Linkuri accesibilitate

BNR a anunțat valoarea noului indice pentru dobânzile la credite. ROBOR nu va mai fi luat în calcul


Mugur Isărescu a fost împotriva înlocuirii ROBOR
Mugur Isărescu a fost împotriva înlocuirii ROBOR

Banca Națională a anunțat care este valoarea noului indice care va fi luat în calcul la stabilirea dobânzii la creditele în lei, în locul ROBOR, pe care Guvernul l-a înlocuit la finele anului trecut prin ordonanță de urgență care a introdus așa-numita taxă pe lăcomie, criticată de sistemul bancar.

Noul indice, o variabilă care intră în metoda de calcul a dobânzii la credit, se numește IRCC - indicele de referință pentru creditele consumatorilor, iar astăzi, când intră în vigoare, este de 2,36%. ROBOR, variabila abandonată, era de 3,32% la sfârșitul săptămânii.

Banca Centrală doar a aplicat o nouă formulă de calcul pe care Guvernul a stabilit-o. Este vorba despre „media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018.” De fapt, este o medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic).

Noul indice de referință se va aplica doar creditelor care se acordă de aici înainte și nu este clar dacă va fi luată în calcul la creditele acordate prin programul „Prima Casă”, destinat tinerilor.

Guvernul a considerat că băncile ar trebui să aplice altă metodă de calcul la rata dobânzilor, vechiul indice, ROBOR, fiind fluctuant în ultimii ani, de când economia a cunoscut mai multe schimbări la nivel macro. De pildă, în 2016, când PSD a venit la guvernare, inflația era de 0,1%, iar ROBOR-ul era de 0,8%. Astăzi, inflația este 4,2%, ROBOR-ul, 3, 32.

În spatele acestor metode de calcul este și multă politică. Guvernul a dat ordonanța de urgență 114 la finele anului trecut, în pofida criticile marilor investitori străini și români. Marile bănci au criticat desființarea ROBOR, în vreme ce Guvernul a spus că este nevoie de micșorarea dobânzilor la creditele pentru populație. Un senator al coaliției guvernamentale, Daniel Zamfir, a spus, în timpul negocierilor, că ROBOR ar fi fost manipulat de bănci în dauna populației. Acuzația sa a fost respinsă de guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, longevivul șef BNR, pe care PSD dorește să-l trimită la pensie la finalul mandatului, care se împlinește în vara acestui an.

După o serie de negocieri cu reprezentanții marilor bănci și după opoziția Băncii Naționale, Guvernul a introdus IRCC. S-au luat în calcul datele din ultimul trimestru al anului 2018 și se așteaptă ca valoarea acestuia să crească în lunile următoare, de vreme ce și economia dă semne că suportă cu greu creșterile de salarii ale unor categorii de bugetari pe fondul lipsei de investiții.

XS
SM
MD
LG