9 dispăruți în naufragiul unei nave în strâmtoarea Kerci
Nava cargo Heroes of Arsenal, sub pavilion panamez, care avea la bordul său 12 membri ai ehipajului, a naufragiat miercuri în apele Mării Negre, în strâmtoarea Kerci în largul Crimeei.
La bordul navei se afla un echipaj alcatuit din 12 persoane, din care doar o persoana a reusit sa se salveze.
La operațiunea de căutare și salvare în zona naufragiului participa opt nave și doua elicoptere. Căutarea supraviețuitorilor este complicata de furtuna puternica din strâmtoarea Kerci.
Nava avea la bordul său 12 membri de echipaj, nouă ucraineni, doi ruşi, inclusiv căpitanul, şi un cetăţean georgian și se deplasa spre Turcia cu o încărcătură de cereale.
Trei membri ai echipajului au fost salvaţi, potrivit purtătorului de cuvânt al Comitetului de investigaţii din cadrul Departamentului de Transport.
Strâmtoarea Kerci face legătura dintre Marea Neagră și Marea Azov, separând peninsula Crimeea din vest de peninsula Taman din est. Strâmtoarea are o lățime între 4,5 – 15 km și până la 18 de metri adâncime.
Putin a discutat telefonic despre Ucraina cu Franţa și Germania
Liderii Grupului Normandiei au purtat discuţii telefonice în privinţa desfăşurărilor din estul Ucrainei. Putin a avut convorbiri telefonice cu liderii Franţei, Germanii şi Ucrainei.
Cei patru au salutat reluarea acordului de încetare a focului, obţinut în timpul şedinţei din 29 martie a grupului de contact.
Iniţial armistiţiul fusese stabilit pentru data de 1 aprilie, fiind mutat apoi la 13 aprilie, după ce atât Kievul, cât şi autoproclamatele republici Lugansk şi Doneţk s-au învinovăţit reciproc de încălcarea armistiţiului.
Discuţia a avut loc cu câteva zile înaintea primei runde a alegerilor prezidenţiale franceze, liderii exprimându-şi speranţa ca eforturile diplomatice să continue în acest format și după alegerea unui nou lider francez.
Rusia nici măcar nu va difuza Eurovision
Televiziunea rusă a decis că nici măcar nu va televiza concursul muzical Eurovision, după ce anterior Ucraina a interzis participarea la acesta a reprezentantei Rusiei.
Ucraina a interzis artistei Julia Samoilova să participe la concurs din cauza unui show pe care l-a susţinut în Crimeea în 2015, anexată de Moscova în 2014, unde ar fi intrat ilegal.
Samoilova, în vârstă de 27 de ani, a confirmat faptul că a susţinut câteva concerte în Crimeea, în 2015.
Iniţial au fost propuse mai multe soluţii, însă aceste au fost respinse de postul de televiziune rus, una dintre variante era ca Samoilova să-şi interpreteze numărul prin satelit.
Decizia Ucraina a fost condamnată de preşedintele comisiei Eurovision, în situaţia în care Rusia nu va mai participa la concursul muzical european din 2017.
Rusia refuză să participe la Eurovision 2017
Rusia a anunțat oficial că refuză să participe la Eurovision 2017.
Organizatorul „Eurovision“ – European Broadcasting Union (EBU) – a oferit Rusiei două alternative. Prima – sa participe la concurs de la distanță, a doua – sa aleaga un alt candidat. Ambele propuneri au fost respinse de postul tv de stat ”Pervîi Kanal”, care în plus a refuzat să difuzeze concursul. Acest lucru înseamnă că Rusia nu va mai participa la „Eurovision“ in acest an, declară EBU.
Moscova a ales-o pentru participare la competiția internaționala Eurovision pe cântăreața Iulia Samoilova, care din cauza unui handicap se deplaseaza într-un scaun cu rotile.
Pe 22 martie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a interzis Iuliei Samoilova intrarea în Ucraina pe o perioada de trei ani, deoarece a încălcat legislația ucraineană, vizitand Crimeea fara viza.