Linkuri accesibilitate

Octavian Berceanu, Garda de Mediu: „Nu avem procurori sau judecători specializați în infracțiunile de mediu”


Octavian Berceanu s-a remarcat în ultimile luni prin dese ieșiri în teren și controale de mediu care au deranjat firmele de partid.
Octavian Berceanu s-a remarcat în ultimile luni prin dese ieșiri în teren și controale de mediu care au deranjat firmele de partid.

Octavian Berceanu, susținut de USR PLUS, este unul dintre cei trei secretari de stat păstrați în funcție de premierul Florin Cîțu după plecarea partidului din guvern și demiterea majorității persoanelor numite în diverse funcții la propunerea USR PLUS.

Șeful Gărzii de Mediu susține, într-un interviu pentru Europa Liberă, că inspectorii de mediu trimiși în controale nu au fost supuși presiunilor politice, dar că există o problemă reală la nivel local, unde funcțiile de comisar șef la nivel de județ sunt politizate. În plus, activitatea balastierelor din România a fost scăpată de sub control.

  • Despre presiunile politice: „De la înființarea Gărzii, comisarii șefi au fost dictați politic. Acolo sunt presiunile”.
  • Despre activitatea balastierelor: Ce s-a întâmplat pe controale vizavi de balastiere ar trebui să fie subiect de lucru pentru DNA”.
  • Despre eficiența gărzii de mediu: Garda nu o să rezolve foarte mult dacă nu avem și alte instituții foarte bine implicate - DIICOT, DNA, Parchete”.
  • Despre relația cu premierul Cîțu: „Eu nu am discutat niciodată cu premierul, în mod direct”.

Europa Liberă: Care sunt presiunile la care este supus un șef al Gărzii de Mediu?

Octavian Berceanu:Sunt presiuni directe date de volumul de muncă. Opt ore nu sunt suficiente și nu pot să spun că vin la serviciu și la 4 și jumătate am închis. Activitatea mea este 24 din 24, numărul de telefon este în permanență deschis, este public, telefoanele le primesc și la 2 noaptea și la 4 dimineața. Anul trecut, pe Garda de Mediu, au fost vreo trei mii de sesizări tot anul din partea publicului. Acum, 3.000 de sesizări le facem în două luni. Volumul de muncă este enorm".

Octavian Berceanu despre volumul de sesizări și blocarea presiunilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00

Europa Liberă: Vorbeam de presiunile politice.

Octavian Berceanu: „Presiunile politice care au existat pronunțat în anii trecuți pe Garda de Mediu se opresc la mine. De la mine, mai încolo, către comisari, nu există niciun fel de presiune, au libertate totală și să vorbească și să acționeze în teren. De aici vin și rezultatele, pentru că nu avem salarii mai mari față de anul trecut și nici mai mulți oameni, din contră. Nu au existat presiuni directe asupra mea, probabil ele s-au răsfrânt cumva, ocolindu-mă, către comisarii puși politic în teritoriu, către comisarii șefi. De la înființarea Gărzii de Mediu, comisarii șefi au fost dictați politic. Și probabil acolo sunt presiunile. Cu certitudine, de fapt.

Nu am lăsat nicio portiță deschisă pentru a genera presiuni, dar m-au contactat de la toate partidele parlamentari care doresc într-un fel sau altul modificarea legislației. Aici noi trebuie să cernem și să le explicăm. Avem un dialog permanent cu parlamentarii pentru că în primul rând ei trebuie să înțeleagă problematica de mediu, e o legislație stufoasă și greoaie chiar. Pe de altă parte, eu am nevoie de parlamentarii români pentru a susține anumite modificări în legislație care sunt favorabile mediului și sănătății noastre".

Europa Liberă: Ați avut cazuri de inspectori care s-au întors din drum după ce au fost sunați de diverși oameni politici și nu au mai efectuat controalele?

Octavian Berceanu: „Dacă au fost cazuri, nu au ajuns la mine. Dar, de fiecare dată când am dubii vizavi de un control făcut de oamenii din teritoriu, de la comisariatele județene, trimit o echipă de la București sau trimit o echipă mixtă din țară. E un lucru frecvent pe care-l fac acum, trimit echipe mixte, care nu sunt din județul respectiv și rezultatele sunt foarte bune. Eu înțeleg că există această presiune pe comisarii din teritoriu, inclusiv pe comisarii șefi care au fost numiți politic. Munca mea este cumva să scot această presiune și să o înlocuiesc prin a trimite controale din altă parte".

Octavian Berceanu despre efectele negative ale politizării
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:29 0:00

Europa Liberă: Să vorbim despre activitatea balastierelor. A fost ea scăpată de sub control?

Octavian Berceanu: „A fost scăpată de sub control. Am văzut controalele anilor precedenți, județe care au avut 30, 40 de controale la balastiere și nicio sancțiune, ca și cum toate balastierele astea ar fi funcționat perfect. Controalele s-au întețit în 2020, dar până atunci, ce s-a întâmplat pe controale vizavi de balastiere ar trebui să fie subiect de lucru pentru DNA. Categoric".

Europa Liberă: Știm în momentul de față câte balastiere lucrează legal și câte ilegal?

Octavian Berceanu: „Suntem în plin proces de inventariere și acțiune pe teren față de balastiere, nu pot să vă dau foarte multe detalii, pentru că suntem în controale, față de cele care lucrează ilegal. Aici sunt niște aspecte fine: o balastieră care lucrează legal, în terasă, undeva la 300 de metri de malul râului, poate să mai aibă un punct de lucru, legal sau ilegal, în albia râului și să extragă ilegal agregat mineral de acolo. Pentru asta avem controale în desfășurare cu echipe mixte. Am evitat de a mai trimite comisarii din teritoriu în județul respectiv, pentru că, istoric, ne arată că nu au avut nicio eficiență, ba eu am suspiciuni vizavi de activitatea lor în controlul balastierelor".

Europa Liberă: Ar trebui să crească redevența pentru pietriș, nisip și piatră?

Octavian Berceanu: „Decizia nu-mi aparține, nu ține de Garda de Mediu, ține de politica statală. Depinde de ce vrea statul. Să crească redevența pentru că sunt mai multe lucrări și atunci ai un flux mult mai mare, sau poate să rămână blocată, este o politică a statului. Ceea ce ne preocupă pe noi este extragerea ilegală, acolo unde nu mai poate fi vorba de o redevență, ci pur și simplu de a nu mai plăti statului partea care i se cuvine. Vorbim despre extragerile ilegale de agregate minerale, lucru care a căpătat amploare din câte am observat".

Octavian Berceanu despre activitatea balastierelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00

Europa Liberă: În vară, premierul Florin Cîțu vă numea agent constatator. Sunt amenzile prea mici sau prea rare?

Octavian Berceanu: „Amenzile nu sunt mici, nu sunt nici prea puține, dacă vorbim comparativ cu alte instituții sunt amenzi mari, merg chiar și până la 200.000 de lei. Ce a lipsit în trecut, până să ajung la Garda de Mediu este o aplicare mult mai riguroasă a legii, pentru toți agenții comerciali. Sunt peste 80.000 de agenți comerciali în România, persoane juridice care într-un fel sau altul au treabă cu mediul, au avize de mediu, au autorizație de mediu. Am mers în teren, alături de comisari, nu m-am implicat direct în niciun act pentru că nu am voie și în cele 20.000 de controale făcute în cele șase luni nu am interacționat cu niciun comisar în timpul controlului pentru a da sugestii. Comisarii de mediu sunt independenți în deciziile pe care le iau".

Europa Liberă: Cât credeți că mai rămâneți în funcție? Sunteți printre puținii secretari de stat păstrați de premierul Câțu.

Octavian Berceanu: „Atât timp cât îmi fac treaba".

Europa Liberă: Ați discutat în ultima vreme cu premierul?

Octavian Berceanu: „Eu nu am discutat niciodată cu premierul, în mod direct. Niciodată, dar oricând sunt dispus de a avea discuții și de a merge în teren".

Octavian Berceanu despre cât mai rămâne în funcție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:26 0:00

Europa Liberă: Care este nivelul de salarizare a comisarilor Gărzii de Mediu?

