Șeful Comisiei LIBE: cum va negocia pentru Kovesi

Parlamentul European și Consiliul UE vor negocia postul de procuror-șef european.

Claude Moraes: Negocierile cu Consiliul European vor fi complicate

Claude Moraes este șeful comisiei LIBE (pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne), care i-a audiat pe cei trei candidați pentru noua funcție de Procuror European. Deși este teoretic socialist (laburist), nu a avut nici o miză personală în audieri, pentru că după Brexit nu va mai fi în Parlamentul UE. Citește mai mult aici

Your browser doesn’t support HTML5

Claude Moraes,președintele comisiei LIBE din Parlamentul European

Claude Moraes: Este un vot foarte sensibil, pentru că multe din problemele cu care se va ocupa noul Parchet European sunt probleme care țin de justiția națională: corupție, fraude. Dar Parchetul se va ocupa în viitor și de terorism, de alte probleme... Negocierile cu Consiliul [European] vor fi complicate.

Europa Liberă: De obicei, Consiliul este mai puternic în astfel de negocieri, Credeți că Parlamentul va ceda?

Claude Moraes: Vor fi negocieri de la egal la egal, nu negociem o lege, ci o numire, așa că negocierile sunt diferite. Nu cred că putem vorbi despre cedare, negocierile vor fi transparente, deschise și datorită acestei transparențe sper că vom ieși cu candidatul potrivit”.

Votul din comisia LIBE a fost câștigat de Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România.