Linkuri accesibilitate

 
Ion Iliescu și Petre Roman, inculpați în noul dosar al Mineriadei din 1990

Ion Iliescu și Petre Roman, inculpați în noul dosar al Mineriadei din 1990


Fostul președinte al României, Ion Iliescu (s), și fostul premier Petre Roman (d). Fotografie de arhivă. Ianuarie 1990.
Fostul președinte al României, Ion Iliescu (s), și fostul premier Petre Roman (d). Fotografie de arhivă. Ianuarie 1990.

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, și fostul premier Petre Roman au sunt urmăriți penal în calitate de inculpați în dosarul refăcut de procurorii militari în dosarul Mineriadei din 1990. Ei sunt acuzați de infracțiuni contra umanității.

Procurorii militari susțin, într-un comunicat că au dovezi potrivit cărora „Iliescu Ion, Roman Petre şi alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naţionale au lansat un atac împotriva manifestanților aflați fizic în Piața Universității”.

Procurorii militari afirmă că persoane din conducerea statului au constituit „un grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară și civilă, înlăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, care a declanșat acțiunea represivă”.

„În tabloul infracțional, persoanele care au efectuat în mod fizic actele de natură criminală au ocupat o poziție inferioară în ierarhia grupului, însă conceperea și orchestrarea comiterii infracțiunilor a revenit conducerii politice a statului român de la acel moment, prin persoanele menționate”, susțin procurorii.

Astfel, în atacul care a început pe 13 iunie 1990 împotriva manifestanților aflați în Piaţa Universităţii din Bucureşti au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, susțin procurorii.

„Acțiunea represivă a avut caracterul unui atac generalizat și sistematic, în cadrul căruia au murit prin împușcare a 4 persoane, au fost violate 2 persoane, au fost vătămate fizic sau psihic un număr total de 1311 persoane”, spun procurorii.

Acţiunile întreprinse de autorităţile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanţilor, astfel că au fost incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române şi Serviciului Român de Informaţii.

S-a făcut uz de armă cu muniţie de război de către forţele de ordine, în aceste împrejurări fiind împuşcate mortal 4 persoane.

„Represiunea autorităţilor a continuat, în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfășurat împreună cu minerii şi muncitorii din mai multe judeţe ale ţării, care deveniseră o adevărată forţă de ordine, paralelă cu cele recunoscute şi organizate potrivit legii”, mai arată procurorii.

Minerii aduși în București au devastat sediile partidelor politice nou înființate sau reînființate după Revoluția din decembrie 1989 și care se aflau în opoziție, locuințele principalilor lideri politici din opoziție și sedii ale publicațiilor de presă independente și ale unor instituții de învățământ. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucureștiului, sub pretextul că aceștia au legătură cu manifestațiile din Piața Universității.

Persoanele care au fost ridicate din Piața Universității, împreună cu altele considerate ca având legătură cu manifestațiile, au fost duse cu forța în la o unitate militară fiind private de libertate într-un mod nelegal și în spații total improprii pentru deținerea unor persoane. Privarea de libertate fără forme legale a acestora a durat până cel mai târziu pe data 21 iunie 1990.

Petre Roman respinge acuzațiile

Petre Roman a fost miercuri la Parchetul General. La intrare, el a declarat că nu există nici cea mai mică dovadă că el a fost implicat în aducerea minerilor în București și consideră că această învinuire care i se aduce este profund nedreaptă, transmit News.ro și Agerpres.

„Ce interes aveam eu, mai mult decât atât, cum aș fi putut eu, profesor, cercetător, trecut prin baricada de la Inter, unde au fost 39 de tineri camarazi de-ai mei uciși de gloanțele trase la ordinul lui Ceauşescu?”, a spus Petre Roman, la intrarea la sediului Parchetului General.

Petre Roman la Parchetul General, citat în dosarul Mineriadei din 1990. 25 aprilie 2024. Fotografie de arhivă.
Petre Roman la Parchetul General, citat în dosarul Mineriadei din 1990. 25 aprilie 2024. Fotografie de arhivă.

Întrebat dacă a fost cooptat de președintele de atunci Ion Iliescu în acest plan, fostul premier a răspuns: „Nu există niciun asemenea plan în care eu să fi fost prezent, în niciun fel”.

În acest dosar sunt urmăriți penal fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier GeluVoican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, foștii generali Vasile Dobrinoiu şi Peter Petre.

Surse judiciare spun că Ion Iliescu va fi, de asemenea, audiat miercuri la domiciliu, din cauza vârstei înaintate.

Audierea lui Gelu Voican Voiculescu la Parchet miercuri nu a mai avut loc, așa cum era așteptat, după ce acesta a cerut o reprogramare.

Procurorii trebuie să refacă ancheta în dosarul Mineriadei din iunie 1990, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanță.

În decembrie 2020, instanța supremă a decis ca dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 trebuie să se întoarcă la Parchet pentru refacerea anchetei.

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în acel dosar în iunie 2017 pentru infracțiuni contra umanității.

Procurorii militari susțineau în rechizitoriu că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București.

Protestatarii militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau pașnic opiniile politice, aflate în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum şi peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țarii, mai arătau procurorii militari.

Conform Parchetului Militar, atacul pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990,a dus la moartea prin împușcare a patru persoane, două persoane violate, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate a 1.250 de persoane.

În cadrul acestei acțiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate și transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reținute până în după-amiaza aceleiași zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG