La Haga a început procesul în cazul activelor energetice ucrainene din Crimeea
Tribunalul Internațional de Arbitraj de la Haga a început examinarea plangerii companiei „Naftogaz Ucraina“ și a 6 dintre filialele sale împotriva Rusiei. Companiile cer dreaptă despăgubire pentru confiscarea ilegală a activelor grupului de firme din Crimeea, scrie Ukrainski Novinki.
„Naftogaz“ a estimat anterior prejudiciul suferit la 2,6 miliarde $.
Procesul a fost inițiat de „Naftogaz” și filialele sale – „Chornomornaftogaz”, „Ukrtransgaz”, „LIKVO”, „Ukrgazvidobuvannia”, „Ukrtransnafta” și „Gaz Ukrainî” la 17 octombrie 2016.
Într-o scrisoare datată 19 ianuarie 2017, Rusia a declarat că nu recunoaște competența arbitrajului international în procesul cu „Naftogaz“ și nu a refuzat sa numească reprezentanții sai in instanta.
Anterior, „Naftogaz“ a declarat că, după invazia și ocuparea peninsulei Crimeea, în 2014, Rusia a nationalizat activele companiilor ucrainene fără plata compensațiilor.
„Naftogaz“ susține ca prin confiscarile realizate in Crimeea, partea rusă a încalcat un acord bilateral care prevede protectia reciproca a investițiilor.
Schema utilizată Rusia în naționalizare formală a activelor de petrol și gaze ale „Naftogaz“ în Crimeea a inclus ocuparea de catre armata a platformelor de foraj și transferul lor catre o companie de stat rusa.
În ianuarie, „Naftogaz“ a prelungit până în 2018 contractul cu firma de avocatura Covington & Burling LLP (SUA), in valoare de 6,31 milioane de dolari, privind protecția drepturilor și intereselor în procesul soluționării litigiilor cu Rusia privind compensarea activelor pierdute ca urmare a anexării Crimeei.
Mujenko: în Donbas luptă în partea separatistă circa 40.000 de oameni
Șeful statului major al forțelor armate ale Ucrainei, Victor Mujenko, a declarat că în regiunea Donbas împotriva armatei ucrainene luptă circa 40 de mii de oameni, inclusiv „militanți, mercenari și cadre militare din armata rusă”, scrie Europa Libera.
În plus, Moscova continuă să-i doteze pe separatiștii din estul Ucrainei cu arme, muniții și tehnică militară, inclusiv artilerie, tancuri și drone, a declarat Mujenko.
Rusia respinge acuzațiile că i-ar sprijini pe separatiștii din estul Ucrainei. Potrivit Kievului, în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk s-ar afla circa 5.000 de militari din forțele regulate ruse.
Rapoarte ale grupului de investigații Bellingcat arată că în luptele din estul Ucrainei sunt folosite cele mai performante tancuri rusești T-90 și că mai multe bombardamente asupra Ucrainei au fost lansate de pe teritoriul Rusiei.
Devenit apatrid, Saakașvili a ajuns în Polonia
Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, deposedat de cetățenia ucraineană de către Petro Poroșenko, a sosit în Polonia, anunțând un turneu în țări europene și întoarcerea sa în Ucraina.
Aflat în SUA în momentul deciziei președintelui Poroșenko, la sfârșitul lui iulie, Saakașvili ''și-a cumpărat bilet''. ''Americanii nu m-au arestat. Polonezii nu. Am fost primit cu simpatie de către autoritățile oficiale și iată-mă la Varșovia'', a declarat Saakașvili într-un interviu acordat vineri seara televiziunii poloneze RV Republika (de dreapta).
Retrăgându-i fostului președinte georgian cetățenia ucraineană, Poroșenko, care i-o acordase în 2015, l-a făcut apatrid pe Saakașvili, deoarece el își pierduse deja cetățenia georgiană obținând pașaport ucrainean.
''Voi avea întâlniri în alte țări europene. Voi merge, printre altele, la Bruxelles. Am început cu Polonia, deoarece ea este foarte importantă pentru noi'', a declarat Saakașvili într-un alt interviu, pentru postul de radio RMF FM. El a precizat că a discutat la Varșovia despre ''posibilități de cooperare'' cu responsabili ai partidului conservator naționalist PiS, aflat la putere în Polonia.
Mihail Saakașvili și-a reafirmat intenția de a se întoarce în Ucraina, unde este amenințat cu extrădarea în Georgia.
In același timp, ministrul lituanian de externe Linas Linkevičius a cerut autorităților ucrainene să-i acorde lui Saakașvili posibilitatea de a-și apăra în instanță dreptul la cetățenia Ucrainei.
„Lui Saakașvili ar trebui să i se permită să își apere drepturile în cadrul unui proces transparent“, a spus Linkevičius.
"Suntem în viață": niște adolescente fotografiază războiul din Ucraina
"Suntem în viață", o expoziție de fotografie a unor adolescente care trăiesc pe frontul din estul Ucrainei, a fost deschisă la Kiev pe 29 iulie. Fotografele, în vârstă de 14-16 ani, au capturat aspecte ale vieții în Marinka, scena unor lupte crâncene între forțele guvernului ucrainean și separatiștii sprijiniți și înarmați de Rusia.
Șeful centrului de mass-media pentru tineret care a organizat expoziția, Oleh Tkacenko, a declarat că proiectul a fost conceput ca o formă de auto-exprimare pentru tinerii care se confruntă cu efectele războiului, inclusiv sechelele psihologice.