Într-un răspuns la scrisoarea prin care liderul PSD, Marcel Ciolacu, avertiza asupra modificărilor făcute de PNL la legislația electorală, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reiterează recomandările Comisiei de la Veneția, spunând că ”elementele fundamentale ale legilor electorale (…) nu ar trebui să fie modificate cu mai puțin de un an înainte de alegeri sau ar trebui să fie prevăzute în Constituție sau într-un act normativ de nivel superior”.
Șefa Comisiei Europene mai precizează că ”în ceea ce privește situațiile particulare pe care le-ați menționat în scrisoare, se pare că mecanismele de checks and balances, și în special instituții notabile ale procesului constituțonal și legislativ au adresat îngrijorări”.
Marcel Ciolacu a reacționat triumfător la scrisoarea Ursulei von der Leyen, spunând, într-o postare pe Facebook că prin acest răspuns ” Comisia Europeană spune STOP modificărilor electorale făcute de Guvernul PNL! Este suficient de clar, domnule Orban? Sau așteptați sancțiunile Comisiei pentru a vă opri??”
Marcel Ciolacu nu face însă nicio referire la o altă parte a scrisorii, mai puțin plăcută pentru PSD, în care von der Leyen se referă la faptul că ”democrația și statul de drept sunt valori fundamentale ale Uniunii Europene”, iar ”stimularea democrației și întărirea statului de drept în Uniunea Europeană reprezintă priorități cheie ale mandatului meu”.
Mai mult, președinta Comisiei Europene reamintește în scrisoare de situația privind statul de drept din perioada în care PSD se afla la guvernare, când a modificat legile justiției și Codurile penale prin Ordonanțe de Urgență.
”Cu privire la situația din România, între noiembrie 2018 și mai 2019, Comisia a ridicat de câteva ori îngrijorări cu privire la statul de drept, inclusiv referitor la procesul legislativ. Un element important în acest proces este încurajarea funcționării mecanismelor de checks and balances”.
Îți mai recomandăm Schimbarea legislației electorale, în atenția Comisiei de la Veneția
În final, Ursula von der Leyen atrage atenția că instituția de care o conduce va continua să monitorizeze România în ce privește ”reforma judiciară și lupta împotriva corupției în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare” și susține că ”a fost asigurată de angajamentul României de a relua procesul de reformă și de a îndeplini recomandările stabilite de Comisie, astfel încât să poată fi reluate procedurile de închidere a Mecanismului de Cooperare și Verificare”.
La începutul lunii februarie, Marcel Ciolacu i-a adresat o scrisoare oficială șefei Comisiei Europene prin care susținea că Guvernul Orban a adoptat o serie de ordonanțe de urgență care nu respectă legislația în vigoare, spunând că ”această situație nu s-a întâmplat niciodată în România în ultimii 30 de ani și reprezintă un precedent care trebuie oprit. Acesta este motivul pentru care implicarea și reacțiile dumneavoastră sunt extrem de valoroase și sunt necesare în acest moment”.
Îți mai recomandăm Comisia de la Veneţia spune că la alegerile locale perioada obligatorie de reședintă poate fi și de 6 luni
În 14 ianuarie, social- democrații au trimis Comisiei de la Veneția o scrisoare în care se plângeau de modificarea legilor electorale, cu accent pe revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. ”Partidele care guvernează în România abuzează astfel de mandatul limitat dat de Parlament şi întreprind demersuri care riscă să afecteze încrederea în democraţia românească şi statul de drept”, spunea atunci Ciolacu.