Linkuri accesibilitate

Șeful Gărzii de Mediu a fost demis de premierul Florin Cîțu


Octavian Berceanu a fost demis de la șefia Gărzii Naționale de Mediu. El avea rang de secretar de stat
Octavian Berceanu a fost demis de la șefia Gărzii Naționale de Mediu. El avea rang de secretar de stat

Octavian Berceanu a fost demis luni de la șefia Gărzii de Mediu de premierul Florin Cîțu, interimatul urmând să fie asigurat de adjunctul său, Alexandru Lucian Vasile, potrivit deciziei publicate deja în Monitorul Oficial.

Octavian Berceanu face parte dintr-o listă de secretari de stat și șefi ai administrației locale și centrale demiși de premier după ce USR PLUS și-a retras miniștrii de la guvernare și a depus o moțiune de cenzură împotriva lui Florin Cîțu, condiționând menținerea în coaliția de guvernare de retragerea sa din fruntea guvernului.

Octavian Berceanu despre cât mai rămâne în funcție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:26 0:00

„E o suită de decizii pe care le-a luat domnul premier. Pe mine m-a lăsat ultimul, îi mulțumesc. Probabil domnia sa va ști ce să facă astfel încât Garda de Mediu să mențină aceleași rezultate, cele mai bune din ultimii 20 de ani. Este o decizie strict politică. Nu am fost anunțat. Nu mi-a reproșat niciodată direct ceva Florin Cîțu. A fost o decizie politică. Asta denotă foarte multă instabilitate indusă în instituțiile statului. Sunt comisari care până la mine au lucrat sub presiune politică. La mine, această presiune s-a oprit total”, a declarat Octavian Berceanu, la Digi24.

Berceanu a fost numit în luna martie la conducerea Gărzii Naționale de Mediu, cu funcţia de comisar general și cu rang de secretar de stat.

Mulțumesc colegilor din GNM pentru ca au produs, in 6 luni cat am lucrat impreuna, cele mai bune rezultate din istoria de 20 de ani a Garzii Nationale de Mediu.

Sper ca săptămâna viitoare colegii din GNM sa beneficieze de ajustarea echitabila a veniturilor, lucru pentru care am luptat impreuna cu ministrul (Mediului - n.r.) Tánczos Barna si căruia ii mulțumesc pentru spiritul de echipa”, a scris Berceanu luni, pe pagina sa de Facebook, fără a face vreo referire la demiterea sa. În schimb, el a atașat mesajului său o captură foto după decizia de demitere publicată în Monitorul Oficial.

Octavian Berceanu despre efectele negative ale politizării
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:29 0:00

Demiterea lui Berceanu e ultima într-un șir lung de demiteri început în seara de 8 septembrie.

După ultimatumul dat USR PLUS de a reveni în guvern și de a renunța la moțiunea de cenzură împotriva sa, Florin Cîțu a demis toți secretarii de stat ai USR PLUS.

Anunțul a fost făcut seara în studioul Digi 24. Întrebat ce va face cu directorii din ministere, premierul a spus că trebuie respectată legea, pentru că au venit prin concurs, dar că „nu poți să fii și alături de AUR și într-un minister, unde poți să influențezi negativ”.

A doua zi, pe 9 septembrie, au fost demiși și cei 14 prefecți și 28 de subprefecți ai USR PLUS.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG