Adunarea Parlamentară a OSCE a cerut Rusiei să înapoieze Crimeea Ucrainei
Adunarea Parlamentară (AP) a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a adoptat un proiect de rezoluție propus de Ucraina, care cere Rusiei să anuleze decizia de alipire a Crimeei.
Delegația rusă a votat împotriva proiectului de rezoluție. Șeful acesteia, vicepreședintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi, a declarat că Rusia va prezenta propria rezoluție privind încălcarea de către autoritățile ucrainene a „standardelor internaționale”.
„Rusia poate prezenta 136 de elemente de încălcări ale drepturilor fundamentale ale tuturor normelor internaționale din partea autorităților actuale din Ucraina, care au venit la putere în urma unei lovituri de stat, susținută, de altfel, de un număr de țări europene“, – a declarat Tolstoi (nota redactiei – guvernul actual al Ucrainei a fost împuternicit de noul parlament, ales în octombrie 2014, dupa „lovitura de stat” care, in ochii politicienilor din Rusia, justifica agresiunea militara si furtul teritorial).
Urmează ca parlamentarii sa voteze pentru declarația finală, care va include toate rezoluțiile AP OSCE votate anterior în legatura cu agresiunea rusa împotriva Ucrainei.
Ucraina va înăspri controalele vamale pentru cetăţenii ruşi
Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksandr Turcinov a anunţat luni că Ucraina plănuieşte să înăsprească controalele vamale pentru cetăţenii ruşi începând cu 1 ianuarie 2018.
Turcinov a spus că toţi cetăţenii străini care trec graniţa ucraineană vor trebui supuşi unui control biometric. Acest control "va fi aplicabil în primul rând cetăţenilor ruşi", a afirmat Turcinov, adăugând că aceştia vor fi obligaţi să efectueze o procedură obligatorie de amprentare.
Mai mult, înainte de a vizita Ucraina, cetăţenii ruşi vor fi obligaţi să obţină o înregistrare preliminară. "Aceasta înseamnă că un cetăţean rus care intenţionează să viziteze Ucraina va trebui să fie înregistrat preliminar şi să prezinte datele solicitate Ministerului de Externe al Ucrainei", a explicat Turcinov.
Totodată, toţi cetăţenii ruşi care locuiesc deja în Ucraina vor fi nevoiţi să obţină o înregistrare obligatorie, adică să informeze autorităţile locale despre locurile lor de şedere.
Anchetă despre asasinarea lui Șeremet: implicarea serviciilor secrete ucrainene ?
La un an după asasinarea jurnalistului Pavel Șeremet, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a dat astăzi publicității un raport care ridică foarte multe semne de întrebare.
Slidstvo, un grup de jurnaliști, ucraineni difuzase o anchetă care stabilea că Pavel Șeremet, jurnalistul de la Ukrainskaia Pravda asasinat anul trecut pe 20 iulie 2016, a fost ucis cu participarea serviciilor secrete ucrainene SBU.
Pavel Șeremet a fost asasinat în Kiev prin o bombă plasată sub mașina pe care o conducea. Șeremet, în vârstă de 44 de ani, era din Bielorusia, unde făcuse închisoare pentru opoziția sa la regimul lui Lukașenka, și unde în câteva rânduri fusese atacat și bătut. Șeremet primise premiul OSCE pentru jurnalism în 2002.
Fondatorul ziarului Ukrainskaia Pravda, Gheorghi Gongadze, a fost la rândul lui asasinat în urmă cu 16 ani. Corpul său decapitat a fost găsit într-o pădure în apropiere de Kiev, iar asasinarea lui a fost unul din evenimentele care au precipitat Revoluția Portocalie a Ucrainei. Ancheta urcase până la președintele de atunci al Ucrainei, Leonid Kucima.
Ucraina și Bulgaria organizează exerciţii multinaţionale în Marea Neagră
Ucraina și Bulgaria organizează două exerciţii multinaţionale în Marea Neagră, organizate de Bulgaria şi Ucraina.
Primul dintre aceste exerciţii multinaţionale, Sea Breeze 17, este programat în perioada 8 - 23 iulie, în raioane de instrucţie de pe teritoriul Ucrainei şi în apele teritoriale ale Mării Negre, acesta vizând un scenariu specific unei operaţii de răspuns la criză.
La exerciţiu vor participa militari din Belgia, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, România, SUA, Turcia, precum şi unele ţări semnatare ale Parteneriatului pentru Pace (Georgia, Republica Moldova, Suedia şi Ucraina).