Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

16:59 17.8.2017

Saakaşvili vrea să revină în Ucraina pe 10 septembrie

Fostul preşedinte al Georgiei şi fostul guvernator al regiunii Odesa din Ucraina, Mihail Saakashvili, şi-a anunţat intenţia de a se întoarce în Ucraina pe data de 10 septembrie.

"Doresc să anunţ că voi reveni din Polonia în Ucraina pe 10 septembrie", a anunţat acesta live pe Facebook. Saakaşvili a subliniat că intenţionează să ajungă în regiunea Liov din Ucraina.

Serviciul de Frontieră al Ucrainei a declarat anterior că paşaportul lui Saakashvili va fi confiscat în cazul în care acesta va încerca să treacă graniţa ţării. De asemenea, procurorul general adjunct al Ucrainei, Evgheni Ienin, a subliniat că fostul preşedinte georgian ar putea să treacă graniţa doar dacă va avea viză.

Mihail Saakaşvili a militat pentru combaterea corupţiei din Georgia în perioada în care a fost preşedinte, din 2004 până în 2013. În mai 2015, a primit paşaport ucrainean şi a fost numit de Petro Poroşenko în funcţia de guvernator al regiunii Odesa. Pe 26 iulie, serviciul de migraţie al Ucrainei a precizat într-o declaraţie că Saakaşvili a fost deposedat de cetăţenia ucraineană în conformitate cu un decret emis de preşedintele ţării, Petro Poroşenko.

18:58 16.8.2017

Intorsături de limbă

Q.: -- Ce au în comun portugheza, spaniola, nahuatl (azteca modernă) și greaca?

A.: -- Sînt limbile în care Ucraina se spune Ucrania…

… așa li s-a întors lor în gură. Sînt de altfel (mai puțin greaca) și limbile în care Algeria a devenit Argelia.

Dar important e să știe să le arate pe hartă.

18:57 16.8.2017

Moldova și Ucraina vor extinde controlul comun la frontiera cu Transnistria

Moldova și Ucraina vor extinde controlul comun la toate punctele de trecere a frontierei pe segmentul transnistrean, se spune într-un comunicat publicat după o întâlnire avută luni la Chișinău între vicepremierul Gheorghe Bălan cu ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatâşin.

Cei doi au discutat, de asemenea, despre finalizarea procesului demarcării frontierei dintre cele două țări. Kievul și Chișinăul au lansat luna trecută controlul comun la punctul de frontieră Cuciurgan-Pervomaisk, promițând că vor extinde treptat această practică la celelalte 12 aflate pe segmentul transnistrean.

Tiraspolul a protestat, spunând că ar fi vorba de o blocadă.

14:18 15.8.2017

Kievul neagă că ar furniza Coreei de Nord motoare de rachetă



New York Times afirmă că fotografiile ce surprind vizita liderului nord-coreean, Kim Jong-Un, la o uzină de motoare de rachete ar permite concluzia că acestea provin din Ucraina. Ar fi vorba, aparent, de tehnologie asociată unei uzine de rachete din regiunea ucraineană Dnipro.

În timpul Războiului Rece, în această uzină se fabricau rachete SS-18. Rusia a anulat contracte cu Uzina Iuzhmaş după înlăturarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Kievul a negat, însă, respingând informaţiile publicate în cotidianul american The New York Times.

"Ucraina nu a vândut niciodată rachete sau alt tip de tehnologie balistică în Coreea de Nord", a declarat Oleksandr Turcinov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate şi Apărare.

Coreea de Nord a reușit în doi ani să obțină un nou tip de rachetă cu rază medie, Hwasong-12, precum și Hwasong-14, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) testată cu succes de două ori în ultimele săptămâni.

"Probabil că aceste motoare provin din Ucraina, probabil în mod ilegal", subliniază specialistul think tank-ului, Michael Elleman, într-un interviu pentru New York Times.

"Întrebarea este cât de multe au și dacă ucrainenii i-au ajutat (pe nord-coreeni). Sunt foarte preocupat", a adăugat el.

"Nicio altă țară nu a făcut trecerea de la o capacitate cu rază medie de acțiune la o ICBM într-un timp atât de scurt", insistă Elleman în studiul sau.

Pentru el, răspunsul este simplu: "Coreea de Nord și-a procurat un motor cu combustibil lichid de înaltă performanță de la o sursă din străinătate".

Într-o lungă demonstrație foarte detaliată, acest specialist în rachete ajunge la concluzia că tipul de motor utilizat de Fenian nu ar fi putut fi modificat decât în fabricile grupului rus Energomaș și ale companiei ucrainene KB Iujnoie.

Elleman subliniază totuși că dispozitivele ar fi putut fi obținute de pe piața neagră fără știrea guvernului, prin legăturile stabilite cu mult timp în urmă de nord-coreeni în fosta Uniune Sovietică.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG