Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

07:17 26.11.2021

Rusia monitorizează distrugătorul USS Arleigh Burke după intrarea acestuia în Marea Neagră

Armata rusă monitorizează distrugătorul USS Arleigh Burke, echipat cu rachete ghidate, după ce a intrat joi în Marea Neagră pentru a patrula împreună cu aliaţii NATO, a relatat agenţia de presă TASS, citând Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

Sosirea distrugătorul USS Arleigh Burke, dotat cu sisteme Aegis, intervine într-un moment de tensiuni ridicate în regiune, unde atât Rusia, cât şi Ucraina şi NATO au efectuat exerciţii militare în ultimele săptămâni.

Decizia SUA de a trimite distrugătorul Arleigh Burke în Marea Neagră nu face decât să exacerbeze tensiunile, a declarat pentru agenţia de presă Interfax fostul comandant-şef al marinei ruse, amiralul în rezervă Viktor Kravcenko, adăugând că apariţia unor noi nave militare NATO în Marea Neagră creşte riscul de incidente militare în regiune.

"SUA nu se astâmpără. Vor izbuti în cele din urmă ca un conflict să izbucnească. Oamenii s-ar putea să nu reziste pur şi simplu tensiunii", a spus amiralul în rezervă rus.

Într-o altă declaraţie făcută anterior agenţiei Interfax, Kravcenko explicase că Flota rusă din Marea Neagră poate urmări navele NATO în mai multe moduri. "Pe mare - prin supraveghere directă de către nave; de pe ţărm - cu mijloace radioelectronice, prin staţiile radar ale sistemelor de rachete de coastă; din aer - cu aviaţia", a explicat ofiţerul rus.

Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat recent ţările occidentale de ''agravarea'' tensiunilor în Ucraina şi în Marea Neagră, denunţând zboruri ale ''bombardierelor strategice'' în apropierea frontierelor ruse, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

În ultimele săptămâni, SUA, NATO şi Uniunea Europeană şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea faţă de mişcările de trupe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina, existând temerea privind o posibilă invazie rusă, ceea ce Kremlinul neagă ferm.

07:13 25.11.2021

SUA: armament suplimentar pentru Ucraina

Cresc tensiunile la granița Ucrainei cu Rusia, unde, pentru a doua oară anul acesta, Moscova a masat circa 100.000 de oameni și material militar greu. Din nou, NATO, SUA și UE lansează avertismente împotriva Rusiei, prevenind Kremlinul să nu cumva să intervină militar în Ucraina pentru a-i "proteja" pe rusofonii din Donbas, sau pentru o repetare a manevrei din Crimeea, în 2014, când s-a organizat un pretins "referendum" de unire cu Rusia.

Politico, site-ul american care acoperă, de la Bruxelles, afacerile UE, scrie că în Congresul SUA este discutată propunerea de a trimite Ucrainei armament suplimentar în valoare de 50 milioane dolari. Cu totul, ajutorul Pentagonului pentru Ucraina ar urca astfel la 350 milioane dolari.

Marți, două ambarcațiuni de patrulare ale Gărzii de Coastă a SUA au sosit în portul Odessa (foto), la Marea Neagră, un gest menită să sprijine ostentativ mica flotă ucraineană în timp ce se confruntă cu o crescândă activitate rusească în apropierea țărmurilor sale.

07:05 25.11.2021

Manevre militare rusești și ucrainene, pe fundal de tensiuni

Rusia și Ucraina au efectuat în paralel manevre militare pe 24 noiembrie, după ce relatările despre masarea de trupe ruse în apropierea graniței ucrainene au stârnit îngrijorări la Kiev și alte capitale în legătură cu o posibilă invazie.

Marți, două ambarcațiuni de patrulare ale Gărzii de Coastă a SUA au sosit în portul Odessa, la Marea Neagră, un gest menită să sprijine ostentativ mica flotă ucraineană în timp ce se confruntă cu o crescândă activitate rusească în apropierea țărmurilor sale.

Rusia a organizat aplicații în Marea Neagră, spunând că au scopul să îmbunătățească pregătirea de luptă a forțelor sale convenționale și nucleare din cauza a ceea ce ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a numit „activitatea sporită a țărilor NATO în apropiere de granițele Rusiei”. Avioanele și navele rusești au exersat respingerea atacurilor aeriene asupra bazelor navale și au răspuns cu lovituri aeriene, a relatat Interfax.

Între timp, Ucraina a organizat exerciții proprii în apropierea frontierei de nord, spunând că au scopul să consolideze pregătirea pentru a respinge o eventuală răspândire pe teritoriul ucrainean a crizei imigranților de la granița polono-belarusă. Dar Kievul a organizat aplicații ale forțelor sale de parașutiști și în regiuni sudice, inclusiv în apropierea Crimeii ocupate de Rusia în 2014. Kievul și susținătorii săi occidentali au spus în ultimele săptămâni că Rusia a masat zeci de mii de militari la granița ucraineană. Oficiali ucraineni cred că Rusia ar pregăti un atac la începutul lunii februarie. Kremlinul a spus că sunt acuzații „nefondate”.

15:55 24.11.2021

Șefii de Stat Major rus şi american discută telefonic despre Ucraina

Generalul Mark Milley
Generalul Mark Milley

Generalul Valeri Gherasimov a discutat telefonic cu omologul său american Mark Milley 'probleme actuale privind securitatea internaţională', se menţionează într-un comunicat al armatei ruse.

Pentagonul a confirmat convorbirea, afirmând că au fost discutate „chestiuni de îngrijorare legate de securitate” și că „apelul telefonic este o continuare a comunicării dintre ambii lideri pentru a asigura reducerea riscurilor și detensionarea conflictelor”, se arată în comunicatul american, dar nici armata americana nu a oferit mai multe informații.

În ultimele zile, SUA, NATO şi Uniunea Europeană au continuat să-şi exprime îngrijorare cu privire la mişcările de trupe ruse în apropierea Ucrainei, scena din 2014 a unui conflict între Kiev şi separatiştii proruşi din estul ţării.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, afirmase luni că 'un contact' viitor între preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden este luat în considerare, dar că 'data acestuia şi alţi parametri sunt în curs de discuţie'.

Pentru a doua oară anul acesta Rusia a masat circa 100.000 de oameni și material militar greu la granița Ucrainei și din nou NATO, SUA și UE lansează avertismente împotriva Rusiei, prevenind Kremlinul să nu cumva să intervină militar în Ucraina pentru a-i "proteja" pe rusofonii din Donbas, sau pentru o repetare a manevrei din Crimeea, în 2014, când s-a organizat un pretins "referendum" de unire cu Rusia.

Mark Milley și Valeri Gherasimov la întâlnirea lor din Helsinki, 22 sept., 2021
Mark Milley și Valeri Gherasimov la întâlnirea lor din Helsinki, 22 sept., 2021

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG