Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

12:49 18.5.2021

NATO discută Ucraina, Georgia

Șefii de stat-major ai celor 30 de țări din NATO s-au reunit astăzi la Bruxelles, în persoană, pentru a discuta stadiul actual al misiunilor Alianței, din Afganistan până în Kosovo, dar și situația din țările asociate cu NATO care părți din teritoriu ocupate de Rusia, și anume: Georgia și Ucraina.

Reuniunea de azi vine după ce la sfârşitul lunii martie şi în decursul lunii aprilie Rusia a mobilizat masiv trupe şi echipamente militare în apropiere de frontiera cu Ucraina şi în Crimeea, sub pretextul unor manevre, stârnind temeri cu privire la o nouă ofensivă împotriva Ucrainei.

Deşi Moscova a anunţat la 22 aprilie că a dispus retragerea la bazele lor a soldaților masați la frontiera cu Ucraina, o parte dintre efective, dar și echipamentul militar, au rămas pe loc, conform unor experţi ucraineni şi imaginilor din satelit.

12:48 18.5.2021

Ucraina, Georgia și Republica Moldova au semnat un memorandum privind integrarea în UE

Zalkaliani, Kuleba și Ciocoi
Zalkaliani, Kuleba și Ciocoi

Miniștrii de externe din Georgia şi Republica Moldova, David Zalkaliani și Aureliu Ciocoi, au semnat la Kiev împreună cu omologul lor ucrainean, Dmitro Kuleba, un memorandum de cooperare pentru integrarea în UE.

„Memorandumul” include și perspectiva unui nou summit al UE cu țările Parteneriatului Estic, care va avea loc la toamnă. „Semnarea memorandumului și constituirea „trio asociat” este un angajament concret pentru intensificarea cooperării în format trilateral în domeniul integrării europene”, se spune într-un comunicat de presă al „externelor” de la Chișinău.

„Ministrul de externe moldovean Aureliu Ciocoi a subliniat că țările asociate rămân deplin angajate în procesele de cooperare în cadrul Parteneriatului Estic, interesul comun fiind ca această platformă să dispună de o agendă ambițioasă care să continue apropierea partenerilor estici de Uniunea Europeană”, se mai spune în comunicat.

„Acest memorandum confirmă intenția noastră de a lucra activ în vederea realizării perspectivei europene” – a declarat la rândul său Kuleba. Potrivit afirmaţiilor sale, acest document reiterează că cele trei țări „nu au altă alternativă la integrarea în UE”.

11:50 17.5.2021

Bătălia navală: manevre NATO în Marea Neagră, cu participare ucraineană

Flota rusă din Marea Neagră a anunțat că a început operaţiunile de supraveghere a navei britanice de patrulare HMS Trent care a intrat duminică în apele Mării Negre.

Asta în vreme ce manevre navale au loc în cadrul Parteneriatului strategic româno-american şi consolidează interoperabilitatea aliată pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre. Nava de patrulare americană USCGC "Hamilton" a desfăşurat, în ultimele trei săptămâni, misiuni de monitorizare a situaţiei din spaţiul pontic şi a executat antrenamente comune, pe mare, atât cu nave militare aliate din Bulgaria şi România, cât şi cu nave partenere din Georgia şi Ucraina.

'Forţele şi mijloacele Flotei ruse din Marea Neagră au început supravegherea acţiunilor navei de patrulare britanice HMS Trent, care a intrat la 16 mai în apele Mării Negre', se menţionează într-un comunicat al Centrului naţional pentru gestionarea problemelor de apărare de la Moscova, dat publicităţii duminică după-amiază.

Conform Convenţiei de la Montreux, navele ţărilor neriverane pot staţiona în Marea Neagră doar 21 de zile.

Pe 11 mai, Centrul naţional de gestionare a problemelor de apărare din Federaţia Rusă a anunţat că Flota rusă din Marea Neagră monitorizează acţiunile navei de patrulare franceze 'Commandant Birot', care intrase în apele Mării Negre.

De asemenea, în zilele de 10, 11 şi 12 mai, armata rusă a comunicat că avioane de vânătoare ale Forţelor ruse antiaeriene au fost ridicate de la sol pentru a escorta avioane militare franceze deasupra Mării Negre.

Pe 30 aprilie, forţele ruse au efectuat o nouă serie de tiruri cu rachete în apropiere de peninsula Crimeea anexată, între care s-a numărat şi racheta 'Vulcan' capabilă să transporte focos nuclear, a informat la vremea respectivă portalul ucrainean BlackSeaNews.

Racheta 'Vulcan' a fost lansată de pe crucişătorul de rachete 'Moskva', nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, împotriva unei ţinte marine de suprafaţă.

În acest context, fondatorul portalului ucrainean BlackSeaNews, Andrei Klemenko, şeful Institutului de studii strategice în zona Mării Negre din Kiev, a declarat la 1 mai că navele ruseşti mobilizate în aprilie în Marea Neagră, sub pretextul unor exerciţii, nu se grăbesc să plece. Potrivit acestuia, 15 nave ale Flotei ruse din Marea Caspică se află în continuare în Marea Neagră. El a adăugat, de asemenea, că până la 40% din Marea Neagră rămâne blocată, dar în majoritatea cazurilor Rusia nu desfăşoară exerciţii în acele zone.

Anterior, Rusia anunţase că a restricţionat navigaţia navelor străine militare şi oficiale în anumite zone din Marea Neagră până în luna octombrie pe motiv că va efectua exerciţii acolo. Conform unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, între 24 aprilie şi 24 octombrie este restricţionată navigaţia în largul extremităţii vestice a Crimeii, în zona litoralului sudic al peninsulei şi în apropierea peninsulei Kerci.

Toate aceste mişcări ale Rusiei intervin după ce la sfârşitul lunii martie şi în decursul lunii aprilie aceasta a mobilizat trupe şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina şi în Crimeea, sub pretextul unor exerciţii, generând temeri cu privire la o nouă ofensivă împotriva Ucrainei.

Deşi Moscova a anunţat la 22 aprilie că a dispus retragerea la bazele lor a efectivelor masate la frontiera cu Ucraina, o parte dintre acestea au rămas pe loc, conform unor experţi ucraineni şi imaginilor din satelit.

14:53 16.5.2021
Schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia în 2018
Schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia în 2018

Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Națională, Oleksi Danilov, a spus că Ucraina nu exclude un posibil schimb de prizonieri cu Rusia, dacă justiția din Ucraina îl va condamna într-un proces de trădare pe mogulul și politicianul pro-rus, Viktor Medvedciuk.

Danilov a spus că Ucraina l-ar preda „cu bucurie” pe mogul Moscovei în schimbul prizonierilor ucraineni din Rusia, dacă s-ar ivi o asemenea ocazie.

Medvedciuk care este deputat și membru de frunte al partidului Platforma de Opoziție – Pentru Viață a fost inculpat săptămâna aceasta pe trei capete de acuzare și plasat în arest la domiciliu. Procesul său de trădare urmează să înceapă în luna iulie. Inculpatul respinge acuzațiile și spune că ar fi motivate politic. Medvedciuk are relații personale apropiate cu liderul rus Vladimir Putin și promovează legături strânse între Ucraina și Rusia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG