Pentru prima oară în doi ani, după pandemia de Covid, președintele chinez Xi Jinping va părăsi China pentru un turneu în Asia Centrală, care să dea un nou imbold supremației chineze în regiune dar și pentru reconsolidarea parteneriatului cu Moscova, ce se va finaliza cu o întâlnire cu omologul rus Vladimir Putin.
Situată în Asia Centrală, China a început să joace un rol complex în comerțul global din perioada post-sovietică. Beijingul încearcă, de asemenea, să-și îmbunătățească securitatea și să soluționeze disputele de lungă durată de la frontieră.
Dar implicarea chineză a crescut lent în regiune, în mare parte din cauza îngrijorărilor Beijingului cu privire la modul în care ar reacționa o Rusia post-sovietică nesigură.
În aprilie 1996, liderii Chinei, Rusiei, Kazahstanului, Kârgâzstanului și Tadjikistanului s-au întâlnit la Shanghai pentru a semna un acord de retragere a forțelor militare de la fosta graniță chino-sovietică și pentru a oferi un mecanism de soluționare a problemelor de frontieră cu noii săi vecini independenți.
Acordul a dus la formarea celor Cinci din Shanghai, care aveau să devină Organizația de Cooperare din Shanghai (SCO) în 2001, odată cu adăugarea Uzbekistanului (tot de atunci a primit India și Pakistanul ca membri).
Călătoria lui Xi marchează revenirea sa pe scena internațională și începe cu o vizită în Kazahstan pe 14 septembrie, urmată de o călătorie în orașul antic Drumul Mătăsii Samarkand, din Uzbekistan, pentru summitul anual al Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO).
Îți mai recomandăm Cum arată propaganda chineză în România. Noua „armă” în promovarea politicii BeijinguluiLa întâlnirea SCO, Xi se va întâlni cu diverși lideri din regiune, precum și cu Putin, pe care nu l-a văzut de când au declarat un parteneriat ruso-chinez „fără limite” în februarie, cu câteva zile înainte de invazia Ucrainei de către Kremlin.
Liderul Chinei Xi Jinping și Vladimir Putin al Rusiei vor discuta despre războiul din Ucraina și despre alte „subiecte internaționale și regionale” la întâlnirea lor de la sfârșitul acestei săptămâni, spune Kremlinul, citat de BBC.
Așadar, în timp ce Xi încearcă să obțină pe 16 octombrie al treilea mandat de cinci ani la conducerea Partidului Comunist Chinez, pentru a deveni cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace, Putin caută să obțină aliați după ce relațiile sale cu Occidentul s-au prăbușit în urma deciziei de a invada Ucraina, pe 24 februarie.
Dar faptul că liderul chinez a ales Kazahstanul și summitul SCO ca locuri pentru prima sa călătorie internațională din ianuarie 2020 transmite un mesaj puternic despre viziunea Beijingului pentru Asia Centrală și importanța al SCO - un bloc politic și de securitate care include ca membri India, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan - pentru China, remarcă Reid Standish, de la RFE/RL.
La rândul său, Putin se va întâlni și cu alți lideri, inclusiv cu cei din India, Pakistan, Turcia și Iran - dar întâlnirea sa cu liderul Chinei „este de o importanță deosebită”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Yuri Ușakov, citat de BBC.
El a spus că summitul are loc „pe fundalul unor schimbări politice la scară largă”.
China și Rusia au căutat de multă vreme să poziționeze SCO, fondată în 2001 cu patru națiuni ex-sovietice din Asia Centrală, ca o alternativă la grupurile multilaterale occidentale.
Pe 7 septembrie, Li Zhanshu, membru al Comitetului permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez și liderul nr. 3 al țării, a vizitat Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, pentru a participa la Forumul Economic de Est și a se întâlni cu Putin.
Li a cerut o cooperare sporită cu Moscova, iar, după o întâlnire cu parlamentarii Dumei de Stat din 9 septembrie, a spus că China „înțelege și sprijină Rusia”, în special „cu privire la situația din Ucraina”.
Comentariile au primit o atenție sporită, pentru că au reprezentat prima dovadă de susținere explicită Moscovei după declarațiile de până atunci ale oficialilor chinezi și lipsa oricăror referiri la situația din Ucraina în comentariile lui Xi, publicate în presa de stat chineză.
Beijingul a refuzat să condamne acțiunile Rusiei, a criticat sancțiunile occidentale și a încurajat discursul Kremlinului despre luptele din Ucraina în mass-media de stat deși a fost, de asemenea, precaut cu privire la susținerea explicită a invaziei Moscovei.
Companiile chineze au crescut importurile de energie din Rusia la niveluri record, gigantul energetic rus Gazprom afirmând recent că a semnat un acord pentru a începe să schimbe moneda de plăți de către China pentru livrările de gaz în yuani și ruble în loc de dolari americani.
Dar China a avut grijă să evite încălcarea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Beijingul a cumpărat energie rusească la prețuri reduse și a amplificat retorica antiamericană pe tot parcursul războiului. Dar s-a ferit să ofere ajutor militar sau sprijin tehnologic care ar putea îmbunătăți poziția Moscovei pe câmpul de luptă.
În aceste condiții, summitul SCO din Uzbekistan va fi testul de turnesol al parteneriatului ruso-chinez după șapte luni de la invazia rusească în Ucraina.
Faptul că Xi își va începe primul turneu în străinătate în Kazahstan transmite un mesaj important despre viziunea Chinei pentru Asia Centrală și modul în care aceasta se adaptează la consecințele geopolitice ale războiului din Ucraina.
Kazahstan a fost locul în care Xi a lansat Inițiativa Belt and Road (BRI) care se întinde pe tot mapamondul, și care a făcut din China un partener strategic ca furnizor de energie și resurse.
Îți mai recomandăm Noile rute comerciale ale Chinei. Ce a schimbat războiul din Ucraina și cum se adaptează BeijingulTotodată, Kazahstanul se învecinează cu provincia Xinjiang din vestul Chinei, unde guvernul de la Beijing a lansat un program de internare în masă pentru peste 1 milion de uiguri, etnici kazahi, kârgâzi și alte minorități musulmane.
Regiunea este, de asemenea, bogată în resurse naturale, de care China, fiind cel mai mare consumator de petrol și gaze din lume, are nevoie pentru a-și alimenta consumul intern în creștere.
Pe de altă parte, guvernele din Kazahstan și Uzbekistan au oferit ajutor Ucrainei în primele luni ale conflictului. Kazahstanul a fost, de asemenea, ținta amenințărilor făcute de oficiali și comentatori ruși cu privire la posibila anexare a teritoriului său în nord.
Toate acestea fac din China un partener și mai atrăgător pentru țările din regiune, dar pune probleme Beijingului în încercarea de a-și menține o relație strategică cu Rusia.
Agenda exactă a summit-ului SCO nu a fost dată încă publicității dar este de așteptat să se concentreze pe probleme de securitate și economie legate de Afganistan, admiterea Iranului în alianță și statutul de potențial de membru pentru Belarus, acum observator.
La reuniune și-a confirmat prezența și prim-ministrul indian Narendra Modi și vor participa și lideri din alte state membre și state observatori, cum ar fi Turkmenistanul.
Acest lucru oferă Chinei și liderului său, Xi Jinping, un plus de credibilitate ca lider regional, într-un context plin de tensiuni în toată Eurasia: de la războiul din Ucraina până la tulburările din Kazahstan, Uzbekistan și Tadjikistan, precum și o criză economică globală care se adâncește.
Reuniunea SCO are loc pe fondul unor noi ciocniri la granița a doi dintre membrii săi, Kârgâzstan și Tadjikistan. Cel puțin un polițist de frontieră a fost ucis și doi răniți.
Ciocniri sporadice au loc între cele două țări din cauza unei dispute privind apa și a altor probleme.
Vizita lui Xi vine pe fondul unui nou set de carantinări în China, unde politica sa de zero Covid este încă în vigoare. În timp ce restul lumii a retras toate restricțiile, Beijingul continuă să închidă orașe și provincii întregi de fiecare dată când există o creștere a cazurilor.