Linkuri accesibilitate

Monica Macovei: Înțeleg pe surse că ambasadoarea României la UE nu o va vota pe Kövesi


 Laura Codruța Kövesi , imagine de arhiva
Laura Codruța Kövesi , imagine de arhiva

Ministrul român al justiției, Tudorel Toader, insistă că aceia care au selectat-o pe Kövesi nu cunoșteau „abuzurile” ei „în detrimentul statului de drept”.

Eurodeputata Monica Macovei a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că Laura Codruța Kövesi are în continuare prima șansă pentru a deveni șefa instituției Procurorul European, chiar dacă guvernul român nu o susține: „va fi o rușine”, dacă se va împotrivi. Ministrul român al justiției Tudorel Toader insistă că aceia care au selectat-o pe Kövesi nu cunoșteau „abuzurile” ei „în detrimentul statului de drept”.

Europa Liberă: Votul final pentru Procurorul European se va da în plenul Parlamentului European, dar procedura e mai complicată. Cum se fac negocierile?

Monica Macovei: „Scrisoarea cu cei trei candidați selectați de Comisie a fost trimisă și la Parlamentul European și la Consiliul European, fiindcă noi suntem colegiuitori. Decidem împreună după negocieri. Ce se întâmplă în Parlamentul European: vor fi audieri ale celor trei candidați, probabil pe 18 sau 19 februarie, și apoi va fi un vot în Comisia LIBE. Din acel vot va rezulta un nume. În paralel, Consiliul prin grupul COREPER, format din ambasadorii reprezentanțelor statelor UE la Bruxelles, va da un alt vot (România are două reprezentanțe diplomatice la Bruxelles, una prin Ambasada României în Belgia, cealaltă fiind reprezentanța României pe lângă UE). E posibil deci să avem două nume după aceste voturi. Urmează o negociere între Parlament, prin șefii grupurilor politice și ambasadori, și în urma tratativelor se ajunge la un singur nume. Acel nume va fi supus la vot în Parlamentul European, după care Consiliul European doar va lua act de această decizie.”

Europa Liberă: Ambasadorii reprezentanțelor statelor pe lângă UE vor negocia și susține candidatul convenabil fiecărui guvern în parte. Francezii se vor bate pentru candidatul lor, germanii vor negocia poate altă poziție în schimbul susținerii candidatului francez, deci cine o va susține pe Laura Codruța Kövesi, devreme ce ministrul justiției de la București a anunțat deja că guvernul român se opune numirii ei ca procuror european?

Monica Macovei, imagine de arhivă
Monica Macovei, imagine de arhivă

Monica Macovei: „În acest caz se va face de râs, pentru că este atipic pentru un stat membru să nu-și susțină candidatul, mai ales un candidat care a trecut de două audieri ale comisiei de selecție, o comisie formată din judecători de curți supreme din alte state, foști judecători de la Curtea din Luxemburg, persoane total independente care au validat-o din punct de vedere profesional. Va fi o rușine. Guvernul, ambasadorii, europarlamentarii, indiferent de culoare, ar trebui să o susțină în același glas. Kövesi e prima alegere, după cum scrie în scrisoare, e cea mai bună.”

Europa Liberă: Au mai fost situații în care un stat nu și-a susținut propriul candidat?

Monica Macovei: „Sigur, a fost cazul Poloniei: actualul guvern de la Varșovia s-a făcut de râs, nu l-a susținut pe Donald Tusk la președinția Consiliului Uniunii Europene, fiindcă venea dintr-un partid care fusese la putere și ajunsese între timp în opoziție. A fost singura țară din Consiliu care s-a opus. S-a făcut de râs. Bineînțeles că s-a făcut de râs, doar românii și polonezii se pun în situații de acest fel. Înțeleg că-i macină, că au vrut să scape de ea, și se trezesc cu ea procuror-șef care se ocupă cu dosare de fraudare a fondurilor europene. Teldrum ce este? Nu este o fraudă cu fonduri europene de peste 20 de milioane de euro?”

Europa Liberă: În aceste condiții care credeți că sunt șansele Codruței Kövesi în fruntea instituției care se numește Procurorul European?

Monica Macovei: „Eu sper să fie mari, pentru că e pe primul loc. În Comisia LIBE ar putea avea șanse. Aici nu are nimeni majoritate, se fac coaliții. Sigur, nu știu ce vor face socialiștii, dar în schimb o vor susține verzii. Eu știu din culise, având un candidat francez, unul german și Kövesi, că nemții nu se luptă pentru omul lor, pentru că-și doresc un alt post la Banca Europeană, dar francezii se bat cu toate forțele pentru candidatul lor.”

Europa Liberă: E posibil deci ca Franța și Germania să meargă în tandem, susțindu-l pe favoritul Parisului?

Monica Macovei: „Coordonatoarea Partidului Popular European, unde se află cei mai mulți germani, a spus că va fi de partea Codruței Kövesi. În ce privește votul ambasadorilor sunt mai optimistă, că nu e nevoie de unanimitate, deci ar fi suficientă majoritatea. Ei votează conform cu mandatele primite de la guvernele lor. Înțeleg pe surse că ambasadoarea României Luminița Odobescu ar fi primit ordin să voteze împotrivă sau să se abțină, ceea ce este foarte urât. Probabil că Bucureștiul va mai convinge Ungaria și Polonia, care n-au vrut de la bun început ca Procurorul Euroepan să se ocupe și de fraudarea TVA pe fonduri europene, care este mult mai mare deât fraudarea fondurilor europene”

Europa Liberă: Care e miza acestei funcții de procuror-șef european?

Monica Macovei: „Foarte mare. Această instituție va face toate investigațiile de la început la sfârșit pe fonduri europene, spălare de bani, în urma fraudei cu fonduri europene.”

Europa Liberă: Care va fi coordonarea cu OLAF?

Monica Macovei: „OLAF va face ca și până acum inestigații administrativee și pentru a nu se suprapune, OLAF-ul va face până la un punct și dacă are indicii că e infracțiune, va trimite dosarul la Procurorul European, care se poate sesiza oricum, nu numai de la OLAF”

Europa Liberă: șeful Procurorului European va avea mai degrabă rol de reprezentare sau va fi și procuror operativ?

Monica Macovei: „Nu știu dacă va lucra la dosare, dar va participa la deciziile care se iau în instituție. După ce se alege procurorul-șef, vor fi selectați și procurorii recomandați de guvernele statelor UE, de aceeași comisie. Fiecare stat a trimis trei propuneri, din care va fi ales un singur nume. Așa se va alcătui Colegiul procurorilor europeni și în fruntea lor va fi procurorul-șef. Ei vor lua decizii foarte importante, de pildă când să înceapă și când să încheie o anchetă, sau la ce instanță va fi trimis un dosar, mai exact în ce țară. Un dosar de fraudă transfrontalieră, fiindcă de acest lucru se va ocupa Procurorul European, va conține probe din diferite state, iar în final contează la ce curte se va trimite rechizitoriul. Probele strânse într-o țară vor fi recunoscute în orice stat al UE.”

XS
SM
MD
LG