Fostul președinte Traian Băsescu scrie, într-o postare pe pagina sa de Facebook, despre cum „în spaţiul public se revarsă necunoaşterea despre Uniunea Europeană” și cum „ziarişti şi politicieni deplâng faptul că Doamna Dăncilă încă nu a fost invitată la Sibiu”. Explicația sa vine în contextul în care premierul Viorica Dăncilă a declarat că i se pare „nepotrivit” că președintele Klaus Iohannis nu a invitat-o să ia parte la summitul UE de la Sibiu, de pe 9 mai.
Traian Băsescu explică faptul că fiecare stat UE are un singur loc în Consiliul European, conform Tratatului de la Lisabona, „care este rezervat aceluia care prin Constituţia naţională are mandat de reprezentare a ţării, în cazul nostru Preşedintele Iohannis”. La aceste summit-uri se stabilesc „orientări” pentru Comisia Europeană, pentru Consiliul UE și pentru Parlamentul European, iar dacă este cazul, Comisia Europeană poate elabora proiecte de acte normative pe care le înaintează Consiliului UE și Parlamentului European.
Premierul Viorica Dăncilă poate participa la orice ședință a Consiliului UE, pentru că România deține președinția acestui for până în iunie, mai arată Băsescu, explicând diferența dintre Consiliul European și Consiliul UE: „Doamna Premier Dăncilă prezidează Consiliul Uniunii Europene (acolo unde merg miniştrii), în timp ce Preşedintele Iohannis prezidează Consiliul European, care este altă instituţie. Deci, sunt două instituţii cu atribuţiuni total diferite”.
„Doamna Premier Dăncilă nu va putea fi invitată la lucrările Consiliului European (vezi Tratatul de la Lisabona), dar va putea fi invitată la recepţie şi prezentată de preşedinte, cu un scurt laudaţio, celorlalţi membri ai Consiliului European”, concluzionează fostul președinte.
„Nu pot să vă spun dacă merg, nu am fost invitată. Dacă voi fi invitată, voi merge”, a spus vineri premierul Viorica Dăncilă vineri, întrebată dacă merge la summitul UE de la Sibiu.
„Mi se pare totuşi nepotrivit, ca să folosesc un termen elegant, ca tocmai cei care au muncit atât pentru România, cei care au atras atâtea aprecieri - nu numai din partea statelor membre, am văzut că şi alte state au făcut referire la acest lucru - să nu fie invitaţi la summit şi, să nu uităm un lucru, când am deschis Preşedinţia rotativă, la Ateneu, eu am spus şi am crezut că este nevoie de unitate şi să dăm un semnal de ţară, l-am invitat pe domnul preşedinte Iohannis, i-am dat chiar posibilitatea să vorbească primul, fiind preşedintele României, pentru că eu am crezut că atunci când sunt obiective de ţară, este important să dăm dovadă de consens şi de acţiune comună”, a mai spus Viorica Dăncilă.
Facebook Forum