Klimkin: Ucraina trebuie să se pregătească de noi provocări după retragerea Rusiei şi a SUA din Tratatul INF
Ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a declarat că, după retragerea SUA și a Rusiei din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), Ucraina trebuie să facă tot ce-i stă în putere pentru propria apărare.
Klimkin a explicat că suspendarea INF de către Statele Unite și Federația Rusă modifică anumite calcule ale Ucrainei. „Trebuie să folosim totul pentru a ne proteja. Logica Rusiei nu este de a proteja Rusia, ci de a folosi securitatea ca marfă pe bursă. Prin urmare, acest comportament al Rusiei a condus la o nouă logică: o cursă a înarmărilor. Şi alți parteneri vor face acest lucru. În această situație, Ucraina va trebui să răspundă noilor provocări” – a adăugat Klimkin.
Linia frontului în Donbas astăzi
SUA cer Kievului să permită accesul observatorilor ruşi la alegerile prezidenţiale
Reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, consideră că autorităţile de la Kiev ar trebui să permită accesul observatorilor ruşi la alegerile prezidențiale ucrainene, programate pentru 31 martie 2019. În caz contrar, potrivit diplomatului american, legalitatea alegerilor ar putea fi pusă la îndoială.
„Ucraina are nevoie de observatori ai OSCE, pentru a dovedi respectarea standardelor democratice. În caz contrar, alegerile pot fi puse sub semnul întrebării. Ar fi rezonabil ca la alegeri să participe observatori ruși din cadrul Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO)” – a scris Volker pe Twitter.
Aceste precizări ale reprezentantului american survin în contextul în care preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat recent că va cere Serviciului de Frontieră al Ucrainei să nu permită accesul observatorilor ruși pentru a monitoriza alegerile prezidenţiale ucrainene. Potrivit lui Poroşenko, aceasta este modalitatea prin care Ucraina poate împiedica prezenţa fizică a rușilor în Ucraina în calitate de observatori din partea unor organizații internaționale.
„În calitate de președinte al Ucrainei şi de comandant suprem, vor ordona Serviciului de Frontieră să nu permită accesul observatorilor ruși. Vă garantez că ordinul comandantului suprem va fi executat” – a afirmat Poroșenko, într-o emisiune televizată.
Poroșenko a făcut aceste declaraţii după ce, potrivit Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, autoritățile de la Moscova au alocat serviciilor speciale ruse fonduri suplimentare de 350 milioane dolari pentru organizarea unor activități subversive la alegerile din Ucraina. Banii respectivi ar urma să fie cheltuiţi pentru plata știrilor false, mită, organizarea unor acţiuni provocatoare, proteste, presiuni politice interne asupra guvernului ucrainean și pentru pregătirea unor atacuri cibernetice.
Fugit la Moscova, Ianukovici îi face morală lui Poroşenko: Ucrainenii merită o viaţă mai bună
Fostul şef al statului ucrainean, Viktor Ianukovici, l-a criticat miercuri din Rusia, unde trăieşte în exil, pe succesorul său prooccidental Petro Poroşenko, care se confruntă cu un conflict armat în estul separatist şi o situaţie economică extrem de dificilă, acuzându-l că doreşte să falsifice alegerile prezidenţiale din 31 martie la care candidează pentru al doilea mandat.
'Trebuie ca toţi aceşti politicieni mincinoşi să înţeleagă puterea poporului, când acesta îşi face auzită vocea. Şi aceasta trebuie să fie o adevărată condamnare a autorităţilor actuale' de la Kiev, a declarat Viktor Ianukovici într-o conferinţă de presă susţinută la Moscova, adăugând că 'oamenii merită o viaţă mai bună'.
'Puterea va utiliza toate resursele aflate la dispoziţia sa pentru a permite falsificarea acestor alegeri, altfel preşedintele Poroşenko nu le va putea câştiga', a spus el. 'Nu cred că are nici cea mai mică şansă de a câştiga alegerile, deşi este foarte abil', a apreciat Ianukovici, adăugând că o victorie a actualului preşedinte ucrainean ar avea 'consecinţe imprevizibile', dar a refuzat să spună cine ar fi candidatul potrivit, el neparticipând la acest scrutin.
Alegerile prezidenţiale, al căror prim tur va avea loc la 31 martie, se anunţă dure pentru Petro Poroşenko, cu un număr record de candidaţi în campanie şi actorul de comedie Volodomir Zelenski dat favorit în ultimele trei sondaje. Preşedintele Petro Poroşenko se află printre primii trei favoriţi, dar nu este creditat decât cu 15%-16% din intenţiile de vot, însă situaţia s-ar putea schimba, conform unor observatori ucraineni.
'Am mari speranţe că vor apărea chipuri noi în politica (ucraineană) şi aceasta se va testa la prezidenţiale şi apoi la (alegerile) legislative' din noiembrie, a mai spus Viktor Ianukovici, apreciind că Ucraina are 'nevoie de schimbări'.
Viktor Ianukovici, al cărui regim a fost considerat unul dintre cele mai corupte din Ucraina, a fugit în Rusia în urma mişcării de contestare prooccidentală fără precedent care a dus la destituirea sa. El a fost condamnat la sfârşitul lunii ianuarie la 13 ani de închisoare pentru 'înaltă trădare' în Ucraina, unde procesul s-a derulat în absenţa sa.
Fostul preşedinte a calificat miercuri verdictul drept 'ilegal' şi a afirmat că acesta a fost 'dictat' de succesorul său, Petro Poroşenko.
Referindu-se la agitata perioadă a mişcării de contestare, Ianukovici a declarat că liderii europeni l-au 'înşelat' şi 'trădat' în februarie 2014, când au semnat - ca garanţi - acordul său cu opoziţia privind reglementarea crizei.
'M-au înşelat, m-au trădat sau cum spun unii politicieni ucrainenii "m-au făcut ca pe un fraier"', susţine fostul lider ucrainean, citat de TASS.
Pe 21 februarie 2014, Ianukovici şi liderii opoziţiei ucrainene au semnat un acord privind soluţionarea crizei din Ucraina, dar a doua zi Rada Supremă (parlamentul ucrainean) s-a reunit în plen şi l-a destituit pe şeful statului, a cărui plecare o cerea strada, la putere venind forţele prooccidentale. Ianukovici a fugit în Rusia, iar Moscova, care nu voia să lase Ucraine să iasă de pe orbita sa, a catalogat schimbarea de putere de la Kiev drept o 'lovitură de stat' cu sprijin occidental.