Octavian Berceanu:Este mic. Ca debutant ai un salariu până în 3.000 de lei ca și cum ai fi un simplu vânzător într-un butic, undeva în România. Te duci să închizi business-uri ilegale, fără autorizație, de milioane de euro, salariul tău este de 4.000 de lei dacă ești comisar șef și ai răspundere mare, pe un județ întreg. Lucrăm foarte mult, am avut o ședință săptămâna trecută legată de salarizare, a participat și ministrul, și cu toții am căzut de acord că dacă vrem să impunem legea avem nevoie de o salarizare corespunzătoare, undeva la nivelul Gărzii Forestiere, de exemplu".

Europa Liberă: Cât la sută dintre problemele de Mediu ați reușit să le rezolvați de când sunteți șef peste Garda de Mediu?

Octavian Berceanu:Puține procente față de infracționalitatea de mediu. Garda nu o să rezolve foarte mult dacă nu avem și alte instituții foarte bine implicate. Mă refer la DIICOT, DNA, Parchete. Nu avem procurori sau judecători specializați pe mediu. Infracționalitatea de mediu concurează probabil cu cea economică, sau chiar mai mult, pentru că infracționalitatea de mediu o regăsim și la persoanele fizice. De la aruncatul gunoiului aiurea pe câmp, care constituie infracțiune, la deversatul vidanjei sau a fosei din curte într-un râu, la incinerarea neavizată a deșeurilor pe câmp, la deșeurile pe care le ardem undeva în curte, în spate, care poluează foarte mult și care constituie o contravenție.

Sunt 450 de comisari care acoperă peste 80.000 de obiective, de la malul mării până la Vârful Omu, de la persoane fizice la persoane juridice, tot ce ține de mediu, de poluare, de arii protejate, de transfer de deșeuri, de lupta asta de a nu deveni groapa de gunoi a Europei".

Europa Liberă: Care au fost cele mai mari amenzi pe care le-ați dat?

Octavian Berceanu: „200.000 de lei".

Europa Liberă: Ele au fost plătite sau au fost contestate în instanță?

Octavian Berceanu:În general, amenzile către agenții economici sunt plătite. O parte dintre ei le contestă, dar le plătesc, pentru că plătesc jumătate din minim. Este aici un dezechilibru. Dăm amenzi în crescendo, amenzi din ce în ce mai mari dacă măsurile anterioare nu au fost respectate, dar în continuare se plătește, indiferent de cuantumul amenzii pe care-l dăm, se plătește jumătate din minim".

Europa Liberă: Care este relația dumneavoastră și a Gărzii de Mediu cu ministerul Mediului?

Octavian Berceanu:Una foarte bună. De ce? Nu a intervenit nicio presiune din partea ministerului asupra muncii mele, nu cunosc să intervină presiuni directe asupra comisarilor și partea asta de salarizare și legislație o discutăm permanent. Nu știu ce s-a întâmplat înainte de venirea mea aici, în relația dintre Gardă și ministerul Mediului, dar rezultatele vorbesc de la sine. Poate nu aș fi avut rezultatele acestea foarte bune dacă ar fi o existat o presiune, sau poate nu am fi susținuți la fel de bine. Susținerea comisarilor se face prin trei pârghii: salarizare, dotare echipamente și legislație. La cele trei capitole lucrăm foarte bine cu ministerul, dar și cu alte ministere care ne ajută, deoarece a devenit o problemă națională. Eu personal o consider o problemă de securitate națională modul în care administrăm deșeurile, sau sănătatea populației, prin prisma incendierilor ilegale de deșeuri”.

Europa Liberă: Care a fost cel mai bun lucru realizat de dumneavoastră în ultima jumătate de an?

Octavian Berceanu:Cel mai bun lucru realizat în ultimile șase luni este blocarea interferenței dintre politic și munca Gărzii. În momentul în care politicul nu mai are o amprentă asupra Gărzii de mediu și comisarii sunt lăsați să-și facă treaba, avem rezultate extraordinare cu aceeași oameni. Momentul când politicul intră adânc în activitatea Gărzii de mediu și interferează cu comisarii, atunci lucrurile se schimbă".

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG