Your browser doesn’t support HTML5
UPDATE 5 Președintele PSD Sector 1, Dan Tudorache, a spus că este o greșeală excluderea din partid a lui Cozmin Gușă, iar Marcel Ciolacu a declarat că a votat împotriva deciziei.
UPDATE 4 Principalele declarații ale candidatului PSD, Viorica Dăncilă, la finalul Comitetului Executiv.
- Am decis excluderea din partid a Anei Birchall, a lui Cozmin Gușă și a celor care au votat la moțiunea de cenzură și pentru învestirea guvernului Orban.
- Eu plâng foarte greu, poate am avut lacrimi când am aflat că am intrat în turul al doilea.
- Bineînțeles că au fost discuții mai aprinse. Am țipat, fiecare și-a spus punctul de vedere.
- Am plecat din ședință pentru că m-a sunat cineva că domnul Iohannis refuză să vină la confruntare.
- Domnul Manda a dovedit că este bărbat prin modul în care a gestionat alegerile din Craiova. Eu cred că altcineva nu dă dovadă de bărbăție și acela e candidatul Iohannis, care nu vrea să vină la o confruntare cu o femeie.
- Sunt convins că fiecare coleg se va implica în campanie.
- Nu avem probleme cu justiția, vorbim acum de doi candidați pentru alegerile prezidențiale: unul care are probleme penale, unul care trebuie să justifice de ce nu a returnat banii pe care îi datora statului român sau de ce a avut ghinionul să aibă șase case și un candidat care nu are nici un fel de problemă penală. Aceasta trebuie să fie abordarea.
- M-am abținut la votul pentru Cozmin Gușă și Ana Birchall.
- Vedeți de câte ori m-a jignit președintele Iohannis, de câte ori a jignit PSD. Președintele României nu are dreptul să jignească o femeie, a jignit premierul României, a jignit femeia. Sper ca femeile din România să reacționeze.
- Ana Birchall a ieșit cu declarații pe justiție fără să aibă aprobarea Comitetului Executiv.
UPDATE 3. Viorica Dăncilă a confirmat excluderea Anei Birchall și a lui Cosmin Gușă din PSD, precum și a parlamentarilor care au votat pentru instalarea Guvernului Orban. Lidera PSD a recunoscut și că au fost „discuții” în timpul ședinței, însă a infirmat că tensiunile au adus-o în stare să plângă. La rândul său, Lia Olguța Vasilescu a declarat că a rămas coordonator al campaniei electorale pentru turul al doilea a Vioricăi Dăncilă.
UPDATE 2. Ana Birchall a fost exclusă din PSD după un vot în cadrul Comitetului Executiv, existând doar opt voturi împotriva acestei decizii. Din PSD a fost exclus și Cozmin Gușă, recent înscris în organizația din Sectorul 1. Lia Olguța Vasilescu a rămas coordonatorului campaniei Vioricăi Dăncilă. Ședința s-a reluat după ce Claudiu Manda și-a cerut scuze în fața președintelui PSD într-o discuție privată.
UPDATE . Ședința a degenerat, cu acuzații răstite, iar Olguța Vasilescu a amenințat că se retrage din fruntea echipei de campanie electorală a Vioricăi Dăncilă. De fapt, Viorica Dăncilă i-a reproșat soțului Olguței Vasilescu, Claudiu Manda, care este liderul filialei de la Dolj a PSD, că ar fi spus „în anumite cercuri, că nu se pot câștiga alegerile cu o proastă”. Discuția este atât de tensionată încât țipetele din ședința PSD se aud de la etajul al doilea al sediului din Kisellef. Dăncilă, susțin unii participanți la ședință, le-ar fi reproșat colegilor, plângând, că nu o susțin și că, dacă nu o vor, se va retrage din cursa prezidențială. Ședința Comitetului Executiv a fost întreruptă, iar lidera PSD s-a retras în biroul său.
Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că Viorica Dăncilă le-a transmis colegilor pe un grup intern de comunicare că a preluat partidul la 20% și că nu își asumă prăbușirea consemnată după anul 2016. În discuția purtată în interiorul PSD, Ecaterina Andronescu se arătase îngrijorată de scăderea de la 46% la puțin peste 20%.
Viorica Dăncilă susține că ea a adus un plus pentru PSD și că scorul din primul tur al prezidențialelor arată acest lucru.
Îți mai recomandăm Baronii intră la judecata lui Dăncilă
În analizele interne, pierderea guvernării cu o săptămână înaintea primului tur al prezidențialelor a scăzut șansele candidatului la prezidențiale cu trei procente. De asemenea, potrivit celor din PSD, scorul partidului se apropie de 30%, un efect negativ avându-l candidatura lui Mircea Diaconu în bătălia pentru Palatul Cotroceni.
Firea: „Este un succes". Bădălău: „Dacă pierdeam în județ, îmi dădeam demisia de onoare"
Înaintea Comitetului Executiv al PSD, viziunile în partid sunt împărțite. Cei care au performat în alegeri susțin că șefii de organizații care nu și-au atins targetul primit din Kiseleff ar trebui să facă un pas în spate.
„Dacă eu nu îmi îndeplineam targetul, îmi dădeam demisia. Asta e demisie de onoare”, a afirmat Niculae Bădălău, președintele PSD Giurgiu. El se numără printre șefii de organizații care au reușit să realizeze ținta stabilită de la centru, Viorica Dăncilă situându-se pe primul loc în județul Giurgiu.
Un mesaj similar a venit din partea președintelui PSD Argeș, Șerban Valeca. Viorica Dăncilă l-a devansat pe Klaus Iohannis în județul pe care îl conduce Valeca.
