Linkuri accesibilitate

Modificarea OUG 114, adoptată de Guvern cu ROBOR-ul schimbat. Cine câștigă și cine pierde


 Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici a trebuit să cedeze pe ici pe colo și să modifice taxa pe lăcomie
Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici a trebuit să cedeze pe ici pe colo și să modifice taxa pe lăcomie

Guvernul a adoptat în ședința de vineri modificările la contestata Ordonanță de urgență 114, supranumită și ”taxa pe lăcomie”. Argumentul expus de peemier și de ministrul finanțelor este ” să scadă costul creditelor românilor și spă crească economisirea”. Specialiștii îi contrazic.

Pentru sectorul bancar, ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR și se va aplica doar în cazul creditelor bancare contractate de populație.

„În consens cu părțile implicate, azi modificăm: OUG 114, OUG 50/2010 și OUG 52/2016. În ceea ce privește taxa anuala pe active financiare datorata de instituțiile bancare, se ajustează mecanismul de calculare prin restrângerea bazei de impozitare a activelor financiare, stabilirea unor cote diferențiate de impozitare în funcție de cota de piață a fiecărei bănci, reducerea pana la zero a taxei în funcție de numărul de credite acordate sectorului neguvernamental, mă refer la societățile nefinanciare si gospodăriile populației si ajustarea dobânzilor la depozite si credite.

Taxa pe active financiare nete se determină semestrial de către fiecare instituție bancară cu regularizare anuală, cu aplicarea cotelor de impozitare asupra bazei impozabile. Termenul de plată a taxei pe active, calculată la nivelul primului semestru, este 25 august. Regularizarea acestuia se realizează până la 25 august din anul următor", a anuntat premierul Viorica Dăncilă la începutul ședintei de Guvern.

La rândul său, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a declarat că modificările la Ordonanța 114 au acceptul Băncii Naționale a României, iar Banca Centrală Europeană a fost informată referitor la această temă.

Deputatul USR Claudiu Năsui atrăgea atenția, în urmă cu două zile, pe pagina sa de Facebook, că „acea ordonanță care trebuia să apere cetățeanul de toți actorii lacomi a uitat de principala amenințare: statul. Aceasta a fost modificată în așa fel încât ROBOR-ul s-ar fi dus în sus, la fel ca ratele românilor. De altfel, singurele excepții aduse sunt cele care privesc tot statul: acesta este scutit de extra taxe când se împrumută de la bănci, dar nu și noi”.

XS
SM
MD
LG