Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

17:53 31.5.2017

Lovitură pentru Transnistria: Moldova si Ucraina controleaza punctul de trecere al mărfurilor



Moldova si Ucraina incep de miercuri, 31 mai, sa controleze in comun fluxul de marfuri exportate de Transnistria spre Ucraina prin punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc. Prin acest punct de trecere, apropiat de portul ucrainean Odessa, se desfasura o mare parte a contrabandei transnistrene spre Ucraina, impunerea controlului moldo-ucrainean fiind o lovitura pentru economia vlaguita si dependenta de contrabanda a Transnistriei.

Intr-o prima etapa, de jumatate de an, vor fi verificate in comun doar exporturile din regiunea transnistreana. Vamesii si politia de frontiera din Moldova si Ucraina, de asemenea, vor monitoriza fluxurile de transport si de persoane. In acea de a doua etapa, vor fi supuse controlului si importurile realizate de regimul transnitrean.

În cea de-a doua etapă, vor fi supuse controlului și importurile spre regiunea din stânga Nistrului.

Proiectul este sprijinit de Uniunea Europeană, prin misiunea EUBAM.

Administrația separatistă de la Tiraspol declara că controlul mixt moldo-ucrainean este o nouă blocadă. Chișinăul și Kievul spun însă că dimpotrivă, noul regim va facilita traficul de mărfuri și fluxurile de transport şi persoane conform principiului „o singură oprire – un singur ghişeu”.

17:47 31.5.2017

Ucraina confiscă activele Gazprom

Ministerul Justiției din Ucraina a pus sechestru pe acțiunile deținute de concernul rus Gazprom la societatea ucraineana „Gaztranzit“.

Procedura a fost declanșată in Ucraina in cadrul unui dosar instrumentat de autoritatea antimonopol.

În decizia trimisa „Gazprom“ pe 12 mai de catre Agenția Antimonopol din Ucraina se anunța că împotriva companiei ruse a fost declansata procedura de executare silita în vederea achitarii contravalorii amenzii dictate de autoritatile ucrainene – 395 de miliarde de ruble (6,2 milioane euro). „Gazprom“ deține 40 la sută din acțiunile „Gaztranzit“.

În anii 2009-2015, „Gazprom“ a încălcat în mod repetat legislația antimonopol din Ucraina. Agenția Antimonopol a penalizat concernul „Gazprom“, obligandu-l la plata unei amenzi în ianuarie 2016. Compania rusa a contestat decizia, iar în decembrie 2016 un tribunal din Kiev a hotarat că „Gazprom“ este „bun de plata”.

17:45 31.5.2017

Inca un apropiat al lui Trump in vizorul comisiei de ancheta privind presupusa implicare a Rusiei in campania prezidentiala: Michael Cohen, avocatul presedintelui SUA



Michael Cohen, avocatul personal al lui Donald Trump, este ultimul personaj din anturajul lui Donald Trump vizat de ancheta Congresului SUA legata de presupusul amestec al Rusiei in campania prezidentiala din 2016, anunta ABC News, citat de Reuters.

Cohen a confirmat ca membrii comisiei comune a Senatului si Camerei Reprezentantilor i-au cerut sa depuna o marturie, dar a refuzat invitatia.

In 20 februarie, New York Times scria ca avocatul personal al presedintelui american Donald Trump i-a remis acestuia un proiect de plan de pace pentru Ucraina elaborat de persoane care nu sunt diplomati. Potrivit sursei citate, acest plan a fost remis presedintelui de avocatul sau Michael Cohen, un om de incredere al lui Trump pentru care lucreaza din 2007 si care este casatorit cu o ucraineanca.

New York Times arata ca un deputat ucrainean de opozitie, Andrii Artemenko, este implicat in elaborarea acestui document si vede in prezenta lui Trump la Casa Alba "o oportunitate pentru a pleda pentru un plan de pace pentru Ucraina".

Ambasadorul Ucrainei la Washington, Valeriy Chaly, s-a pronuntat impotriva unei astfel de initiative. "Este o incalcare flagranta a Constitutiei" ucrainene, a raspuns acesta, in scris. "Astfel de idei nu pot fi lansate sau avansate decat de persoane care reprezinta deschis sau in secret interese rusesti", a subliniat el.

17:43 31.5.2017

CEDO a condamnat Rusia în trei dosare privind regiunea transnistreană

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Rusia în trei cazuri care vizează arestări și proceduri penale în regiunea transnistreană, se spune într-un comunicat de presă al organizației ”Juriștii pentru drepturile omului” de la Chișinău.

Este vorba despre cazurile Apcov contra Moldovei și Rusiei, Soyma contra Moldovei, Rusiei și Ucrainei, și Vardanean contra Moldovei și Rusiei. În toate aceste cauze, CEDO a considerat că Moldova și-a îndeplinit obligațiile în privința reclamanților, care îi revin în temeiul articolului 1 din Convenția europeană a Drepturilor Omului/ În schimb, Federația Rusă se face vinovată de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Potrivit celor trei decizii ale Curții de la Strasbourg, Rusia trebuie să plătească 43.000 de euro în cazul Apcov, 21.000 de euro în cazul Soyma și 40.000 de euro în cazul lui Vardanean.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG