Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


22:11 19.11.2019

Poroşenko e citat ca martor într-o anchetă penală cu privire la presupuse abuzuri de putere în mandatul său

Numele fostului preşedinte ucrainean apare într-o anchetă penală cu privire la abuzuri de putere în timpul mandatului său, au anunţat luni autorităţile - o premieră de la plecarea lui Petro Poroşenko de la preşedinţie, în primăvară.

Petro Poroşenko ar fi putut să încerce ”să influenţeze ilegal” formarea Înaltului Consiliu al Justiţiei, o instanţă care participă la numirea judecătorilor, a anunţat Biroul ucrainean de Anchetă (DBR), un organism însărcinat cu investigaţii penale vizând oficiali de stat de rang înalt, care a tramsmis dosarul parchetului.

”Statutul său este de martor”, a declarat pentru AFP serviciul de presă al DBR, însă în cazul în care actualele suspiciuni sunt confirmate de Parchetul General, fostului preşedinte i-ar putea fi ridicată imunitatea parlamentară şi ar putea fi lansate proceduri judiciare împotriva sa.

Infracţiunile penale evocate de către DBR au fost catalogate drept ”apeluri la răsturnarea puterii” şi ”abuzuri de putere” şi sunt pasibile de o pedeapsă de şase ani de închisoare.

Serviciul de presă al lui Petro Poroşenko, un prooccidental fervent, a denunţat acest anunţ de luni drept un atac ”comanditat” de Rusia.

Cu puţin înainte de alegerea lui Poroşenko preşedinte, Moscova anexa Peninsula ucraineană Crimeea, iar un război izbucnea cu separatişti proruşi în estul Ucrainei.

Şef al statului ucrainean din 2014 în 2019, Poroşenko a fost înfrânt în alegerile prezidenţiale, în aprilie, de către Volosimir Zelenski, la acea vreme un actor de comedie, în vârstă de 41 de ani, fără experienţă politică şi care promitea să eradice corupţia.

Petro Poroşenko, un om de afaceri foarte bogat, este citat deja în aproximativ zece anchete penale cu privire la o presupusă fraudă fiscală, însă niciunul dintre aceste dosare nu a ajuns la Parchetul General.

Aceste anchete au fost lansate în mod automat, în urma unor denunţuri depuse de către un adversar politic, considerat un apropiat al Moscovei, Andriï Portnov.

Portnov este un prieten al lui Andriï Bodgan, actualul şef al administraţiei prezidenţiale.

13:33 18.11.2019

Putin participă la summitul de la Paris

Kremlinul a confirmat luni participarea lui Vladimir Putin la un summit privind situaţia din Ucraina, împreună cu preşedinţii ucrainean Volodimir Zelenski şi francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel.

Preşedinţia rusă a rămas evazivă până acum cu privire la această reuniune în ”formatul Normandia”, anunţată vineri de Palatul Elysée.

Parisul a invocat ”progrese majore (...) în negocieri în vederea unei soluţionări a conflictului din estul Ucrainei” pentru a justifica organizarea acestui summit, la mai bine de trei ani după ultima reuniune de acest fel.

12:59 18.11.2019

Rusia returnează azi navele ucrainene sechestrate

Rusia va returna pe data de 18 noiembrie navele ucrainene sechestrate în urma unui incident produs în 2018 în strâmtoarea Kerci, care desparte Marea Neagră de Marea Azov, a anunţat serviciul de pază al frontierei din regiunea Crimeea.

Ucraina a militat în mod susţinut pentru returnarea navelor, ca un gest de bunăvoinţă din partea Moscovei în contextul în care liderii celor două ţări ar putea participa luna viitoare la un summit de pace.

Moscova susţine că mai multe nave ucrainene au pătruns, în data de 25 noiembrie 2018, în apele teritoriale ale Rusiei şi au încercat să comită acţiuni ilegale în această zonă. Navele ucrainene ar fi ignorat solicitările forţelor navale ruse de a se opri şi au continuat să manevreze periculos, astfel că forţele ruse au folosit armamentul pentru a opri intruşii. Trei nave au fost sechestrate, iar 24 de militari ucraineni au fost arestaţi.

Cei 24 de militari ucraineni au fost repatriaţi pe 7 septembrie, în urma unui schimb de prizonieri între cele două ţări.

19:56 17.11.2019

Rusia va returna Ucrainei navele sechestrate anul trecut în strâmtoarea Kerci

Rusia va returna Ucrainei cele trei nave militare pe care le-a sechestrat în noiembrie anul trecut cu tot cu echipaje în urma unui incident petrecut în strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov, au anunţat duminică surse oficiale ruse.

Potrivit unui reporter al agenţiei Reuters în Crimeea, cele trei nave erau duminică dimineaţă remorcate prin strâmtoarea Kerci către Marea Neagră, unde ele ar urma să fie predate Ucrainei.

Informaţia a fost confirmată şi de un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că procesul de returnare a navelor este în faza finală. Anterior, preşedintele Zelenski a reuşit să obţină printr-un schimb eliberarea celor 24 de membri ai echipajelor capturaţi odată cu navele.

Cele trei nave au fost sechestrate pe 25 noiembrie 2018, când garda de coastă rusă a deschis focul asupra acestora în strâmtoarea Kerci pentru o pretinsă intrare neautorizată în apele teritoriale ruseşti, Ucraina acuzând atunci Rusia de o nouă agresiune.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG