Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


12:53 25.8.2019

Ziua Independenței în Ucraina: Președintele a anulat parada militară, defilare neoficială la Kiev

Aproximativ 20.000 de ucraineni, printre care soldați și rude, au participat la o defilare neoficială la Kiev, cu ocazia Zilei Independenței, după decizia controversată a noului președinte Volodimir Zelenski de a anula parada militară.

Fluturând drapele naționale albastru-galben și ale unităților militare, manifestanții - soldați activi în uniformă, foști combatanți, voluntari care ajută militarii în războiul cu separatiștii din estul țării - au defilat pe arterele Kievului, alături de rude ale soldaților uciși, cu portretele lor.

Marșul neoficial a fost organizat de foști soldați ca răspuns la decizia lui Zelenski de a anula în acest an parada militară, deși era unul dintre evenimentele foarte așteptate după declanșarea, în 2014, a războiului cu separatiștii susținuți de Moscova, un conflict soldat cu aproape 13.000 de morți.

Președinte, în funcție de trei luni, a promis că fondurile economisite - 10 milioane de euro - vor fi distribuite ca prime militarilor ucraineni.

În cadrul unei ceremonii oficiale în piața centrală din Kiev, Zelenski a decorat 30 de militari și și-a exprimat speranța în restabilirea păcii în această fostă republică sovietică situată la porțile Uniunii Europene.

09:16 24.8.2019

La G7, Trump vrea readmiterea Rusiei, însă ţările europene se opun

Manifestație in Biarritz în sprijinul activistului din Crimeea Alexander Kol'chenko.
Manifestație in Biarritz în sprijinul activistului din Crimeea Alexander Kol'chenko.

Summitul Grupului ţărilor puternic industrializate se va desfăşura în perioada 24-26 august în staţiunea Biarritz, situată în sud-vestul Franţei. Uniunea Europeană va fi reprezentată de Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, la reuniunea cu liderii ţărilor din G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Preşedinţia actuală a G7, deţinută de Franţa, se axează pe combaterea inegalităţilor, astfel că la summit sunt invitaţi şi lideri ai Uniunii Africane, reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, ai Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, ai Naţiunilor Unite şi Băncii Mondiale.

Printre temele abordate se numără crizele din Ucraina, Iran, Libia, Venezuela, Peninsula Coreea şi Orientul Mijlociu, dar şi starea economiei globale. Înaintea summitului, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat, în cursul întrevederii cu omologul său rus Vladimir Putin, pentru apropierea Uniunii Europene de Rusia. "În pofida neînţelegerilor din ultimele decenii, a dezbaterilor privind relaţiile cu Occidentul, Rusia este europeană şi trebuie să reinventăm o arhitectură de securitate şi încredere între Uniunea Europeană şi Rusia", a declarat Emmanuel Macron.

Donald Trump vrea revenirea Rusiei în Grupul ţărilor puternic industrializate, dar Germania, Franţa, Marea Britanie se opun

Preşedintele american, Donald Trump a pledat pentru readmiterea Rusiei în Grupul ţărilor puternic industrializate, dar ideea a fost respinsă imediat de Germania, Franţa şi Marea Britanie.

Întrebat despre oportunitatea revenirii Rusiei în Grupul ţărilor puternic industralizate, Donald Trump a răspuns: "A fost G8 pentru o perioadă îndelungată, iar acum este G7. Şi mult timp discutăm despre Rusia. Discutăm despre Rusia, pentru că am fost la numeroase reuniuni G7. Şi cred că preşedintele Barack Obama, deoarece Putin a fost mai deştept decât el, preşedintele Obama s-a gândit că nu era un lucru bun să avem Rusia în acest grup. Deci, a vrut ca Rusia să iasă. Dar eu cred că ar fi mai adecvat să avem Rusia în acest grup. Ar trebui să fie G8, deoarece multe dintre lucrurile despre care vorbim au legătură cu Rusia. Deci, categoric aş vrea să fie din nou G8. Iar, dacă cineva ar face această mişcare, eu categoric aş fi dispus să mă gândesc la ea în mod foarte favorabil. Dar, după cum ştiţi, cea mai mare parte a timpului a fost G8. Includea Rusia. Iar preşedintele Obama nu a vrut Rusia în acest grup deoarece era depăşit. Ei, bine, nu acesta este modul în care ar trebui să funcţioneze lucrurile".

Rusia a fost exclusă din G8 după anexarea Crimeei, în anul 2014.

Un oficial de rang înalt de la Washington a declarat pentru CNN că Donald Trump şi Emmanuel Macron au stabilit să invite Rusia la summitul de anul următor. Tema reincluderii Rusiei ar putea fi analizată la summitul de anul acesta.

Însă Germania, Franţa şi Marea Britanie au semnalat imediat că se opun ideii readmiterii Rusiei. Cancelarul german, Angela Merkel, a amintit că Rusia a fost exclusă din cauza anexării Crimeei, argumentând că problema încă există.

La rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat că "readmiterea Rusiei fără condiţii ar demonstra o poziţie slabă a G7". Premierul britanic, Boris Johnson, a adoptat aceeaşi poziţie, amintind că Rusiei i se atribuie un atac chimic pe teritoriul Marii Britanii şi subliniind, potrivit agenţiei Reuters, că Moscova nu lansează provocări doar în Ucraina, ci "şi în alte locuri din lume", astfel că încă nu se întrunesc condiţiile pentru readmiterea în G8.

