Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


15:02 25.4.2019

Zelenski cere întărirea sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei


Volodimir Zelenski, ales duminică noul președinte al Ucrainei, a cerut întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care locuitorii regiunilor separatiste din estul Ucrainei vor putea primi mai ușor naționalitatea rusă, relatează AFP. De asemenea, Petro Poroșenko a spus că Moscova a încălcat legea internațională.

Măsura anunțată de Putin este denunțată de noul președinte al Kievului ca fiind ”o lovitură de cuțit în spate”.

”Ucraina se bazează pe sprijinul comunității internaționale (...) și pe întărirea presiunii diplomatice și a sancțiunilor împotriva Rusiei”, a spus Zelenski.

Vladimir Putin a declarat miercuri că este inacceptabil faptul că rezidenții din regiunile din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, nu au niciun fel de drepturi, însă a susținut că nu dorește să-i creeze probleme noului președinte de la Kiev, Volodimir Zelenski.

13:22 25.4.2019

Kievul adoptă legea care consolidează statutul limbii ucrainene

Parlamentul ucrainean a adoptat joi, în a doua lectură şi ultima, o lege despre funcţionarea limbii ucrainene ca limbă de stat, care întăreşte utilizarea limbii ucrainene, riscând să producă convulsii în rândul populaţiei rusofone din ţară într-un moment în care noul preşedinte ales Volodmir Zelenski a spus că vrea să-i întindă mâna.

În total 278 de deputaţi, mai mult decât minimul necesar de 226, au votat pentru acest text care lărgeşte cotele de utilizare a limbii ucrainene în media audiovizuale şi face utilizarea sa mai strictă în cadru oficial.

Documentul stipulează supremaţia limbii ucrainene în sfera serviciilor, inclusiv în sectorul privat, introduce certificate de stăpânire a limbii ucrainene pentru funcţionari până la preşedinte, precum şi amenzi pentru încălcarea dispoziţiilor noii legi.

Textul nu se referă la utilizarea limbii în cadru privat şi religios.

Preşedintele la final de mandat, Petro Poroşenko, care îşi exprimase dorinţa să promulge această lege înainte de a preda ştafeta noului preşedinte ales, Volodimir Zelenski, a catalogat drept istorică adoptarea legii privind funcţionarea limbii ucrainene ca limbă de stat.

'Adoptarea legii privind asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat este cu adevărat o decizie istorică, alături de refacerea armatei noastre şi de primirea autocefaliei de către Biserica Ortodoxă Ucraineană', scrie Poroşenko în pagina sa de Facebook.

Cel puţin 1.000 de ucraineni au manifestat joi în faţa parlamentului în sprijinul adoptării noii legi.

Ucraina, odată parte a imperiului rus, apoi a URSS, a suferit decenii de restricţii sau chiar de interzicere completă a utilizării publice a limbii ucrainene.

Dacă utilizarea limbii ucrainene a progresat treptat de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991 şi mai ales după criza cu Rusia care a început în 2014, această ţară de aproape 45 milioane de locuitori situată la porţile Uniunii Europene are în continuare o comunitate importantă de rusofoni concentrată în principal în estul şi sudul ţării.

Potrivit unui sondaj realizat în 2017 de către Institutul internaţional de sociologie din Kiev, 68% fin populaţie consideră ucraineana ca fiind limba maternă, faţă de 14% care consideră limba rusă şi 17% care consideră ambele limbi în mod egal.

Mai multe de jumătate dintre locuitori (56%) au declarat că vorbesc acasă mai degrabă în limba ucraineană, 23% mai degrabă în limba rusă şi 21% în ambele limbi, potrivit aceluiaşi studiu.

12:47 25.4.2019

Rusia simplifică acordarea cetăţeniei ruse locuitorilor din Donbas

Statele Unite au condamnat dur decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a simplifica procedura de acordare a cetăţeniei ruse locuitorilor din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

„Rusia, prin această acţiune provocatoare, intensifică asaltul asupra suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, se menţionează într-un comunicat emis de Departamentul de Stat din SUA.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat miercuri un ordin care simplifică procedura de acordare a cetăţeniei ruse pentru locuitorii din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, aflate sub controlul rebelilor pro-ruşi, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a descris pe Twitter decizia preşedintelui rus ca fiind „o continuare a agresiunii şi a ingerinţei în afacerile noastre interne” şi le-a recomandat ucrainenilor din cele două regiuni să nu încerce să obţină cetăţenie rusă.

12:46 25.4.2019

Aituația azi pe front în Donbas

Încarcă mai mult

Opinia dvs.

Arată comentarii

Internațional - Multimedia

Putin și Kim Jong-un: Prima întâlnire
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:00 0:00
XS
SM
MD
LG