Linkuri accesibilitate

REZULTATE PREZIDENȚIALE 2019. Scorurile-record și rateurile candidaților la președinție


Unde se află fiefurile și zonele care nu vor să audă de candidații din primul tur la prezidențiale
Unde se află fiefurile și zonele care nu vor să audă de candidații din primul tur la prezidențiale

Klaus Iohannis a câștigat turul întâi al prezidențialelor în 30 de județe, București și Diaspora, recordul fiind la Sibiu, de unde provine. Viorica Dăncilă a câștigat 10 județe, în sud și Oltenia. Dan Barna a avut scoruri bune în județele cu marii poli urbani ai României, dar nu s-a impus nicăieri.

Klaus Iohannis a obținut un scor general de aproape 37% în primul tur al prezidențialelor, conform rezultatelor parțiale ale Autorității Electorale Permanente (AEP), după ce au fost numărate voturile din toate secțiile de votare. Cele mai multe voturi într-o singură secție de votare le-a primit la grădinița 43 din Sibiu – 944 de voturi. Nimeni nu l-a votat pe Iohannis la școala din Firtănuș, județul Harghita.

De altfel, Iohannis a obținut cel mai bun scor în județul Sibiu, de unde provine – în jur de 67%. Alte scoruri-record obținute de Iohannis au fost în Diaspora – 53% și Alba 52%. Cele mai slabe rezultate au fost obținute de președintele în funcție în Harghita 9%, Covasna 16%, Buzău și Olt puțin sub 30%. 30 de județe, Bucureștiul și Diaspora au fost câștigate de Klaus Iohannis.

Viorica Dăncilă a intrat în turul doi al prezidențialelor, cu un scor general de puțin sub 24% din voturi. Șefa PSD a obținut cele mai multe voturi într-o singură secție de votare la școala nr. 1 din Ghimpați, județul Giurgiu – 706. În 18 secții de votare din județele Harghita, Mureș, Covasna, dar și una din București și una din Iași, Dăncilă nu a primit niciun vot.

Viorica Dăncilă a câștigat alegerile în 10 județe. Scoruri record a obținut în Teleorman 47%, Olt 43% și Giurgiu 43%. Cele mai slabe rezultate au fost în Diaspora, unde sub 3% din alegători au votat-o, dar și în Harghita și Covasna. Alte județe unde Dăncilă a dat rateu sunt Sibiu, sub 10%, Timiș 14%, Satu Mare 15%, Mureș 13%, Cluj 10% sau Brașov 15%. În București, fostul premier a primit doar 18% din voturi.

Dan Barna a ratat turul doi al prezidențialelor, obținând un scor general de 14%. Cele mai multe voturi într-o singură secție le-a primit în București, la Colegiul UCECOM Spiru Haret, 798 de voturi. În 35 de secții de votare din țară, pe Barna nu l-a votat nimeni. Liderul USR nu a câștigat alegerile în niciun județ. A scos însă scoruri record în Diaspora 28%, București 25%, Timiș 21%, Cluj 20%, Ilfov 19%, Brașov 18%, Iași 18% și Constanța 16%. Cele mai slabe rezultate le-a avut în Harghita 4%, Covasna 6%, Teleorman sub 7%, Olt și Mehedinți în jur de 7%.

Mircea Diaconu a ieșit pe locul patru în primul tur, cu un scor general de 9%. Cele mai multe voturi le-a primit în secția de vot de la grădinița nr. 3 din Vlădești, județul Argeș – 333. În 96 de secții, nimeni nu l-a votat pe actorul Mircea Diaconu. Cele mai bune rezultate obținute de candidatul susținut de Pro România și ALDE au fost în Argeș 14%, Botoșani sub 13%, Buzău 13%. În București, Diaconu a obținut un scor de 11%. Cele mai slabe rezultate: Diaspora sub 4%, Harghita sub 2%, Covasna 4%, Sibiu 5%, Sălaj sub 6%.

Pe locul 5, candidatul PMP Theodor Paleologu a obținut un scor de sub 6%. Cele mai multe voturi dintr-o secție de votare au mers la Paleologu în școala din Ulmeni, județul Maramureș - 583. În 132 de secții, nimeni nu a votat cu el. Paleologu a scos scoruri bune în Cluj, aproape 9%, București 8%, Iași sub 8% și Suceava 7%. Cele mai slabe au fost în Harghita, Covasna, Giurgiu, Olt, Satu Mare și Teleorman.

Kelemen Hunor, candidatul UDMR, a câștigat alegerile în fiefurile UDMR din Harghita și Covasna. Scorul său general a fost însă de puțin peste 4%.

Între ceilalți candidați, cele mai bune rezultate s-au așezat astfel:

  • Ramona Bruynseels a obținut peste 4% din voturi în județul Hunedoara.
  • Alexandru Cumpănașu a scos peste 4% în Olt, iar în Călărași și Ialomița în jur de 2%. Scorul său general se învârte însă în jurul a 1% din voturi. Cele mai multe voturi le-a obținut în două secții de votare din județul Olt, localitatea Dobrosloveni, acolo unde locuia nepoata sa, Alexandra Măceșanu, ucisă la Caracal.
  • Ninel Peia a scos recordul pe județul Bacău, 0,5%.
  • actorul Bogdan Stanoevici a luat cele mai multe voturi în București și Ilfov, 0,6-0,7%.
  • Cătălin Ivan a avut cel mai bun scor în județul Gorj, peste 0,8%.
  • Viorel Cataramă a scos în jur de 1% în Botoșani și Bacău.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG