Persoanele care se înscriu în categoria de risc ridicat sunt următoarele:
- persoane cu vârsta peste 65 de ani,
- persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice,
- copii şi bătrâni instituţionalizaţi,
- personal medical,
- femei gravide.
Aceste grupuri de persoane sunt prevăzute în strategia Ministerului Sănătății, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și ale Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile.
„Primele 50 000 de doze de vaccin au ajuns deja în teritoriu și sunt utilizate pentru imunizarea personalului medical. Din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite și celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă și vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie”, arată instituția în comunicatul citat.
În luna august, ministerul anunța că va primi, în următorii 3 ani, aproximativ 22 milioane de lei de la Uniunea Europeană, bani ce vor fi folosiți pentru implementarea unui plan de măsuri ce vizează creșterea gradului de vaccinare în România.
De asemenea, Ministerul Sănătății promite că "va fi îmbunătățită capacitatea instituțiilor din sistemul de sănătate pentru completarea și accesul în timp real la informații privind stadiul vaccinării pentru populație, precum și a stocurilor disponibile. Un număr de 20 de județe identificate ca fiind prioritare vor fi dotate cu camere frigorifice pentru păstrarea stocurilor de vaccin, cu mașini și servicii de curierat pentru transport vaccin".
Altă promisiune este dezvoltarea Registrului Electronic Național de Vaccinari (RENV), prin crearea, în secțiunile de management al stocurilor de vaccin existente la nivelul direcțiilor de sănătate publică, a unui modul de calcul valoric al acestor stocuri.
În România, proiectul legii vaccinării stă blocat de doi ani în Parlament, în plină epidemie de rujeolă soldată cu 64 de morți, cea mai gravă din Europa.