Ambasada SUA din Kiev, ținta unui atac cu bombă
Ambasada Statelor Unite ale Americii la Kiev a fost vizată de o explozie în noaptea de miercuri spre joi, a anunțat poliția din capitala ucraineană, care a menționat că nu s-au înregistrat victime, transmite AFP.
”La ora locală 00:05 (miercuri, 21:05 GMT), forțele de ordine au fost informate despre o explozie survenită pe teritoriul ambasadei SUA la Kiev. Un necunoscut a aruncat un dispozitiv exploziv pe teritoriul ambasadei. Nicio persoană nu a fost rănită în explozie”, a precizat poliția ucraineană într-un comunicat, adăugând că a fost deschisă o anchetă privind ‘un act terorist’.
Un reprezentant al misiunii diplomatice americane a declarat pentru AFP sub rezerva anonimatului că ”ambasada continuă să funcționeze normal”.
Incidentul a fost calificat drept act terorist și va fi investigat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).
Muntenegru a devenit al 29-lea membru al NATO, promițând că va ajuta și Ucraina
Drapelul muntenegrean a fost ridicat, miercuri, 7 iune, la sediul NATO de la Bruxelles, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate în prezența președintelui Filip Vujanovic pentru a marca primirea Muntenegrului, devenit al 29-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice
Muntenegrul, cea mai mică dintre fostele republici iugoslave, a devenit luni în mod oficial membră a NATO, în pofida unei opoziții îndelungate și constante din partea Rusiei, care vede în extinderea către est a Alianței Nord-Atlantice o amenințare directă la adresa securității sale naționale.
Muntenegrul, a cărui armată are doar 2.000 oameni, a spusn că va face totul și pentru a sprijini independența Ucrainei.
''Doresc să felicit guvernul și poporul din Muntenegru pentru tot ce ați realizat și salut angajamentul dumneavoastră față de integrarea euro-atlantică. De acum încolo, aveți 28 de aliați — 28 de prieteni — care vor veni mereu în ajutorul dumneavoastră'', a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adresându-se șefului statului muntenegrean.
Stoltenberg a remarcat faptul că intrarea Muntenegrului în NATO va avea un efect stabilizator asupra întregii regiuni a Balcanilor Occidentali și trimite un mesaj solid că ușile Alianței Nord-Atlantice rămân deschise pentru acele țări care doresc să adere la organizație.
Odată cu aderarea Muntenegrului, NATO controlează acum întregul țărm nordic al Mării Mediterane, de la strâmtoarea Gibraltar până la Siria.
Rusia refuză să-și achite contribuția la Consiliul Europei, din cauza Ucrainei
Rusia a anunțat marți că refuză să achite către Consiliul Europei (CoE) suma de 11 milioane de euro, adică o treime din contribuția sa anuală, din cauza restricțiilor ce i-au fost impuse în legătură cu conflictul din Ucraina.
"Finanțarea anuală este în etape. A treia rămasă pentru sfârșitul anului nu mai este transferată", a declarat președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, citat de media de stat.
Delegația rusă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și-a pierdut mare parte din drepturi, inclusiv dreptul de vot, după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.
Consiliul Europei, a cărui misiune este de a veghea la respectarea drepturilor omului, democrației și statului de drept pe continent, a menționat că Moscova a mai lansat în trecut amenințări similare.
"Azi nu e prima dată când citim asta în presa rusă", a remarcat pentru DPA purtătorul de cuvânt al CoE, Daniel Hoeltgen. Acesta a adăugat că, "totuși, nu putem confirma că autoritățile ruse au informat Consiliul Europei" în acest sens.
Moscova sărbătorește singură 20 de ani de la semnarea unui inexistent Tratat de prietenie cu Ucraina
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei nu are nicio îndoială că Ucraina și Rusia vor ajunge la concluzia necesitatii restabilirii relațiilor depline dintre țări și popoare, se arată în declarația MAE rus cu ocazia celei de a 20-a aniversări de la semnarea Tratatului de prietenie, cooperare și parteneriat între Federația Rusă și Ucraina.
„Încheindu-l (acordul) în 1997, liderii ruși și ucraineni au fost determinati pentru o mai strânsă interacțiune și dezvoltare în profunzime a relațiilor. Marele acord a devenit scheletul cadrului legal-contractual în care au fost semnate zeci de documente în toate domeniile de cooperare ruso-ucraineană”- se spune în declarație.
„Din păcate, lovitura de stat de la Kiev, în 2014, a condus la faptul că astăzi relațiile noastre sunt departe de spiritul și litera Tratatului din 1997. Cu toate acestea, însăși existența documentului este garanția pentru revigorarea relațiilor bilaterale“ – a adăugat MAE rus.
Partea rusă se arata deschisa spre dialog constructiv și cooperare reciproc avantajoasa, „în ciuda măsurilor în mod deschis neprietenoase ale autorităților actuale de la Kiev“.
„Nu avem nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu vom ajunge la necesitatea de a restabili relațiile depline între țările și popoarele noastre“, – a declarat MAE rus.
În declaratie nu se spune niciun cuvant despre agresiunea rusa din Crimeea, urmata de anexarea acestei peninsule și nici despre invazia mascata din sud-estul Ucrainei, soldata cu aparitia unor pseudo-republici separatiste. Mai mult, Moscova spune clar ca dusmania pe fata dintre cele doua state nu ar fi fost rezultatul agresiunii militare ruse si a intervenției militare, ci a ”loviturii de stat” din Ucraina.