Armistițiul inițiat sâmbătă a fost deja încălcat de separatiști
Armistițiul cu separatiștii sprijiniți de Rusia, intrat teoretic în vigoare sâmbătă, a fost deja încălcat după uciderea a doi soldați guvernamentali de către separatiști și rănirea altora doi.
Darka Olifer, purtătorul de cuvânt al emisarului ucrainean Leonid Kucima, responsabil de negocierile cu rebelii, anunțase acest armistițiu încă de pe 23 iunie.
Acordul de încetare a focului urma să intre în vigoare începând de sâmbătă, având scopul de a le permite localnicilor să poată desfăşura acţiuni de recoltare.
Lavrov spune iar că NATO are tendinţe ”expansioniste” în Europa de Est
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat că NATO a avut mereu aceleaşi obiective, alianţa urmărind extinderea influenţei în spaţiile geopolitice nerevendicate după colapsul URSS, precum Europa Centrală şi de Est.
Lavrov a susţinut că a constatat în repetate rânduri că deciziile NATO de a desfăşura trupe prin rotaţie în proximitatea Rusiei reprezintă pretexte pentru a avea trupe permanente în apropierea graniţelor ruseşti. Ministrul rus de Externe a precizat că ”dacă nu ar fi fost lovitura de stat din Ucraina, în urma căreia am fost nevoiţi să-i apărăm pe ucrainenii care au refuzat să se supună grupurilor neo-naziste, NATO ar fi inventat alte pretexte pentru dislocarea trupelor în regiune.”
”Planurile NATO nu s-au schimbat niciodată şi, indiferent de intensitatea cu care au fost urmate, alianţa a urmărit mereu să acapareze spaţiul geopolitic nerevendicat după prăbuşirea Uniunii Sovietice. În mod regretabil, această strategie s-a desfăşurat în dauna celor care nu voiau să întărească NATO, ci urmăreau aprofundarea cooperării în cadrul OSCE sau în cadrul altor organizaţii universale”, a declarat Lavrov.
El a continuat, spunând că viziunea liderilor europeni, care are în centrul ei NATO, nu va ajuta la construirea încrederii şi la consolidarea relaţiilor de bună vecinătate cu Rusia.
Poroșenko s-a întâlnit cu Trump la Washington
Petro Poroșenko a avut marți o întrevedere cu președintele Statelor Unite Donald Trump la Washington, o întîlnire considerată „crucială” de autoritățile de la Kiev, dar a carei importanță a părut minimalizată de autoritățile americane.
Anterior, Poroșenko s-a întâlnit cu vicepreședintele american, Mike Pence.
Întilnirea cu Trump a avut loc înainte ca liderul de la Casa Albă să-l întîlnească pe omologul său rus Vladimir Putin pe 7 iulie la reuniunea la virf a liderilor țărilor din G 20 de la Hamburg.
O vizită a președintelui ucrainean în capitala Statelor Unite fără o discuție privată cu omologul său american ar fis fost interpretată ca un pas înapoi diplomatic de către Kiev și, invers, ca un semn promițător de către Moscova.
Suedia crede că UE trebuie să mențină sancțiunile împotriva Rusiei
Sancțiunile inițiate de Uniunea Europeană (UE) împotriva Federației Ruse trebuie menținute până când Moscova va respecta Acordurile de la Minsk, a declarat premierul Suediei, Stefan Lofven, în timpul conferinței de presă susținute la Varșovia alături de omologul său polonez, Beata Szydlo.
Potrivit lui Lovfen, ''UE trebuie să păstreze o atitudine unitară în relațiile cu Rusia''. ''Milităm pentru menținerea sancțiunilor până ce Rusia va respecta Acordurile de pace de la Minsk'' privind situația din Ucraina, a adăugat el.
La rândul său, șefa executivului polonez a subliniat că informațiile care parvin din Rusia ''stârnesc temeri cu privire la astfel de inițiative rusești precum, de exemplu, organizarea de exerciții militare''.
''Aceste amenințări trebuie luate în calcul. În acest domeniu trebuie să colaborăm și să facem schimb de informații. Considerăm aceasta un element important al cooperării'', a subliniat Beata Szydlo.
Cele 28 de state membre ale UE urmează să reînnoiască în următoarele săptămâni sancțiunile economice împotriva Rusiei, vizând bănci, companii petroliere și din domeniul apărării, decretate în vara 2014 ca reacție la presupusul sprijin al Moscova la ofensiva rebelilor separatiști în estul Ucrainei.