Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

15:08 6.7.2017

Cazurile penale privind avionul de pasageri MH17 al Malaysia Airlines vor fi judecate în Olanda

Reconstruirea doborârii avionului de către membrii comisiei internaționale.
Reconstruirea doborârii avionului de către membrii comisiei internaționale.


Suspecţii în cazul avionului Malaysia Airlines doborât în timpul zborului deasupra Ucrainei în anul 2014 vor fi judecaţi în Olanda, a anunţat Bert Koenders, ministrul de Externe de la Haga,

Oficialul a declarat că această decizie a fost luată de statele care anchetează incidentul aviatic, adică Australia, Belgia, Malaezia, Ucraina şi Olanda.

În comunicatul dat publicităţii de Ministerul de Externe de la Haga se mai afirmă că aceste ţări vor continua să ancheteze cazul, soldat cu 298 de victime, ce mai mulţi dintre aceştia fiind cetăţeni olandezi.

O anchetă internaţională a concluzionat anul trecut că aeronava a fost distrusă de o rachetă lansată de pe teritoriul controlat de rebelii din Ucraina, folosind un lansator de rachete mobil adus din Rusia. Moscova a negat categoric că ar fi fost implicată şi a denunţat raportul de anchetă drept părtinitor şi motivat politic.

Ministerul olandez de Externe nu a identificat până acum vreun suspect pe care ar intenţiona să-l pună sub acuzare în acest caz.

Rusia încă nu a avut o reacţie la anunţul făcut miercuri de Olanda.

Avionul de tip Boeing 777, zbura între Amsterdam şi Kuala Lumpur, Malaezia, şi a fost distrus deasupra estului Ucrainei, în data de 17 iulie 2014.

15:02 6.7.2017

Trump denunță în Polonia "comportamentul destabilizator" al Rusiei în Ucraina


Președintele american Donald Trump a denunțat joi, la Varșovia, 'comportamentul destabilizator' al Rusiei.

Într-o conferință de presă cu președintele polonez Andrzej Duda, Trump a mai afirmat că SUA colaborează cu Polonia și cu ceilalți aliați ai lor pentru a contracara 'acțiunile Rusiei' și 'comportamentul său destabilizator’ în Ucraina.

El i-a mulțumit lui Duda pentru găzduirea a 5.000 de militari americani și pentru sprijinul Poloniei pentru NATO.

"Alianța solidă cu Polonia rămâne esențială în descurajarea conflictelor și în garantarea că un război între marile puteri nu va mai lovi niciodată Europa", a spus Trump.

De partea cealaltă, Duda a spus că SUA sunt serioase în privința securității aliatului său Polonia.

"Ne considerăm parteneri loiali care cooperează în legătură cu o serie de chestiuni, inclusiv securitatea", a afirmat președintele polonez la conferința de presă cu Trump de la Castelul Regal din Varșovia.

"Am sentimentul că SUA sunt serioase în ceea ce privește securitatea Poloniei", a adăugat el.

Trump se află joi într-o vizită la Varșovia, în Polonia, unde participă, în calitate de invitat special, și la Summitul "Inițiativei celor Trei Mări" (Baltică — Adriatică — Neagră), înainte de a lua parte la Summitul G20 din Germania, care se va desfășura vineri și sâmbătă la Hamburg.

13:58 2.7.2017

Ucraina pe locul trei al economiilor subterane din lume, Rusia - locul 4

Rața e simbolul corupției în Rusia și Ucraina.
Rața e simbolul corupției în Rusia și Ucraina.



Ucraina este pe locul al treilea din lume dupa dimensiunea economiei subterane, iar Rusia pe locul 4, se arata într-un studi al Asociației Experților Contabili din Rusia.

Antreprenorii intervievați și experții au evaluat economiile a 28 de țări. Cea mai mare economie subterană a fost dezvăluită în Azerbaidjan (67% din PIB). Pe locul al doilea este Nigeria (48%), Ucraina ocupa locul trei (46%). Încheie top 5 Sri Lanka, cu 38% din PIB reprezentând economia neagra.

Volum minimal al economiei subterane se înregistrează în SUA (7,8% din PIB), Japonia (10%) și China (10,2%).

Experții Asociației cred că în Rusia, până în 2025, situația nu se va schimba, ponderea sectorului informal urmând să rămână la 39,3 la sută din PIB.

În aprilie 2017, Ministerul rus de Finanțe a anunțat că în jur de 10-12 miliarde de ruble reprezinta salariile plătite „în plic“.

13:54 2.7.2017

Putin a prelungit embargoul alimentar împotriva UE

Jambon din Spania în St. Petersburg, 11 august, 2014
Jambon din Spania în St. Petersburg, 11 august, 2014


Vladimir Putin, a decis extinderea până la sfârșitul anului 2018 a embargoului alimentar impus împotriva UE, după ce aceasta din urmă a prelungit cu șase luni sancțiunile economice împotriva Rusiei, transmite agenția Reuters.

Premierul rus, Dmitri Medevedev, anunțase de joi că este luată în calcul o extindere a „contra-sancțiunilor” împotriva UE, iar vineri a fost publicat decretul în acest sens semnat de Putin.

În 2014, în urma sancțiunilor adoptate de UE după ce Rusia a anexat Crimeea, Moscova a anunțat că interzice importurile de produse agroalimentare din țările care aplică aceste sancțiuni.

Deși oficial guvernul rus susține ca această măsură stimuleaza dezvoltarea agriculturii rusești, pe canale propagandistice, diplomatice si de informații incearca sa convinga Occidentul sa anuleze unilateral sanctiunile, mai ales cele care afecteaza sectoarele economice cheie ale Rusiei – energia, materiile prime si sistemul bancar.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG