„ROBOR, ca indicator pentru credite, a fost demonizat. Orice indicator are valoare cât este credibil. Dacă îl calci în picioare și îl ții numai în pumni își pierde din valabilitate”, a spus, miercuri, guvernatorul BNR.
El a explicat că cei doi indici vor evolua diferit, însă este greu de făcut un pronostic de acum.
„Dacă ar fi să scot o regulă: dacă inflația tinde să crească și populația simte asta, ROBOR la 3 luni va fi ceva mai mare decât IRCC, dar nu cu mult. S-a dovedit că aceste evoluții sunt destul de strânse. Dacă inflația vine în jos și publicul percepe acest lucru, este posibil ca ROBOR să fie mai mic. Vom trăi si vom vedea. Nu putem sti cu exactitate”, a spus guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu a avertizat că noul indice în funcție de care se calculează dobânzile la credite, IRCC, introdus la începutul lunii mai, nu va fi un „miracol”.
„Să nu vă așteptați ca acest IRCC să vină ca un miracol și să facă minuni pentru toată lumea. E un indice care se adaugă la marja pe care fiecare bancă și-o stabilește. E libertatea pieței, a băncilor. S-ar putea ca în viitor să avem o predominanță a creditelor cu dobândă fixă, nu a celor cu dobândă variabilă...”, a adăugat guvernatorul Băncii Centrale, punctând că, în prezent, mai bine de jumătate dintre credite se dau cu dobândă fixă.
El a mai explicat că deciziile de politică monetară se iau „într-un context politic în care trebuie să îți cântărești atent cuvintele pentru a nu fi interpretați. Suntem într-un an electoral năbădăios din punct de vedere al discursului, dar nicăieri în lume nu este ușor”, a mai punctat Mugur Isărescu.
Facebook Forum