Linkuri accesibilitate

Candidații la fotoliul de procuror șef al UE: Andres Ritter, Codruta Kovesi, Jean-Francois Bohnert,
Candidații la fotoliul de procuror șef al UE: Andres Ritter, Codruta Kovesi, Jean-Francois Bohnert,

Audierea Laurei Codruța Kovesi la Parlamentul European. În direct de la Bruxelles

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi este audiată la Comisia pentru Libertăți a Parlamentului European pentru fotoliul de procuror șef al UE.

Contracandidații Laurei Codruța Kovesi pentru conducerea Parlamentului European sunt francezul, Jean-Francois Bohnert şi germanul Andres Ritter. Potrivit preşedintelui Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interen (LIBE), Claude Moraes, fiecare dintre cei trei candidat va fi audiat astăzi timp de 75 de minute.

20:07 26.2.2019

S-a încheiat audierea în Comitetul LIBE

Cei trei candidați au fost audiați pe rând (Kovesi ultima) și au primit întrebări din partea grupurilor politice.

Kovesi a intrat în această etapă cu avansul înregistrat de reprezentantul Franței, Jean François Bohnert (stânga în foto), plasat primul după votul din COREPER II, al ambasadorilor la UE ai țărilor membre.

Votul României, dat de Luminița Odobescu, a fost împotriva fostei șefe a DNA. Kovesi a avut 25 de puncte, Bohnert, 50.

Kovesi a fost prima clasată în urma concursului la nivelul Comitetului de selecție, care a fost alcătuit din magistrați reputați din Europa, unde criteriile au fost profesionale, cele mai importante fiind independența față de politică și angajarea în lupta împotriva corupției.

După audierea de astăzi, LIBE va vota mâine dimineață, miercuri 27 februarie.

20:03 26.2.2019

Avertizorii de integritate (whistle blowers)

Eurodeputatul de extrema stângă francez Younous Omarjee a întrebat-o pe Kovesi ce va face pentru avertizorii de integritate (whistle blowers).

Suntem numeroși aici cei care nu luăm în seamă campaniile de denigrare, a adăugat el.

Kovesi: — Avertizorii de integritate (whistle blowers) sunt protejați de o legislație specială în România. La nivel european, însă, decizia trebuie să aparțină legislatorilor. Eu pot doar să fac recomandări.

19:57 26.2.2019

Structura mixtă a viitorului Parchet european

Liberala franceză Nathalie Griesbeck a cerut să se treacă peste minidrama problemelor puse lui Kovesi de către români și a întrebat-o cum va concilia structura centrală a Parchetului european cu apartenența națională a procurorilor delegați.

Kovesi a explicat că are experiență aici, pentru că și DNA are o structură centrală și o serie de structuri regionale, așa că e obișnuită să armonizeze tendințe diferite.

19:51 26.2.2019

Capcana eșuată cu limba engleză

Eurodeputata socialistă spaniolă, Layala Sender, instigată de românca Claudia Țapardel, alături de care a stat așezată, i-a pus lui Kovesi o întrebare tehnică despre colaborarea cu celelalte procuraturi naționale, insistând însă apăsat să o audă vorbind în engleză.

Codruța Kovesi a răspuns în engleză fluentă, după care a încheiat, tot în engleză:

Kovesi: -- Sunt umană, nu sunt perfectă. Am fost nervoasă azi, de aceea am doorit să vorbesc in română. E o zi importantă pentru mine si colegii mei. Putem vorbi și in franceză dacă doriți, sau numai in engleză.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG