Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

15:24 30.6.2017

Olanda va înființa un tribunal internațional care va judeca cazul MH-17

Separatist înarmat la local prăbușirii avionului Malaysia Airlines Boeing 777 lângă satul Grabovo in Donețk, 17 iulie, 2014.
Separatist înarmat la local prăbușirii avionului Malaysia Airlines Boeing 777 lângă satul Grabovo in Donețk, 17 iulie, 2014.


Olanda va decide cu privire la înființarea unui tribunal internațional care va judeca cazul prăbușirii avionului de pasageri Boeing 777, in vara anului 2014, în estul Ucrainei.

Potrivit anunțului, din cauza blocajului rusesc în ONU a propunerii de creare a unui tribunal internațional pentru MH-17, guvernul olandez va organiza o reuniune la care se va decide cu privire la înființarea unei astfel de instanțe în Olanda.

Publicația susține ca la înființarea tribunalului vor participarea Ucraina, Malaezia, Belgia și Australia. Refuzul Rusiei de a participa nu va afecta procesul, care se va judeca în absența autorilor tragediei.

Aeronava „Boeing-777“, apartinand companiei „Malaysia Airlines“, efectua zborul MH-17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur, când a fost doborâta deasupra zonei de conflict armat din estul Ucrainei, la 17 iulie 2014. Niciunul din cei 298 de oameni care se aflau la bord nu a supravițuit.

La sfârșitul lunii septembrie 2016, echipa de anchetă internațională, aflata sub coordonarea Procuraturii olandeze, a anunțat primele rezultate oficiale ale anchetei. Raportul precizează că sistemul de rachete anti-aeriene „Buk“, din care a fost doborâta aeronava „Boeing“, a fost livrat separatistilor din Ucraina de Rusia. Racheta a fost lansata din zona satului Pervomaysk, care se afla sub controlul separatiștilor prorusi.

15:51 29.6.2017

A început procesul în absență al lui Ianukovici



Procesul în care fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici este acuzat de trădare a început în absența lui, după ce Ianukovici nu s-a prezentat de doua ori la rând la audieri.

Judecătorii au subliniat faptul că Ianukovici a fost invitat să participe la proces prin videoconferința Skype, însă a refuzat.

Ianukovici este acuzat de faptul că, în mijlocul protestelor din 2014, a cerut intervenția trupelor rusești în Ucraina.
În primăvara anului 2014 el a fugit în Rusia, unde se află de atunci.

La fel, Ianukovici l-a sprijinit pe Serghei Aksenov, liderul din Crimeea, care a cerut ajutorul lui Putin „pentru locuitorii din Crimeea“.

„Acțiunile deliberate și ilegale ale lui Ianukovici au oferit sprijin unui stat străin împotriva propriului stat, precum și au contribuit la declansarea unui războiul agresiv împotriva țării sale“, – a declarat procurorul.

12:53 28.6.2017

Sistemul de monitorizare a radiaţiilor la Cernobîl, afectat de atacurile cibernetice



Calculatoarele de la Cernobîl au fost afectate de atacul cibernetic care se propaga marți în întreaga lume, determinându-i pe tehnicienii de la centrala nucleară ucraineană, care este oprită, să măsoare radioactivitatea cu contoare Geiger, a afirmat o purtătoare de cuvânt a autorităților ucrainene, citată de AFP.

"Din cauza opririi temporare a sistemelor Windows, monitorizarea radiaţiilor la complexul industrial este efectuată manual", a transmis Agenţia care administrează zona de excludere instituită la Cernobîl după accidentul nuclear din 1986.

''Tehnicienii noștri măsoară radioactivitatea cu contoare Geiger la locul centralei, cum se făcea în urmă cu decenii'', a declarat Olena Kovalciuk, purtătoare de cuvânt a Agenției guvernamentale de administrare a zonei de excludere de la Cernobîl, deoarece sistemul Windows, care gestiona automat supravegherea radioactivității, este inoperant.

Ucraina a comemorat in aprilie 31 de ani de la catastrofa de al Cernobil, din 26 aprilie 1986. Reactorul numarul 4 a explozat atunci in cursul unui test de siguranta. Celelalte reactoare ale centralei au continuat totusi sa functioneze pana in 2000.

In noiembrie 2016, o cupola de beton cofinantata de comunitatea internationala a fost plasata deasupra reactorului numarul 4, un proiect imens care ar urma sa asigure securitatea sitului pentru urmatorii o suta de ani.

20:41 27.6.2017

Ucraina - prima țară vizată de masivul atac cibernetic GoldenEye


Instituţii şi companii din Ucraina, Rusia, Danemarca şi Spania au fost vizate marţi de un atac cibernetic masiv, care a lovit mai întâi Ucraina, după care s-au răspândit pe mai toată planeta.

Noua variantă de GoldenEye a făcut deja victime în mai multe ţări la nivel global, printre care România, Ucraina şi Rusia. În Ucraina este vorba de o mare bancă şi de o companie din domeniul energetic.

Aeroportul internaţional din Kiev se numără printre entităţile vizate de atacul informatic. Numeroase zboruri au întârzieri pe Aeroportul internaţional Boryspil. Atacul cibernetic a vizat şi Banca centrală din Ucraina, Compania ucraineană de electricitate (Ukrenergo), compania aeronautică Antonov şi două oficii poştale.

Un oficial ucrainean a anunţat că sunt afectate şi sistemele informatice ale Guvernului de la Kiev.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG