UE prelungește cu un an sancțiunile împotriva Rusiei
Miniștrii de externe ai UE au prelungit până pe 23 iunie 2018 sancțiunile împotriva anexării ilegale a Crimeei și orașului Sevastopol, se arată într-o declarație făcută publică astăzi la Luxembourg.
De asemenea, miniștrii au reamintit că Uniunea Europeană continuă să condamne anexarea ilegală a Crimeea și orașului Sevastopol la Federația Rusă și își menține angajamentul față de politica de nerecunoaștere a anexarii.
Sancțiunile includ interdicții privind: importul în UE de mărfuri din Crimeea și Sevastopol; investiții în Crimeea și Sevastopol; servicii turistice în Crimeea și Sevastopol, în special, navele de croazieră europene nu pot intra în porturile din Crimeea; exportul anumitor produse și tehnologii în Crimeea, în special, în domeniul transporturilor, telecomunicațiilor și energiei.
Se așteaptă ca în scurt timp să fie prelungite și sancțiunile economice împotriva Rusiei, adoptate de UE din cauza rolului Moscovei în conflictul din estul Ucrainei.
Mare manifestație LGBT în Kiev
Circa 2.500 de oameni participă la o mare manifestație LGBT in Kiev, încadrată de o mare prezență polițienească.
Numărul polițiștilor e estimat la peste două ori mai mare decât cel al manifestanților, și amume circa 5.500.
Nu s-a înregistrat nici un incident.
Doi partizani ai lui Navalnîi au cerut azil politic în Ucraina
Doi sprijinitori ai opozantului rus Alexei Navalnîi au cerut ieri azil politic în Ucraina, potrivit serviciului de graniceri ucrainian.
Cei doi au declarat că sunt în pericol în Rusia și doresc să obțină protecție din partea autorităților ucrainiene.
Serviciul de graniceri ucrainian nu a oferit detalii despre numele celor doi cetățeni ruși.
Cel putin 1.500 de persoane au fost reținute în Rusia pentru participarea la protestele anti guvernamentale organizate de Alexei Navalnîi. Însuși opozantul a fost condamnat la 30 de zile de închisoare, dar acestea au fost reduse ulterior cucinci zile.
Gazprom spune că noile sancțiuni sunt un efort al SUA de a-și spori exporturile de gaze
Noile sancțiuni împotriva sectorului energetic din Rusia, adoptate joi de Senatul Statelor Unite, au scopul de a ajuta exportul de gaz petrolier lichefiat (GPL) american către Europa, a declarat Aleksandr Medvedev, director general adjunct al companiei petroliere ruse Gazprom, citat de Reuters, care a preluat agenția Interfax. Medvedev a afirmat că americanii "nu își ascund" obiectivul de a livra GPL peste Atlantic.
Legislația adoptată de Senatul american mai trebuie aprobată și de Camera Reprezentanților din Congresul SUA, apoi semnată de președintele Donald Trump. Casa Albă a apreciat joi că sancțiunile deja în vigoare împotriva Rusiei sunt eficiente.
Până acum, Gazprom a negat că intențiile Washingtonului de a extinde sancțiunile ar putea influența afacerile cu gaze în Europa, apreciind că transportul GPL din Statele Unite are costuri prea ridicate.
Joi, Germania și Austria au criticat la rândul lor Senatul SUA pentru noile sancțiuni, arătând că acestea ar putea expune la amenzi și firmele europene implicate în proiectele Rusiei din domeniul energetic. Printre acestea se numără și dublarea capacității conductei submarine de gaze Nord Stream, care ar permite evitarea livrărilor către Uniunea Europeană prin Ucraina.
Medvedev a spus că Gazprom a încasat deja peste un miliard de euro pentru acest proiect de la partenerii săi. În aprilie, Uniper, Wintershall, Shell și OMV au acceptat să contribuie fiecare cu câte 10% din costul Nord Stream, adică până la 950 de milioane de euro fiecare, în timp ce Gazprom va asigura 50% din finanțare, reamintește Reuters. Conducta ar urma să devină funcțională în 2019.