Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

15:27 16.4.2017

Moldova și Ucraina vor control comun la 13 puncte de trecere a frontierei



Serviciile vamale din Moldova si Ucraina intentioneaza sa deschidă 13 puncte de control comun pe segmentul transnistrean al frontierei. Decizia a provocat panică in regiunea separatista transnistreană.

Dintre cele 13 puncte, 11 vor fi cu destinatie rutiera si doua cu destinatie feroviara.

Transnistria este cunoscuta ca un rai al contrabandistilor de tutun si alcool, o mare buna parte din banii cu care traieste republica separatista fiind obtinuti in acest mod.

Se preconizeaza ca operatiunile de vamuire a marfurilor la aceste puncte de control sa se desfasoare pe etape. La prima etapa vor fi efectuate operatiuni de export si de tranzit, deoarece exista procedura electronica de declarare a exporturilor. Celelalte regimuri vamale (importul, prelucrarea activa, depozitul vamal etc.) vor fi utilizate dupa studierea volumului de lucru si de intensitate a fiecarui punct de control in parte.

15:26 16.4.2017

Rinat Ahmetov vizat de o anchetă anticorupție


Miliardarul Rinat Ahmetov a spus ca isi va apara interesele dupa ce actiunile pe care le detine la unul dintre cei mai importanti operatori telecom din tara au fost puse sub sechestru de justitiei in cadrul unui dosar de coruptie.

Holdingului omului de afaceri, SKM, doreste "o ancheta obiectiva si independenta in privinta circumstantelor privatizarii Ukrtelecom", a precizat acesta, intr-un comunicat.

Joia trecută, procurorul general Iuri Lutsenko a anuntat ca un tribunal a "inghetat" actiunile lui Ahmetov la Ukrtelecom si filiala sa TriMob. Aceasta decizie vine dupa doi ani de ancheta legata de privatizarea in 2011 a fostului monopol telecom sub fostul presedinte pro-rus Viktor Ianukovici, destituit de miscarea pro-occidentala din Maidan.

Potrivit lui Lutsenko, compania ar fi fost vanduta la o suma simbolica unei societati paravan din Cipru care a fost ulterior cumparata de Ahmetov.

Miliardarul exercita o influenta considerabila in viata politica ucraineana. A fost de doua ori ales deputat in partidul Regiunilor al lui Ianukovici.

Ca si alti oligarhi, a fost tinta luptei anticoruptie condusa de autoritatile pro-occidentale ajunse la putere in 2014.

15:23 16.4.2017

Rusia nu va transmite Eurovision, după ce Ucraina a interzis participarea Iuliei Samoilova


Televiziunea rusă a decis că nu va televiza concursul muzical Eurovizion, după ce Ucraina a interzis participarea la acesta a reprezentantei Rusiei.

Ucraina a interzis artistei Iulia Samoilova să participe la concurs din cauza unui show pe care l-a susţinut în Crimeea în 2015, anexată de Moscova în 2014, unde ar fi intrat ilegal.

Samoilova, în vârstă de 27 de ani, a confirmat faptul că a susţinut câteva concerte în Crimeea, în 2015.

Ucraina va găzdui concursul muzica în luna mai, la Kiev.

Iniţial au fost propuse mai multe soluţii, însă aceste au fost respinse de postul de televiziune rus, una dintre variante era ca Samoilova să-şi interpreteze numărul prin satelit.

Decizia Ucraina a fost condamnată de preşedintele comisiei Eurovision, în situaţia în care Rusia nu va mai participa la concursul muzical european din 2017.

17:18 14.4.2017

Cum a pierdut Ucraina Crimeea - despre o ocazie ratată

Viktor Mujenko
Viktor Mujenko

La începutul anului 2014, Statul Major General al Armatei Ucrainei planuia o operatiune de desant în Crimeea, pentru a preveni falsul „referendum“ organizat de Rusia.

Este ceea ce a declarat într-un interviu pentru „Ukrainskaia Pravda“, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Viktor Mujenko.

În martie 2014, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a întocmit un plan de debarcare a trupelor ucrainene în Crimeea, pentru a preveni organizarea de catre armata si serviciile secrete ruse a ”referendumului” privind ”reunificarea peninsulei” cu Rusia, susține generalul Viktor Mujenko.

„Trebuia să fie efectuata o operațiune de desant: debarcare pe peninsula cu ocuparea aerodromurilor din Crimeea, consolidarea gruparii armate ucrainene și îndeplinirea anumitor acțiuni care sa nu permita deplasarea trupelor ruse pe anumite directii“, – a spus el.

De asemenea, armata ucraineană planifica sa „intercepteze“ istmul dintre Crimeea și Peninsula Kerci și sa trimita blindate în zona Feodosia.

„Prin săgeata litorala Arabatskaia urmau sa patrunda blindatele Brigazii 95, cu iesire în districtul Feodosia. Rușii își concentrau trupele între Sevastopol și Kerci. La acel moment, unitati ale Brigazii 36 de apărare de coastă deja se aflau langa Simferopol, la poligonul de la Angarsk. Acolo plănuiam să transferam două batalioane: cel de tancuri urma să blocheze autostrada Sevastopol – Simferopol, iar batalionul de infanterie de munte – drumul Yalta-Simferopol, exact in zona Angarsk”- povesteste Viktor Mujenko.

După cum a explicat generalul, planul urmarea sa blocheze accesul trupelor ruse în interiorul peninsulei Crimeea.

Potrivit lui Mujenko, avioanele pentru desant deja au fost trimise la aerodromuri pentru încărcare. Cu toate acestea, după reuniunea Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, s-a luat decizia privind anularea operațiunii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG