Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

23:38 31.1.2022

Ambasadoarea SUA la ONU: Acțiunile Rusiei la granița cu Ucraina nu sunt responsabile

Ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield

La ședința Consiliului de securitate ONU, convocată de Statele Unite pentru a discuta tensiunile de la granița ruso-ucraineană, ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield a asigurat că intenția Statelor Unite nu este de a slăbi Rusia, așa cum susținuse ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia.

„ (...)salutăm Rusia ca membru responsabil al comunității internaționale. Dar acțiunile sale la granița cu Ucraina nu sunt responsabile. Amenințările cu o potențială agresiune la granița sa cu Ucraina sunt o provocare. Faptul că noi luăm la cunoștință ce se întâmplă pe teren nu este o provocare. Avertismentul că vor fi repercusiuni dacă cerințele Rusiei de securitate nu sunt satisfăcute este o provocare. Faptul că noi încurajăm o soluție diplomatică, nu este o provocare. Provocările vin din partea Rusiei, nu din partea celorlalți membri ai Consiliului de securitate”.

23:33 31.1.2022

SUA şi UE au pregătit o listă cu apropiaţi ai lui Putin care vor fi sancţionaţi în cazul unei acţiuni militare în Ucraina

Statele Unite şi aliaţii lor au pregătit o listă a elitelor ruse şi a apropiaţilor preşedintelui Vladimir Putin, care vor fi sancţionaţi dacă Rusia va trimite trupe în Ucraina, a declarat luni un înalt oficial american.

Marea Britanie l-a îndemnat pe Putin ”să se retragă de pe muschia prăpastiei”, după ce desfăşurarea de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei a stârnit temeri de război şi a avertizat, de asemenea, că orice incursiune va declanşa sancţiuni împotriva companiilor şi persoanelor cu legături strânse cu Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit avertismentul britanic ”foarte deranjant”, spunând că face Marea Britanie mai puţin atractivă pentru investitori şi ar dăuna companiilor britanice.

”Nu se văd sau nu se aud adesea astfel de ameninţări directe de a ataca afacerile. Un atac al unei anumite ţări asupra afacerilor ruseşti implică măsuri de retaliere, iar aceste măsuri vor fi formulate pe baza intereselor noastre, dacă vor fi necesare”, a spus el.

Premierul britanic Boris Johnson urmează să călătorească în Ucraina marţi.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit luni, la cererea Statelor Unite, pentru a discuta despre desfăşurarea trupelor Rusiei. Statele Unite au descris întâlnirea organismului format din 15 membri drept o şansă pentru Rusia de a se explica.

La întâlnire, ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, a declarat că afirmaţia Occidentului că a desfăşurat 100.000 de soldaţi în apropierea Ucrainei nu a fost confirmată de organismul internaţional. El a spus că discuţiile Statelor Unite despre război sunt provocatoare, că Rusia desfăşoară frecvent trupe pe propriul său teritoriu şi că criza din Ucraina este o problemă internă.

Ambasadorul Chinei la ONU a declarat că China nu vede trupele Rusiei de lângă graniţă ca pe o ameninţare şi a îndemnat toate părţile să nu agraveze situaţia.

De la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, Londra a devenit paradisul preferat pentru ieşirile de bani din fostele republici sovietice.

Oponenţii lui Putin au îndemnat de mult Occidentul să fie dur cu banii ruşi, dar oligarhii şi oficialii ruşi continuă să-şi etaleze averea în cele mai luxoase destinaţii ale Europei.

Atât Washingtonul, cât şi Londra au refuzat să numească persoanele pe care intenţionează să le vizeze cu sancţiuni.

”Oamenii pe care i-am identificat sunt în sau în apropierea cercurilor interne ale Kremlinului şi joacă un rol în luarea deciziilor guvernamentale sau sunt cel puţin complici la comportamentul destabilizator al Kremlinului”, a spus oficialul american de la Washington.

"Colegii lui Putin nu vor mai putea să-şi folosească soţii sau alţi membri ai familiei ca împuterniciţi pentru a se sustrage de la sancţiuni. Sancţiunile i-ar separa de sistemul financiar internaţional şi ar asigura că ei şi membrii familiei lor nu se vor mai putea bucura de avantajele păstrării banilor lor în Occident şi să meargă la universităţi de elită occidentale”.

Deşi Rusia, care a confiscat Crimeea din Ucraina în 2014 şi sprijină rebelii pro-ruşi care luptă cu forţele guvernamentale în estul Ucrainei, neagă să plănuiască vreo incursiune ulterioară, ea cere garanţii de securitate majore, inclusiv promisiunea NATO de a nu admite niciodată Ucrainaîn alianţă.

Unele ţări NATO, inclusiv Statele Unite şi Marea Britanie, au trimis arme în Ucraina, deşi au exclus trimiterea de trupe acolo pentru a lupta.

23:30 31.1.2022

Moscova şi Washingtonul s-au înfruntat la ONU pe tema Ucrainei

Rusia şi SUA s-au înfruntat luni în Consiliul de Securitate al ONU pe tema trupelor comasate de Moscova în apropiere de frontiera cu Ucraina, ţările occidentale intensificându-şi eforturile diplomatice pentru a evita declanşarea unui conflict militar, relatează AFP.

Chiar înaintea ca reuniunea să înceapă oficial, preşedintele american Joe Biden a avertizat că "dacă Rusia nu revine la diplomaţie şi atacă Ucraina, ea va purta întreaga responsabilitate pentru aceasta şi va suporta consecinţe rapide şi severe".

Această reuniune a Consiliului de Securitate, prevăzută să înceapă la ora locală 16:00 GMT se desfăşoară la cererea SUA şi "este o etapă decisivă pentru a face lumea să vorbească pe o singură voce" despre această criză, a avertizat Biden într-un comunicat.

Cu puţin timp înainte, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzea, a acuzat Washingtonul că încearcă "să creeze isterie" şi "să înşele comunitatea internaţională" cu "acuzaţii nefondate".

Nu există "nicio probă" că Rusia intenţionează să lanseze o operaţiune militară în Ucraina, a declarat Nebenzea, citat de Reuters.

Omologul său american Linda Thomas-Greenfield i-a replicat că desfăşurarea a peste 100.000 de militari ruşi în apropiere de Ucraina ameninţă "securitatea internaţională" şi justifică o dezbatere publică la ONU.

Linda Thomas-Greenfield a acuzat de asemenea Rusia, cu "dovezi", că vrea să desfăşoare până la începutul lunii februarie peste 30.000 de militari" suplimentari în Belarus, al cărui regim este foarte apropiat de Kremlin, relatează AFP.

Aceste efective vor fi "la mai puţin de două ore la nord de Kiev", a spus ambasadoarea americană, indicând că Rusia a desfăşurat deja 5.000 de militari în Belarus, între care forţe speciale, rachete şi baterii antiariene.

Rosemary DiCarlo, secretar general adjunct al ONU pentru afaceri politice, a reacţionat imediat: nu există "nicio alternativă la diplomaţie" în această criză. "Nu ar trebui să existe nicio intervenţie militară acolo", a adăugat ea.

La rândul său, preşedintele Biden urmează să-l primească luni pe emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, cu care va discuta despre securitatea în materie de gaze a Europei şi despre mijloace de a "asigura stabilitatea aprovizionării cu energie pe plan internaţional", potrivit Casei Albe.

14:16 30.1.2022

Stoltenberg repetă că NATO nu va trimite trupe în Ucraina în cazul unei invazii ruse

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (în fotografie), a declarat că alianța militară occidentală pe care o conduce nu va trimite trupe de luptă în Ucraina în cazul în care Rusia va invada țara. „Nu avem planuri să desfășurăm trupe de luptă NATO în Ucraina... ne concentrăm pe acordarea de sprijin”, a declarat Stoltenberg într-un interviu la BBC.

„Există o diferență între a fi membru NATO și a fi un puternic și foarte prețuit partener ca Ucraina”.

Tot pentru BBC, şefa diplomaţiei britanice Liz Truss a spus că este improbabil ca soldaţii britanici să fie trimişi să lupte alături de trupele ucrainene în eventualitatea unei invazii ruse.

Truss a mai spus la BBC că este "foarte probabil" ca Rusia să intenţioneze să invadeze Ucraina.

Întrebată dacă există vreun scenariu în care trupele britanice ar putea fi trimise să lupte în Ucraina, Truss a spus: "Este foarte improbabil". Pe de altă parte, a spus ea "trebuie să ne asigurăm că forţele ucrainene au tot sprijinul pe care li-l putem acorda".

NATO afirmă că este pregătit să-și intensifice prezența trupelor în statele membre est-europene în cazul în care Rusia invadează Ucraina, iar mulți membri ai alianței au furnizat Kievului echipament militar, inclusiv armament letal, pe măsura creșterii tensiunilor.

Washingtonul a afirmat că este în căutarea unei soluții diplomatice de ieșire din impas, dar a adăugat că Rusia trebuie mai întâi să-și reducă prezența militară de la granița cu Ucraina.

„Guvernul rus a afirmat public că nu are intenția de a invada Ucraina, dar faptele de la fața locului spun o poveste cu mult diferită”, a declarat ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, pe 28 ianuarie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG