„Banca Națională a României a făcut un apel public săptămâna trecută prin care îndemna pe toți cei care se pronunță în legătură cu rezerva de aur a României să consulte documentele oficiale ale băncii. Cu toate acestea, într-o declarație recentă, Ministrul de Finanțe, dl. Eugen Teodorovici, a ridicat câteva probleme pe acest subiect, al căror răspuns se găsește deja în documentele menționate sau în alte luări de poziție ale reprezentanților BNR”, este menționat în declarația de presă a purtătorului de cuvânt al Băncii Centrale.
În opinia purtătorului de cuvânt al BNR, „este regretabil” faptul că șeful finanțelor pune în discuție statutul rezervei de aur a României, „cu toate că ar trebui să știe că garanția oferită de BNR pentru împrumuturile statului român se bazează și pe valoarea rezervei de aur, iar această valoare îi permite diminuarea costurilor de finanțare”.
Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a declarat, miercuri seară, că ar trebui înființată o comisie parlamentară pentru aducerea aurului României în țară de la Londra. Totodată, el a sugerat că ar trebui verificat și contractul în baza căruia aurul „s-a dus din România unde s-a dus el”.
„Cel mai bine ar fi ca în Parlamentului României să se facă o comisie, fie de la Senat, fie de la Cameră, fie de la amândouă - de fapt, Senatul are aceste atribuţii - care să spună aşa: dom`le, haideţi să vedem situaţia reală, lăsăm că aducem sau nu aurul. Adică în primul rând, contractul în baza căruia aurul României, în anul de graţie, s-a dus din România unde s-a dus el, contractul cu toate clauzele, pentru că acel aur, odată dus acolo, să vedem care sunt costurile de chirie şi cine dispune de acest aur. Acest aur în baza lui se garantează, dar nu de noi, ci de cei care au aurul. De asta trebuie văzut. Nu cumva aurul nostru de astăzi este pus gaj, să zic, într-o operaţiune internaţională de către banca respectivă. De fapt, dacă vedem acel contract, vom şti exact”, a spus Eugen Teodorovici, la Antena 3.
Dan Suciu a mai făcut trimitere și către mai multe articole, de unde se pot afla informații aprofundate legate de administrarea rezervei de aur a României, dar și la „Situațiile financiare ale BNR”, document prezentat anual.
De pildă, subliniază Dan Suciu, „pentru anul 2017, costurile de custodie au fost de 309 mii lei (Raport Anual 2017, pagina 275). Toate aceste evoluții sunt auditate de firme de audit internațional, așa cum este specificat în raportul de audit atașat Raportului anual”.
Ministrul de finanțe ar trebui să știe că garanția oferită de BNR pentru împrumuturile statului român se bazează și pe valoarea rezervei de aur, iar această valoare îi permite diminuarea costurilor de finanțareDan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR
Dan Suciu a explicat încă o dată că, Banca Angliei, locul unde se află contul de aur deținut de BNR, cont deschis înainte de 1990, este „una dintre cele mai prestigioase și mai sigure bănci centrale din lume”.
Lingourile aflate în acel cont pot fi identificate în orice moment, după numărul unic al barei, greutate și titlul de finețe al aurului.
„Efectuarea de operațiuni printr-un astfel de cont se realizează numai în baza instrucţiunilor transmise de BNR către Banca Angliei, aurul deținut în acest cont neputând fi utilizat de către custode”, a mai punctat Dan Suciu.
Mai mult, sursele Europei Libere au explicat că rezerva de aur se afla în Banca Angliei chiar și pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial și a stat acolo în siguranță, chiar dacă între cele două state era stare de război.
Purtătorul de cuvânt al BNR a mai precizat că Banca centrală informează lunar în legătură cu evoluția rezervei de aur prin comunicate de presă iar anual, în Raportul adresat Parlamentului. Datele din acest raport sunt prezentate cu certificarea celor mai importante firme de audit, conform standardelor practicate de băncile centrale europene.
În plus, BNR monitorizează atent contul de aur și a precizat că a efectuat trei acțiuni de verificare până în prezent (în anii 2016, 2017 și 2018), iar următoarea acțiune de verificare a rezervei este programată în a doua parte a acestui an.