Un oficial de rang înalt de la Bruxelles a transmis că Uniunea Europeană se opune readmiterii necondiţionate a Rusiei în Grupul ţărilor puternic industrializate.

Emmanuel Macron a propus organizarea unei noi reuniuni, în următoarele săptămâni, pe tema conflictului din Ucraina. "Alegerea în funcţie a preşedintelui Volodimir Zelenski constituie o reală schimbare a situaţiei şi vom analiza oportunitatea - aceasta este dorinţa mea - de a organiza în următoarele săptămâni un nou summit în formatul Normandia" (Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa), a precizat Emmanuel Macron cu ocazia întâlnirii cu Vladimir Putin.

France -- (From L) Japan's Foreign Minister Taro Kono, Canada's Foreign Minister Chrystia Freeland, Germany's Foreign Minister Heiko Maas, Britain's political director Richard Moore, Italy's Foreign Minister Enzo Moavero Milanesi, US Deputy Secretary of S
France -- (From L) Japan's Foreign Minister Taro Kono, Canada's Foreign Minister Chrystia Freeland, Germany's Foreign Minister Heiko Maas, Britain's political director Richard Moore, Italy's Foreign Minister Enzo Moavero Milanesi, US Deputy Secretary of S
14:19 23.8.2019

Canada: Rusia va fi reprimită în clubul G8 doar după retrocedarea Crimeei

Rusia ar putea deveni din nou membru al clubului G8, dar pentru aceasta este necesară retrocedarea Crimeei, a declarat ministrul canadian de externe, Chrystia Freeland, citata de Interfax. Moscova a ocupat Crimeea în 2014, profitând de criza politică de la Kiev. Acum Kremlinul considera că „chestiunea Crimeei” este închisă pentru totdeauna.

„Pentru Rusia, modalitatea de a demonstra că vrea să facă acest lucru (sa revina în G8 – n.r.) este să părăsească Crimeea și să încheie războiul în Donbas. Este foarte simplu”, a spus Freeland la o conferință de presă comună cu secretarul de stat american Michael Pompeo.

Ea a adăugat că dacă aceste condiții vor fi îndeplinite, toți cei din G7 ar fi bucuroși să vadă Rusia din nou în rândurile lor.

Miercuri, Donald Trump a confirmat că consideră util ca Rusia să revină în formatul G8. „Cred că ar fi un lucru bun dacă Rusia ar fi acolo (în G8 – n.r.)”, a declarat președintele, citat de Casa Albă.

Anterior, Trump a spus că formatul G8 ar trebui să fie restaurat, deoarece multe probleme privesc Rusia. Președintele american a făcut o declarație similară în 2018.

Problema privind revenirea Rusiei ăn grupul celor opt poate fi ridicată la summitul G7, care va avea loc în perioada 24 – 26 august în orașul Biarritz din sudul Franței, relatează Reuters citând un reprezentant al Casei Albe. Potrivit acestuia, liderii țărilor G7 trebuie să „ia o astfel de decizie prin consens”.

Rusia însăși nu a cerut oficial întoarcerea în G8, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Aceasta este condiție prealabilă pentru ca acest lucru să se întâmple.

Între timp, Kremlinul se preface că formatul discuțiilor G8 nu îi mai este interesant. „Ne concentrăm pe alte formate”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, comentând declarația lui Trump.

14:24 22.8.2019

Macron spune că reprimirea Rusiei în G8 depinde de rezolvarea crizei din Ucraina

Emmanuel Macron susţine că revenirea la formatul G8, prin reprimirea Rusiei, depinde de soluţionare crizei din Ucraina.

"Cred că spunem că Rusia poate reveni necondiţionat ar semnala o slăbiciune a G7", a afirmat liderul de la Paris.

"Ar fi o eroare strategică pentru noi şi consacrarea acestei epoci a impunităţii", a subliniat Macron.

Preşedintele a afirmat că este necesar să fie soluţionată criza din Ucraina înainte ca Rusia să poată reveni în grup, chiar este în continuare vital ca statele occidentale să discute crizele internaţionale cu Moscova.

Declaraţiile liderului francez vin în contextul informaţiilor potrivit cărora preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, ar fi discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre o eventuală revenire a Rusiei în grupul G8.

Potrivit unui oficial american de rang înalt, citat de postul CNN, Trump şi Macron au avut marţi o convorbire telefonică şi au decis că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar trebui să fie invitat la summit-ul G7 din 2020.

Mai mult, preşedintele Trump a declarat marţi că ar fi „potrivit” ca Rusia să fie reprimită în Grupul ţărilor puternic industrializate, lucru ce ar însemna revenirea la formatul G8.

Preşedintele american a afirmat că, deseori, liderii statelor din Grupul celor Şapte (G7) discută despre Rusia, care a fost exclusă din acest format după anexarea regiunii ucrainene Crimeea, în anul 2014, la insistenţele predecesorului lui Trump, Barack Obama. Trump a făcut afirmaţii similare şi cu ocazia ediţiei precedente a summitului G7.

Încarcă mai mult

Vezi comentarii

XS
SM
MD
LG