Linkuri accesibilitate

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare


Pe 26 mai, românii sunt chemați la urne pentru a decide pe cine trimit în Parlamentul European
Pe 26 mai, românii sunt chemați la urne pentru a decide pe cine trimit în Parlamentul European

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a început, oficial, pe 27 aprilie la ora 00.00 și se va încheia pe 25 mai, ora 7.00.

Pe 26 mai, România va decide cine sunt cei 32 de deputați care o vor reprezenta pentru următorii cinci ani în Parlamentul European.

Concomitent cu alegerile europarlamentare, românii sunt chemați să își exprime părerea și la referendumul pe justiție convocat de președintele Klaus Iohannis. În această privință, Guvernul pregătește o ordonnață de urgență pentru modificarea legii referendumului în sensul în care președintele nu ar mai putea să cheme electoratul să voteze „da”, iar cvorumul de prezență ar urma să fie modificat.

În ţară sunt organizate 1.269 de secţii de vot, iar românii, care în ziua votului nu se vor afla în țară, pot vota în cele 441 de secții care vor fi deschise în afara ţării.

În cursa pentru Parlamentul European s-au înscris 13 formațiuni politice și trei candidați independenți: Georgiana Tudoran, George Nicolae Simion şi Petre Costea.

Fiecare competitor a trebuit să elimine, până vineri, ora 24, bannerele și materialele publicitare pe care le-au ultilizat până acum, altfel riscând sancțiuni.

Afișajele electorale vor fi puse în timpul campaniei doar în locurile special amenajate. De asemenea, pe un panou electoral, poate fi pus un singur afiș.

Biroul Electoral Central a determinat, la jumătatea lunii aprilie, prin tragere la sorți, care este ordinea pe buletinele de vot.

Astfel, PSD ocupă primul loc pe buletinul de vot, fiind urmat de Alianţa 2020 USR PLUS, Partidul Pro România și UDMR.

Următoarele poziţii sunt ocupate de PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale - BUN.

Pe ultimele trei poziții se află candidaţii independenţi - Gregoriana-Carmen Tudoran, George-Nicolae Simion şi Peter Costea.

XS
SM
MD
LG