Rusia afirmă că Olanda și-a „înșelat populația” în legătură cu Ucraina
Ministerul rus de Externe consideră că poporul olandez a fost „înșelat” de guvernul său prin ratificarea Acordului de asociere dintre UE și Ucraina, a declarat reprezentantul oficial al MAE rus, Maria Zaharova.
„Poporul olandez, care a spus „Nu” asocierii cu Ucraina, a fost practic păcălit. Au făcut acest lucru propriii lideri, care încă o dată au adoptat în mod deschis propaganda rusofobă, ceea ce este o demonstrație directă a esenței anti-ruse a Acordul privind Asocierea Ucrainei cu UE, indiferent cât de mult nu ne-ar asigura de contrariu” – a spus Zaharova.
În luna februarie, într-o investigație realizata de New York Times se spunea că Kremlinul a trimis in Olanda, pentru campania referendumului privind Acordul de asociere UE-Ucraina, agitatori din DNR-LNR, asa-zisele republici proruse din estul Ucrainei, care se declarau reprezentantii poporului ucrainean.
Marți, 30 mai, Senatul Olandei (camera superioară a parlamentului) a votat pentru ratificarea Acordului de asociere între Ucraina și UE.
Senatul olandez a aprobat acordul de asociere UE-Ucraina
Senatul olandez a aprobat marți, cu 50 de voturi pentru și 25 împotrivă, compromisul privind acordul de asociere UE-Ucraina obținut de premierul olandez Mark Rutte la Bruxelles, un vot ce constituie una din ultimele etape înainte de ratificarea tratatului de către Uniunea Europeană.
'Proiectul de lege a fost aprobat', a declarat la sfârșitul votului președinta Senatului, Ankie Broekers-Knol.
'Este vorba despre ultima etapă parlamentară', a afirmat Gert Riphagen, purtătorul de cuvânt al camerei superioare a Parlamentului. Urmează apoi 'ratificarea de către Rege și publicarea în Monitorul Oficial' al regatului.
Olanda este singurul stat membru al Uniunii Europene care nu a ratificat încă acest acord de asociere ce are drept scop consolidarea dialogului politic și a schimburilor economice și comerciale între UE și Ucraina.
'Votul de astăzi din Senatul olandez transmite un semnal important din partea Olandei și a întregii Uniuni Europene către prietenii ucraineni: locul Ucrainei este în Europa. Viitorul Ucrainei se află în Europa', a afirmat președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker într-un comunicat.
Cu ocazia unui referendum consultativ organizat la solicitarea grupurilor eurosceptice în aprilie 2016, 60% dintre olandezi au respins tratatul.
În decembrie 2016, s-a ajuns la un compromis cu partenerii europeni. Textul negociat la Bruxelles prevede ca acordul de asociere să nu ofere 'o cale către aderarea la UE, nici chiar în viitor, să nu existe acces la piața muncii noastre, nici o cooperare în termenii apărării, nici a fondurilor' și vizează 'în special lupta împotriva fraudei și a corupției în Ucraina', a explicat atunci premierul olandez Mark Rutte.
Înainte de votul din Senat, textul a fost aprobat în luna februarie de camera inferioară a Parlamentului olandez.
NATO: Intervenția Rusiei în Ucraina a dat un impuls dorinței NATO de a se reforma
Intr-un interviu astăzi cu Europa Liberă, fostul purtător de cuvânt al NATO, și actualmente adjunct al secretarului general NATO pentru afacerile politice, James Appathurai, a spus, vorbind despre amenințarea rusă:
— James Appathurai: În NATO am ajuns la un echilibru, căutând să obținem o bună capacitate de descurajare și apărare, dar și să tratăm cu Rusia pe o bază de forță și să ajutăm alte țări în Europa să își păstreze independența și integritatea teritorială. Ucraina și Georgia sunt exemplele cele mai evidente, iar subiectul Ucraina va fi în mod sigur evocat. Ucraina a fost semnalul final de alarmă. Pentru multe țări din NATO a fost semnalul deșteptării, arătând că Rusia încalcă violent toate regulile și toate tratatele, precum și legile care au menținut pacea în Eruopa de două decenii încoace, ceea ce în realitate a dat un impuls dorinței NATO de a se reforma, de a-și întări propriul sistem de apărare.
Europa Liberă: Cum vedem în această lumină aderarea iminentă a Muntenegrului la NATO, cunoscând opoziția Rusiei?
— James Appathurai: Sunt trei țări actualmente care sunt candidate în mod formal: Bosnia, Macedonia și Georgia. Sincer, cred că în cazul primelor două țări din Balcanii de vest, Bosnia și Macedonia, sunt îngrijorări serioase în legătură cu ritmul reformelor, iar în unele cazuri asistăm la un regres în procesul politic. Am văzut recent violențele din parlamentul din Skopje, ceea ce îi îngrijorează pe aliații din NATO. Georgia continuă să avanseze pe calea reformelor și își sporește contribuțiile la misiunile și operațiunile NATO. Georgia contribuie însă și la discuțiile noastre comune despre securitatea în Marea Neagră, în lumina ocupării Crimeei de către Rusia și a faptului că a instalat acolo echipament militar de cea mai înaltă calitate. Și a făcut asta nu doar în Crimeea. Există o întreagă discuție printre aliați și partnerii din Marea Neagră pentru a vedea cum putem menține securitatea și libertatea de circulație în zonă.
Putin va discuta despre Ucraina cu Macron la Paris pe 29 mai
Vladimir Putin va efectua o vizită oficială la Paris în data de 29 mai, după ce a răspuns unei invitaţii din partea preşedintelui francez Emmanuel Macron, a anunţat luni serviciul de presă de la Kremlin, notează site-ul agenţiei Tass.
Vladimir Putin şi Emmanuel Macron vor participa la deschiderea unei expoziţii a Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg în incinta Palatului Marele Trianon din Versailles. Vernisajul este dedicat marcării a 300 de ani de la vizita ţarului rus Petru cel Mare în Franţa, moment care a însemnat începutul relaţiilor durabile dintre cele două ţări.
Emmanuel Macron a promis în campania electorală că va avea o abordare clară în privinţa Rusiei, că vor discuta Ucraina, dar că va încerca să coopereze cu Vladimir Putin pentru combaterea organizaţiei teroriste Stat Islamic.