Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

14:19 13.3.2017

Merkel va discuta marți Ucraina, NATO cu Trump la Washington



Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, va solicita sfaturile cancelarului german, Angela Merkel, despre modalităţile de soluţionare a conflictului din estul Ucrainei şi despre gestionarea relaţiilor cu Rusia

Cancelara Germaniei Angela Merkel va efectua o vizită oficială în SUA pe 14 martie.

Trump va fi interesat să audă și opinia lui Merkel cu privire la modul în care se poate interacționa cu președintele rus, Vladimir Putin.

Anterior, secretarul de stat american, Rex Tillerson, după întâlnirea cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat la Bonn că Statele Unite sunt dispuse să colaboreze cu Rusia, dar Moscova ar trebui să își îndeplinească obligațiile în ceea ce privește Ucraina.

10:58 12.3.2017

OSCE: Folosirea armelor grele în Donbas s-a dublat



Numărul de cazuri de utilizare a armelor grele în zona Donbas s-a dublat într-o săptămână, depășind 230%, a declarat Alexander Hug, adjunctul președintelui misiunii speciale de monitorizare a OSCEdin Ucraina.

„Saptamana trecuta a crescut numărul de cazuri înregistrate de utilizare a armelor interzise cu 230%”, – a spus Hug.

„O deosebita îngrijorare ne-o provoaca utilizarea de sisteme multiple de rachete: 400 de cazuri inregistrate saptamana trecuta,” – a spus reprezentantul OSCE.

Potrivit lui Hig, observatorii OSCE au înregistrat încălcări ale acordului de încetare a focului de două ori mai mult în comparație cu săptămâna precedentă.

„A fost a treia cea mai violentă săptămână din ianuarie 2016”, – a declarat reprezentantul misiunii.

14:28 10.3.2017

Ucraina și Balcanii influențează tonul comunicatului final al summitului UE

Ucraina a apăsat asupra tonului comunicatului final al șefilor de stat și de guvern ai UE, reuniți joi și vineri, 9-10 martie, la Bruxelles.

Textul sugerează pe ansamblu o schimbare de ton în noul context marcat de ieșirea Marii Britanii din UE, de incertitudinea care încă persistă cu privire la strategia de politică externă a președintelui american Donald Trump și de conflictele din vecinătatea Europei, respectiv Ucraina, Siria și Libia.

Cei 27 (fără Marea Britanie, a cărei șefă de guvern Theresa MAy a părăsit summitul joi seara) au decis să fie mult mai activi pentru a îngrădi influența destabilizatoare a Rusiei în Balcani.

Recent, capitalele UE au decis prelungirea cu un an a sancțiunilor impuse fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici și anturajului său.

14:50 9.3.2017

Kremlinul va recunoaște verdictul Curții de la Haga


Rusia va accepta orice decizie a Curții Internaționale de Justiție de la Haga, în procesul intentat de Ucraina, în ciuda a ceea ce afirmase anterior, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

„Rusia este parte în proces, în cazul în care Rusia nu ar fi recunoscut decizia instanței, atunci, în consecință, nu ar fi fost parte în proces” – a spus Peskov.

Ucraina a depus plângere împotriva Rusiei pe 16 ianuarie 2017. Kievul cere de la Curtea Internațională de Justiție sa codamne Federația Rusa pentru acte de terorism și discriminare în cursul agresiunii sale împotriva Ucrainei și al anexării ilegale a Crimeei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG