Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

21:31 24.5.2017

Stoltenberg: Blocarea site-rilor rusești din Ucraina e o problemă de siguranță națională


Decizia conducerii Ucrainei de a bloca site-rile rusești este o problemă de siguranță națională, fără nicio legătură cu libertatea de exprimare, transmite agenția „Ukrinform“ declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la conferința de presă din ajunul summit-ului Alianței de la Bruxelles.

„Guvernul ucrainean a decis să închidă aceste site-uri ca măsură de siguranță, fără legătură cu ceea ce privește limitarea libertății de exprimare“, – a declarat șeful Alianței.

Cu toate acestea, el a subliniat faptul că zona libertății de exprimare este o tema a dialogului dintre NATO și Ucraina.

21:30 24.5.2017

Euronews a închis secția în limba ucraineană



Postul european de televiziune Euronews a anunțat duminică închiderea secției sale în limba ucraineană, invocând dificultăți financiare.

Anunțul închiderii secției ucrainene survine după doi ani de când guvernul de la Kiev a oprit finanțarea pentru acest serviciu. Datoria către Euronews acumulată de televiziunea națională ucraineană (NTKU) este în prezent de circa 10 milioane de euro.

Euronews și NTKU au semnat în anul 2009 un acord prin care postul european a deschis în anul 2011 o secție în limba ucraineană. Dar imediat după inaugurare, această secție a fost acuzată că susține punctele de vedere ale guvernului de la Kiev, ea fiind criticată atunci pentru că ar fi minimalizat importanța unei manifestații a opoziției împotriva fostului președinte Viktor Ianukovici.

Postul Euronews are sediul la Lyon, în Franța, și după închiderea secției ucrainene rămâne cu emisiuni în 12 limbi, printre care se numără engleza, franceza, germana, rusa și araba. Din anul 2015 acționarul majoritar al postului este miliardarul egiptean Naguib Sawiris.

10:24 14.5.2017

Patru civili au fost uciși de un obuz în Ucraina; președintele Poroșenko și-a anulat prezența la Eurovision




Președintele Poroșenko nu a participat la Eurovision, după ce patru civili au fost uciși sâmbătă de un obuz în estul Ucrainei.

Victimele sunt trei femei și un bărbat, uciși de proiectilul care a căzut în curtea imobilului lor din Avdiivka, iar răspunzătoare de atac sunt "forțele ruse de ocupație", care "au bombardat cartiere rezidențiale".

Avdiivka este un oraș industrial situat la câțiva kilometri la nord de Donețk și în ultimele luni a fost unul din punctele fierbinți ale frontului din estul Ucrainei.

Kievul acuză Moscova că susține militar separatiștii pro-ruși în conflictul soldat, în ultimii trei ani, cu peste 10.000 de morți. Potrivit rapoartelor oficiale, de la începutul lunii mai, au fost uciși 14 civili și soldați ucraineni.

10:20 14.5.2017

Rețelele electrice din țările baltice și Ucraina – ținte ale hackerilor ruși



Hackeri din Rusia au început să execute operațiuni de recunoaștere și cercetare în rețelele energetice ale statelor baltice, scrie Reuters, citând surse care au ridicat problema respectivă în cadrul alianței militare occidentale – NATO.

Lituania, Letonia și Estonia, toți membrii NATO și Uniunea Europeană, se află pe linia frontului de tensiuni politice între Occident și Moscova. Țările baltice sunt captive în sistemul energetic din Rusia, dar au un plan de a-și sincroniza rețelele cu UE, notează agenția.

Interviurile cu mai mult de o duzină de reprezentanți al serviciilor de informații, detectivi particulari, insideri și oficiali municipali indică faptul că, în ultimii doi ani, hackerii angajati de serviciile secrete ruse au atacat în vederea ”prospectării” rețelele electrice baltice, în paralel cu atacuri mult mai grave asupra sistemului energetic din Ucraina, țara care a fost chiar cufundata în întuneric de hackeri.

Potrivit surselor, organizațiile de stat din Rusia sunt suspectate de implicare în aceste atacuri. Reuters subliniază faptul că nu poate verifica în mod independent afirmațiile surselor.

La sfârșitul anului 2015, hackerii au atacat nodul de acces la Internet folosit pentru a controla rețeaua de alimentare cu energie din țările baltice. Activitatea rețelei a fost perturbata, dar fără sa se provoace pană de curent. Interlocutorul agentiei de presa a refuzat să ofere alte detalii din cauza anchetei în curs de desfășurare. De asemenea, sursa a menționat că hackerii – probabil rusi – ar fi încercat să „pună la pământ“ sistemul de distribuție de combustibili în regiunea baltică, pentru a declanșa întreruperi în aprovizionarea cu benzină. Dar această încercare a ușuat.

Un alt atac fără succes a fost intreprins in 2015 asupra retelei de energie din tarile baltice cu ajutorul unui malware.

Deși aceste cazuri au avut loc în urmă cu 18 luni, consultanții în securitate cibernetică continuă să investigheze. Ei spun că hackerii pot rămâne în stare latentă, nedetectati în sistem.

În Ucraina, hackerii s-au infiltrat în rețeaua electrica în decembrie 2015, când au fost stinse luminile în unele zone. Atacurile cibernetice din Ucraina au fost comise de aceiasi hackeri din Rusia care au atacat, cu un an mai devreme, și companiil energetice din Europa de Vest și SUA.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG