie 2023.

Armata israeliană (IDF) a emis un comunicat, la ora 19, în care spune că este gata să extindă ofensiva prin implementarea unei „game largi de planuri operaționale, care includ un atac combinat și coordonat din aer, mare și uscat” asupra Fâșiei Gaza.


„Batalioanele și soldații armatei israeliene sunt dislocați în toată țara și sunt pregătiți să sporească pregătirea pentru următoarele etape ale războiului, cu accent pe o operațiune terestră semnificativă”, adaugă IDF.

Într-un comunicat trimis Europei libere imediat după noile evoluții, MAE român precizează că, „pe fondul deteriorării situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Celula de Criză continuă demersurile în regim permanent în vederea evacuării, în condiții de siguranță, a cetățenilor români din Fâșia Gaza care s-au notificat pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah pentru a fi evacuați.”

Astfel, diplomații aflați în zonă continuă dialogul cu autoritățile israeliene și cele egiptene în vederea asigurării condițiilor necesare pentru evacuarea cetățenilor români, ținând cont de evoluțiile de securitate din teren.

MAE spune că urmărește 350 de persoane cu cetățenie română din Fâșia Gaza. 200 au cerut ajutor în vederea evacuării, dar, până la această oră, nu s-a reușit extragerea lor din regiune.

Sâmbătă, ora 18.00- Încă doi români, morți în conflict. O persoană, dispărută

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) confirmă decesul a încă două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, cu domiciliul în Israel.

Ambasada României la Tel Aviv anunță că verifică informațiile cu privire la dispariția unei persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română.

Până la acest moment, spune MAE într-un comunicat, „Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa nu au recepționat solicitări de sprijin consular privind dispariția sau decesul altor cetățeni români în Statul Israel”.