Protestul magistraților din București a fost obstrucționat, luni seara, de prezența jandarmilor pe treptele Curții de Apel București (CAB), care i-au împiedicat pe cei câțiva tineri judecători și procurori să protesteze.
O echipă de șase jandarmi în uniformă s-a așezat în fața Tribunalului Mare, cum este mai cunoscută CAB, fiind coordonați de o persoană în civil, care a refuzat să se legitimeze. Jandarmeria București nu a oferit un răspuns referitor la prezența jandarmilor pe locul devenit de trei săptămâni consacrat pentru protestele magisraților bucureșteni.
O singură judecătoare, Andreea Sârbu, de la Tribunalul sectorului 1 București, a rămas la locul protestului, colegii săi retrăgându-se la colțul clădirii Curții de Apel București.
Judecătoarea Andreea Sârbu a declarat presei că șefa Curții de Apel București
Judecătoarea Andreea Sârbu a declarat că, personal, dorește revizuirea modificărilor aduse anul trecut la Legile Justiției, care „încalcă independența magistraților”. „Nu sunt în concordanță cu legile europene, cu separația puterilor în stat și cu statul de drept”, a spus tânăra judecătoare. Ea a spus că și-a continuat protestul pe treptele CAB pentru că nu a văzut ordinul președintei CAB și își exercită „, ca orice cetățean, dreptul la liberă exprimare”.
După declarațiile acordate jurnaliștilor, au prins curaj și ceilalți colegi ai săi, care au venit de la colțul tribunalului și, pentru câteva minute, au reconstituit protestele consacrate deja.
Mai mulți magistrați din țară au anunțat că își continuă protestul prin diferite formule - restrângerea activității, suspendarea acesteia sau purtarea de banderole.
Cu protestele procurorilor și judecătorilor s-au solidarizat, în ultimele săptămâni, profesori universitari și studenți de la mai multe facultăți, inclusiv cei de la Iași, unde este rector ministrul Justiției, Tudorel Toader. De asemenea, Uniunea Scriitorilor și actorii de la teatre din București și Cluj s-au solidarizat cu magistrații care solicită abrogarea în întregime a OUG 7/2019, desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și asigurarea „independenței magistraților”.
Concomitent, la Curtea Europeană de Justiție a fost acceptată cauza legată de aplicarea normelor europene în legislația sistemului judiciar românesc și cea legată de Secția specială. Magistrații, ca și Andreea Sârbu, potrivit declarației sale din această seară, au spus că așteaptă decizia Curții Europene de Justiție.