Îți mai recomandăm REZULTATE PREZIDENȚIALE 2019. Scorurile-record și rateurile candidaților la președinție„Am aplicat rețeța pe care o aplic de când sunt președinte PSD Argeș, seriozitate, discuții cu oamenii. Cred că anumiți colegi nu au discutat cu oamenii, oamenii au simțit nevoia să vorbești cu ei. I-am convins”, a explicat Valeca. Spre deosebire de alegerile europarlamentare, scorul obținut de PSD la prezidențiale în județul Argeș a fost mai mare cu doar 3.500 de voturi.
Un procent a obținut în plus la prezidențiale față de europarlamentare și Ioan Mang, președintele PSD Bihor. „Ne bucurăm că am intrat în turul doi”, a susținut social-democratul înaintea Comitetului Executiv.
Cei care au obținut rezultate mai slabe au adoptat însă un alt tip de discurs. PSD a luat în Capitală cu 10.000 de voturi mai mult decât la europarlamentare, dar organizația din București se află printre codașe.
„Trebuie să ne bucurăm de acest succes, nu trebuie să ne punem mandatele pe masă. Să-și pună cei de pe locul trei mandatele pe masă. Noi am câștigat 10.000 de voturi în plus, aici nu e doar capitala țării, ci și capitala Opoziției, aici avem viața cea mai grea din punct de vedere politic. E cineva supărat?”, a răspuns Gabriela Firea când a fost întrebată dacă este pregătită să-și depună mandatul de președinte al organizației PSD București din cauza scorului slab înregistrat de Viorica Dăncilă la prezidențiale. Ea a precizat că este președinte interimar al PSD București și că poate să fie schimbată oricând din funcția pe care o deține.
„Pe mine m-a bătut Iohannis”, și-a motivat președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, scorul slab înregistrat în județ. Viorica Dăncilă a obținut aproape 40.000 de voturi în județul condus de Oprișan, în timp ce Klaus Iohannis a adunat peste 57.000 de voturi.
Un alt nume greu care nu a performat este Rovana Plumb. Viorica Dăncilă a luat cu șapte mii de voturi mai puțin decât Klaus Iohannis în județul Dâmbovița.
„Organizația PSD Dâmbovița se plasează pe locul șapte la nivel național, sunt convinsă că în turul doi vom câștiga și vom recupera. Eu îmi asum întotdeauna responsabilitățile, vom merge înainte și vom câștiga. Discutăm după turul doi, nu după turul unu”, a susținut Plumb. Scorul candidatului PSD a avut de suferit deoarece în campania lui Mircea Diaconu s-a implicat Adrian Țuțuianu, fost președinte al PSD Dâmbovița, competitor direct al Rovanei Plumb.
Singurii președinți de organizație care s-au arătat dispuși să renunțe la mandatul de președinte de filială au fost Gabriel Zetea, președintele PSD Maramureș, și Daniel Băluță, președintele PSD Sector 4. Ambii au ratat ținta impusă de la centru pentru primul tur al prezidențialelor.
PSD discută excluderea Anei Birchall
Mai mulți lideri de organizații PSD s-au anunțat că vor cere excluderea din partid a Anei Birchall. Fostul ministru al Justiției este acuzată că a devenit prea apropiată de Klaus Iohannis, că a susținut desființarea Secției Speciale și că a acceptat recomandările venite din partea oficialilor europeni.
Îți mai recomandăm Ministrul Justiției cere verificări în cazul permisiei de o zi acordate lui Liviu Dragnea„Dacă oameni din Bihor mi-au cerut pe whatsapp să luăm atitudine, să o excludem, înseamnă că au ei motive. Toată lumea dorește păstrarea Secției Speciale. În primul nu iei de nicăieri un to do list. Nu am dovezi în acest sens, dar sunt sigur”, a declarat Ioan Mang, președinte al PSD Bihor.
Florin Iordache, un puternic contestatar al Anei Birchall, s-a limitat să râdă când a fost întrebat dacă această urmează să fie exclusă din partid.
De partea fostului ministru al Justiției se află Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, președinții PSD Buzău, respectiv PSD Olt. Cei doi au venit împreună înaintea Comitetului Executiv, dar au apărat-o pe Birchall.
„Nu o să votez o excludere”, a răspuns în fugă pe scările din Kiseleff, Marcel Ciolacu. Poziția sa a fost întărită imediat de Paul Stănescu: „nici eu, nici o excludere”.
Împotriva excluderii se situează și președintele PSD Vaslui, organizație din care face parte Ana Birchall.
Cozmin Gușă, subiect de ceartă în PSD
Președintele PSD Sector 1, Dan Tudorache, cel care l-a invitat în partid pe Cozmin Gușă a spus că aceasta nu ar trebui să fie exclus din partid. Mai mult, Tudorache precizează că el l-a adus în partid fără să o informeze pe Viorica Dăncilă pentru a-l ajuta în campania de la locale.
Îți mai recomandăm Acționarul Realitatea TV Cozmin Gușă s-a înscris în PSD sector 1„Orice om care ni se alătură este un plus pentru partid, știu că există colegi din partid care nu au văzut cu ochi buni alăturarea domniei sale la echipa noastră. Eu sunt un om mai rezervat”, a spus Firea.
Social-democrații urmează să stabilească în ședința Comitetului Executiv strategia pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale și targetul pe care trebuie să-l atingă fiecare organizație în bătălia pentru Palatul Cotroceni.
știre în curs de actualizare