Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

13:46 10.4.2017

Rusia își intensifică activitatea navală în largul Ucrainei

Michelle Janine Howard.
Michelle Janine Howard.

Activitatea navala desfasurata in ultima vreme de marina militara rusa in zona Europei este superioara celei din timpul Razboiului Rece, a declarat, intr-un interviu acordat agentiei Reuters, amiralul american Michelle Howard, care conduce fortele navale ale SUA in Europa si Africa si comandamentul militar al NATO de la Napoli.

Ea a subliniat ca armata rusa si-a intensificat operatiunile navale in ultimii ani, în special în Marea Neagră și în largul Ucrainei, desi flota militara a Rusiei este mai redusa ca dimensiuni fata de cea a fostei Uniuni Sovietice.

Michelle Howard si-a sustinut afirmatia dand ca exemple trimiterea portavionului Amiral Kuznetov in Marea Mediterana, intensificarea activitatii de patrulare in Atlanticul de Nord si in regiunea Arctica, deplasarile de submarine in Marea Neagra si desfasurarea semnificativa de submarine ruse in afara zonelor limitrofe Rusiei.

Rusia 'are o marina militara globala, inteleg acest lucru, dar activitatea in acest teatru de operatiuni a sporit substantial in ultimii ani', a insistat Michelle Howard. Ea a avertizat in acest context ca exista riscul ca statele membre ale NATO sa-si concentreze atentia pe zonele aflate in proximitatea lor si astfel sa neglijeze operatiunile desfasurate de armata rusa in alte spatii.

De asemenea, Michelle Howard a mai remarcat faptul ca manevrele navale ale armatei ruse sunt sincronizate cu atacurile cibernetice tot mai persistente venite dinspre Rusia si cu incursiunile periculoase ale avioanelor militare ruse in apropierea navelor armatei americane sau ale altor state membre NATO.

13:42 10.4.2017

Continuă saga presupusului complot de asasinare a lui Plahotniuc

Vlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc


"Noi cunoaștem cine sunt persoanele care au comandat acest omor. Urmează ca noi, prin investigațiile pe care le vom efectua, să ajungem la ele și să le tragem la răspundere. Numele sunt cu mult mai sonore decât numele celor reținuți. Nu am nicio permisiune să le fac publice, dar locuitorii din Republica Moldova cunosc aceste nume", a declarat Alexandru Jizdan într-o emisiune duminică la postul de televiziune local Canal 2. El a adăugat că pe măsura avansării investigației, opinia publică va afla identitatea celor care au comandat asasinarea lui Plahotniuc care — potrivit afirmațiilor sale — fusese pregătită minuțios pe parcursul ultimelor luni.

Arsen Avakov, ministrul de interne al Ucrainei, a anunțat la 7 aprilie dejucarea unei tentative de asasinare a oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (PD), formațiunea în jurul căreia este coalizată actuala alianță de guvernare din Republica Moldova.

La 8 aprilie, autoritățile de la Chișinău au confirmat informațiile Kievului despre planificarea asasinatului la comandă la adresa lui Plahotniuc. Potrivit autorităților moldovene, 17 indivizi implicați în acest caz au fost reținuți printr-o acțiune comună a forțelor de ordine din Republica Moldova și Ucraina. Pentru comiterea infracțiunii, comanditarii urmau să plătească executanții cu 200.000 de dolari, suma de 100.000 de dolari fiindu-le achitată în avans.

13:25 10.4.2017

Guvernatoarea bancii centrale a demisionat


Guvernatoarea bancii centrale a Ucrainei, Valeria Gontareva, a demisionat. Gontareva conducea banca centrala din 2014 si a supravegheat aplicarea unor masuri dure anti-criza.

Gontareva, fost bancher de investitii si partener de afaceri al presedintelui Petro Porosenko, a preluat conducerea bancii centrale acum aproape trei ani, dupa anexarea Crimeii de catre Rusia.

Sefa bancii centtale a introdus reforme de amploare, inclusiv inchiderea a jumatate din bancile din Ucraina si adoptarea cursului valutar flexibil.

Masurile au fost apreciate de FMI, care sustine Ucraina cu un program de salvare de 17,5 miliarde de dolari, incepand din 2015, dar criticate de catre protestatari si unii parlamentari.

15:44 7.4.2017

Ucraina va exporta electricitate în Moldova

Ucraina va exporta electricitate în Moldova, deoarece oferta ucraineană a fost mai avantajoasă decât cea rusească.

Compania din Ucraina DTEK Trading, deţinută de Rinat Ahmetov, şi compania moldoveană de stat Energocom au semnat un contract pentru furnizarea energiei electrice către distribuitorii din Moldova. Unicul concurent al Energocom/DTEK a fost Centrala de la Cuciurgan (Transnistria), care aparţine gigantul rus Inter RAO.

Potrivit Ministerului Economiei, oferta câştigătoare a fost de $50.20 pentru un megawatt/oră, în comparaţie cu oferta de la Cuciurgan de $54.40.

Decizia i-a luat pe mulţi prin surprindere, deoarece figura cheie din politicul moldovenesc, şeful Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc, a avut un interes în menţinerea contractului vechi în pofida acuzaţiilor precum că importul de energie din Transnistria nu doar că legitimează, dar şi sponsorizează separatismului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG