Linkuri accesibilitate

Șeful DNA: Barna nu are calitate de suspect sau inculpat


Procurorul-şef interimar al DNA, Călin Nistor.
Procurorul-şef interimar al DNA, Călin Nistor.

Procurorul-şef interimar al DNA, Călin Nistor, a declarat miercuri că liderul USR, Dan Barna, nu are calitatea de suspect sau inculpat în vreun dosar instrumentat de procurorii anticorupţie.

Prezent miercuri la o dezbatere cu privire la investigarea fraudelor cu fonduri europene, Călin Nistor a fost întrebat de jurnalişti dacă Dan Barna are vreo calitate într-un dosar al DNA şi dacă dosarul care îl vizează pe liderul USR a fost mutat la DNA Alba Iulia.

„Ca să discutăm despre un dosar care poartă numele unei persoane trebuie ca acea persoană să dobândească calitatea de suspect sau inculpat. La acest moment, vă pot spune că persoana respectivă nu are calitatea de suspect sau inculpat în vreun dosar al DNA (...) Nu am mutat niciun dosar la serviciul teritorial Alba”, a răspuns Nistor, potrivit Agerpres.

Presa a relatat în urmă cu o săptămână că procurorii DNA s-ar fi autosesizat în legătură cu dezvăluirile despre proiectele cu fonduri europene din ancheta Rise Project, existând în acest sens un dosar in rem, menționează sursa citată. Ancheta in rem vizează fapte nu persoane.

„Nu am primit nimic. Dacă au început verificările e foarte bine. Chiar am solicitat DNA să facă verificări. Dacă mă cheamă la audieri nu văd nicio problemă”, a spus Dan Barna despre acest subiect la o întâlnire informală cu ziariștii, potrivit Mediafax.

Anul trecut, DNA a mai investigat un proiect în care firma liderului USR a asigurat consultanța, ca și în proiectele despre care au scris jurnaliștii de la Rise Project. Procurorii de la DNA Alba, acolo unde s-a desfășurat proiectul, au clasat dosarul.

Recent, Barna a solicitat Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF) să transmită la DNA toate documentele care îl vizează, acuzând folosirea informaţiilor din ancheta jurnalistică în scop politic.

DLAF a informat, ulterior, că acţiunea de control referitoare la proiectul "Punţi comunitare", al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Alba, a fost declanşată anterior publicării informaţiilor de către Rise Project şi fără legătură cu demersurile jurnalistice.

Riseproject.ro a publicat o anchetă de presă privind modul în care au fost cheltuite fondurile europene din două proiecte „SES-am deschide-te” şi „Punţi Comunitare”, al căror beneficiar a fost Consiliul Judeţean Alba. În privința proiectului „Biblioteca Bunelor Practici, beneficiar a fost Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural” firma lui Dan Barna. Proiectele au fost implementate în 2015.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG