Linkuri accesibilitate

VIDEO. Orban: „Speța lui Dragnea e simplă, condamnarea lui va produce mutații politice. Le e frică de referendum, precum dracului de tămâie”


Ludovic Orban: Le este frică precum dracului de tămâie de acest referendum
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00

Ludovic Orban spune că, dacă referendumul nu trece, PSD va da ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține într-un interviu pentru Europa Liberă că procesul lui L. Dragnea este simplu, iar condamnarea acestuia ar avea efecte pe scena politică. Liderul PNL afirmă că dacă nu trece referendumul, PSD se va folosi de acest eșec pentru a da amnistia și grațierea.

Europa Liberă: Există un nivel de așteptare că europarlamentarele pot schimba și situația politică din țară.

Ludovic Orban: Alegerile vor arăta fotografia la zi a opțiunilor populației. Din toate cercetările noastre sociologice, rezultă clar că actuala putere nu mai are o majoritate în susținerea populară. Ca atare, nu mai are legitimitatea de a guvernare. Suntem convinși că există și această miză, prin care oamenii pot să arate clar că nu mai vor acest Guvern și nu mai vor PSD la putere.

Europa Liberă: Ce se va întâmpla? Cum poate acest vot situația politică internă?

Ludovic Orban: Un vot masiv împotriva actualei majorități guvernamentale PSD–ALDE poate să dea un semnal extrem de clar că cetățenii români sunt împotriva acestui Guvern și că nu mai există susținere populară pentru susținerea acestei guvernări. Sigur, în plan parlamentar rămân aceiași parlamentari, dar e posibil să genereze o criză în interiorul PSD, să genereze o criză în relația PSD-ALDE. Noi vom încerca să transpunem voința exprimată de cetățeni într-o moțiune de cenzură, care va fi depusă după alegerile europarlamentare, în momentul în care vom considera că este cel mai potrivit.

Un vot masiv al cetățenilor pentru Partidul Național Liberal ar avea valoarea unei adevărate moțiuni de cenzură depusă de cetățeni împotriva acestei guvernări.

Europa Liberă: Este PNL pregătit să preia guvernarea? Uni lideri spun că e un risc să intrați la guvernare înainte de alegerile parlamentare din 2020.

Ludovic Orban: PNL este pregătit oricând să-și asume responsabilitatea guvernării, noi avem deja creionat în mare programul de guvernare. Nu este asta o problemă de preluare a guvernării, problema este să existe un suport parlamentar pentru altă guvernare.

Prefer să ne reîntoarcem la popor, prin intermediul alegerilor anticipate. Atunci când este evident că s-a produs o mutație majoră în opțiunile populației, care nu mai corespunde cu fotografia Parlamentului, este necesară o reîmprospătare a acestei voințe care să ducă la o guvernare care este conformă cu voința oamenilor.

Europa Liberă: Actuala componență a Parlamentului nu permite PNL să revină la guvernare. Ce veți face?

Ludovic Orban: Este extrem de complicat să generezi o formulă de guvernare eficientă, coerentă, care să facă într-adevăr ceea ce trebuie făcut în economie, în educație, în sănătate, în justiție cu actuala structură parlamentară. Reflectă voința exprimată de oameni în 2016

Europa Liberă: Care este soluția?

Ludovic Orban: În cazul în care cade Guvernul, putem forța declanșarea procedurii alegerilor anticipate.

Europa Liberă: Aceasta este soluția?

Ludovic Orban: În mod evident, aceasta este soluția cea mai bună, soluția care, în opinia mea, este cea conformă cu nevoile de astăzi ale României.

Europa Liberă: Parlamentarii evită însă acest lucru, nu există parlamentar care să voteze pentru a pleca acasă.

Ludovic Orban: În parlamentarii PNL am încredere că vor urma deciziile partidului și vor respecta procedurile. Obiectivul nostru e să-i convingem pe cât mai mulți români să vină la vot, să voteze PNL, să voteze la referendum la întrebările pe care practic a fost solicitat de președinte exprimarea voinței populare.

Europa Liberă: Unde se află PNL în sondaje?

Ludovic Orban: PNL este pe un trend ascendent, în ultimele cercetări am depășit PSD. Asta nu înseamnă că vom câștiga alegerile, înseamnă că avem o șansă să câștigăm alegerile. Depinde de ce se va întâmpla în ultima zi și de mobilizarea cetățenilor care simpatizează și își exprimă opțiunea pentru PNL.

Europa Liberă: Un PSD care va câștiga alegerile cu mai mult de 5 procente în fața PNL reprezintă un eșec pentru partidul dumneavoastră?

Ludovic Orban: Nu punem problema așa. PSD oricum s-a dus în cap față de 46,5%, cât au luat în decembrie 2016. Rezultatul lor de astăzi este unul rușinos, care reflectă dezamăgirea cumplită și revolta pe care au provocat-o în populație pentru că au folosit puterea nu să facă bine românilor, ci să-și rezolve problemele personale din justiție. Pentru PSD oricum va fi o înfrângere

Europa Liberă: Chiar dacă vor fi pe primul loc?

Ludovic Orban: Obiectivul nostru este să ne mobilizăm alegătorii, să convingem cât mai mulți nehotărâți pentru că și la ora actuală există un număr semnificativ de nehotărâți, 12 – 14%, să determinăm creșterea prezenței la vot. Orice procent în plus de prezență la vot, pe de o parte ajută PNL și dă o garanție că referendumul va trece.

Europa Liberă: Dacă PSD ia peste 30%, iar scorul PNL va fi în jur de 25% este un scor care vă mulțumește?

Ludovic Orban: Obiectivul PNL este câștigarea alegerilor prezidențiale, locale și parlamentare. Evident că și la europarlamentare vom depune toate eforturile și s-a văzut în această campanie că am avut o campanie extrem de bine organizată în care am tratat cu maximă... problemele cetățenilor și am încercat să dăm răspunsuri la nevoile acestora. Un scor cât mai bun în alegerile europarlamentare reprezintă o garanție a atingerii obiectivelor pe care le-am formulat în cadrul Congresului.

Europa Liberă: Ce înseamnă un scor bun pentru PNL?

Ludovic Orban: Cel mai bun scor posibil. Este foarte greu de dat procente, pentru că la alegerile pentru Parlamentul European, de regulă fiind o prezență mai redusă decât la alegerile prezidențiale sau la locale, depinde foarte mult de care dintre partide își mobilizează cel mai bine alegătorii. Dacă ne mobilizăm alegătorii, avem șansa de a câștiga. Depinde de capacitatea partidului de a motiva cetățenii care simpatizează cu partidul că este o miză fundamentală în aceste alegeri.

La ora actuala, singura forță politică care este puternic ancorată, care are un portofoliu de relații stabile, care face parte din cea mai puternică familie politică din Europa, familia partidului popular european, care conduce Comisia Europeană din 2009, este singura forță politică care poate să aducă beneficii pentru România este PNL. PSD, ALDE sunt ciumate, sunt paria în familiile lor politice și nu pot să aducă nici pentru ei câștiguri, dar pentru cetățenii români. Este foarte bine pentru români să înțeleagă că trebuie să fie reprezentați de acei oameni care pot să influențeze decizia la nivel european.

Europa Liberă: Aveți o explicație de ce oamenii votează PSD?

Ludovic Orban: În toate casele de sondare, PNL se află astăzi pe primul loc, a depășit PSD.

Europa Liberă: Dar v-ați pus întrebarea de ce votează oamenii PSD?

Ludovic Orban: Nu mă întrebați pe mine de ce votează PSD. Pe mine mă interesează să îi conving și pe cei care mai votează PSD, că PSD și-a bătut joc de ei, că îi minte în continuare, că le promite lucruri care nu se pot realiza. În 2016 a promis oamenilor luna de pe cer și a dat praful de pe tobă. Orice creștere de venituri a fost anulată de inflație, o creștere a prețurilor fără precedent. Chiar dacă au existat creșteri, un om cumpără mai puține pâini, mai puțini litri de motorină, mai puține pachet de unt, mai puține kilograme de cartofi, plătește facturi mai mari.

80% din populație crede că ne îndreptăm într-o direcție greșită și nu mai au încredere în acest guvern.

Europa Liberă: Tema justiției a avantajat PNL?

Ludovic Orban: Cea mai mare amenințare pentru societatea românească este considerată de către cetățeni corupția. Este o temă sensibilă, nimănui nu îi place să fie furat sau să fie condus de oameni care au condamnări sau sunt în proceduri judiciare. Oamenii sunt extrem de sensibili la acest subiect.

Amnistia și grațierea, PSD din 2013, din marțea neagră, încearcă să dea amnistia și grațierea pentru fapte de corupție. Au încercat sistematic să adopte un astfel de act normativ ca să scape de pedeapsă pentru faptele și infracțiunile pe care le-au comis. Din 2013 se dă o bătălie surdă, șase ani de zile, iar PSD a încercat prin toate metodele, prin toate tertipurile, vedeți și sesizări la CCR, inițierea unor legi. Atacul ăsta sistematic împotriva independenței justiției, modificările pe picior făcute la Coduri, la legile justiției au creat o stare de profundă nemulțumire în societate, de anxietate și de respingere a unor astfel de provocări.

Noi susținem referendumul și ne batem cu toată forța noastră.

Europa Liberă: Vi se pare că există o campanie puternică pentru referendum, a părut ca o temă secundară?

Ludovic Orban: Nici până astăzi CNA nu a acordat timpii de antenă pentru audio-vizual, nici până astăzi AEP nu a realizat clipuri de informare pentru alegerile referendum. Este un boicot tacit al PSD-ului și al tuturor instituțiilor controlate de PSD, un boicot care determină ca un număr cât mai mic de oameni să fie informați asupra importanței acestei referendum.

Europa Liberă: Din cauza acestui boicot se poate ajunge la o invalidare a referendumului?

Ludovic Orban: Facem o campanie și în ultima săptămână vom pune un accent și mai mare în campania pentru referendum pentru a informa cetățenii și a determina o prezență cât mai mare pentru a fi validat referendumul.

Europa Liberă: Nu este un pericol dacă acest referendum nu trece?

Ludovic Orban: Noi ne batem ca să treacă referendumul. Sigur că ar fi un semnal prost pentru România ca cetățenii români să nu voteze pentru interzicerea amnistiei și grațierii, pentru că PSD ar înțelege imediat că pot să dea orice act normativ în domeniul justiției care să ducă la amnistie și grațiere. Sigur că ar fi foarte rău ca societatea românească să tolereze Ordonanțele de Urgență în domeniul justiției dacă nu vin să spună DA la referendum.

Există un interes din ce în ce mai crescut pentru referendum și convingerea mea este că referendumul o să fie validat.

Europa Liberă: Chiar dacă cei de la PSD și ALDE îndeamnă lumea să stea acasă și spun că referendumul e inutil?

Ludovic Orban: Le este frică precum dracului de tămâie de acest referendum, pentru că odată exprimată voința pentru interzicerea amnistierii și grațierii faptele de corupție, în urma unei decizii a CCR, ei nu vor mai avea voie să reglementeze în acest domeniu să dea amnistie și grațiere dacă referendumul e validat. Normal că le este frică pentru că ei au violat sistematic independența justiției și funcționarea normală a justiției prin ordonanțe de urgență, gen OUG 13, OUG 7, Ordonața 90, 92, mai au puțin și de la 1 la 100 ajung să dea Ordonanțe. E clar că lipsirea posibilității de legiferare prin Ordonanțe îi duce la Parlament, unde se izbesc de noi, care am atacat la CCR și am avut victorii răsunătoare.

Europa Liberă: Ce urmează după referendum? Se schimbă Constituția, legile în Parlament?

Ludovic Orban: ​În privința amnistiei și grațierii e foarte simplu, nu ai voie să dai amnistie și grațiere pentru fapte de corupție. Avem decizia Curții Constituționale că nu poți să legiferezi contrar voinței deciziei cetățenilor la referendum.

În privința ordonanțelor de urgență, cu siguranță, e necesară o modificare, cel puțin legislativă. Avem o propunere legislativă să dăm dreptul și altor entități să conteste la CCR pentru Ordonanțele de Urgență. La un moment dat va fi necesară modificarea Constituției, dar nu sunt populist acum să mă apuc să spun că modificăm Constituția.

Europa Liberă: S-a discutat mult despre necesitatea unității Opoziției. USR PLUS și PNL merg mai mult separat decât împreună?

Ludovic Orban: Suntem partide care merg fiecare pe culoarul lor.

Europa Liberă: Se poate ajunge la unitate până la parlamentare?

Ludovic Orban: Din punctul meu de vedere, a funcționat bine relația. PNL i-a considerat parteneri pe cei din Opoziție și i-am asociat la toate demersurile noastre, fie că au fost moțiuni, atacuri la CCR. Este o colaborare decentă, dar nu poate înfrânge aritmetica. În Parlament, PSD și ALDE plus UDMR, care în 90% dintre cazuri votează cu actuala coaliție, dețin 62% din voturi. Deciziile se iau cu majoritate. Cât timp dețin 62%, la vot este foarte greu să îi batem. I-am prins descoperiți în anumite momente, cum a fost la majorarea alocațiilor pentru copii.

Europa Liberă: E o problemă că PNL face parte dintr-o familie politică europeană împreună cu UDMR, iar liderii UDMR spun că Ludovic Orban și Rareș Bogdan ar trebui opriți de președintele Klaus Iohanis pentru că au un discurs în care sunt multe derapaje?

Ludovic Orban: Vi se pare normal ca UDMR, în condițiile în care 90% din alegătorii maghiari sunt împotriva lui Dragnea și a PSD și împotriva susținerii puterii de UDMR, vi se pare normal comportamentul liderilor UDMR? Nu am atacat decât pe acest subiect, că liderii UDMR girează un guvern care face rău României. Nu m-am legat de cetățenii români de etnie maghiară.

Pe cei din UDMR nu îi interesează decât să obțină liderii niște avantaje personale sau pentru câțiva primari sau președinți de CJ, avantaje materiale.

Europa Liberă: Se poate ajunge la un dialog constructiv cu UDMR?

Ludovic Orban: Se poate ajunge la un dialog atunci când conducerea UDMR va ține cont de voința exprimată de votanții care i-au trimis în Parlament, când UDMR va ține cont de propunerile și principiile PPE. Președintele PPE le-au atras atenția să nu mai susțină modificări anti-justiție, să nu mai gireze puterea nocivă de la București, liderii UDMR girează acest guvern care face rău României.

Europa Liberă: Cum îl vedeți ca lider UDMR pe Kelemen Hunor?

Ludovic Orban: Aș prefera să nu comentez. Orice lider politic trebuie să țină cont de voința cetățenilor pe care îi reprezintă.

Europa Liberă: Tot Kelemen Hunor susținea că s-ar putea ca Laura Codruța Kovesi să fie susținută de cei din USR-PLUS pentru prezidențiale.

Ludovic Orban: Laura Codruța Kovesi e implicată într-o cursă pentru funcția de procuror-șef european, cursă în care a obținut susținerea Parlamentului European, cu sprijinul PNL și al PPE. Laura Codruța Kovesi are șanse majore să ocupe funcția de procuror- șef european, adică o poziție de conducere la nivel european, iar PNL susține această candidatură din momentul în care a fost depusă.

Europa Liberă: Ar fi o greșeală o astfel de candidatură din partea Laurei Codruța Kovesi?

Nu mă puneți să comentez o ipoteză care nu există, care e SF, care e vehiculată la nivel de speculație.

Europa Liberă: Cei din USR -PLUS își doresc un candidat propriu pentru prezidențiale

E problema lor, PNL a luat decizia clară, în Consiliul Național, în unanimitate, pentru susținerea candidaturii lui Klaus Iohannis pentru al doilea mandat. Președintele României are de departe prima șansă de a câștiga alegerile, domină confortabil scena politică și noi îl susținem pe președinte cu toată forța noastră. Ne dorim ca viitorul mandat să fie și cu un guvern care să coopereze cu președintele României și să facă ceea ce trebuie.

Europa Liberă: S-ar putea implica președintele mai mult pentru formarea majorității parlamentare?

Președintele acționează în cadru constituțional, care face ceea ce îi permite Constituția.

A fost de multe ori ultima redută când PSD și ALDE au împins lucrurile dincolo de limita normalității, în care au trecut liniile roșii, de asemenea este liderul român care salvează imaginea României pe plan internațional.

Europa Liberă: Cu toate acestea cei de la USR vor alt candidat?

Ludovic Orban: Oricine poate să candideze la o funcție.

Ar fi mai bine să îl sprijine pe Iohannis pentru că ar simplifica într-un fel scena politică și ar crea oportunități pentru PSD. Președintele va câștiga alegerile prezidențiale

Europa Liberă: Liviu Dragnea are astăzi un proces. Se va decide în instanță sau în CCR?

Ludovic Orban: Există o decizie a instanței de fond, care l-a condamnat pe Liviu Dragnea pentru o chestiune simplă. Oamenii cunosc bine subiectul și nu trebuie explicat. Două persoane au fost angajate de Liviu Dragnea, președintele Consiliului Județean, la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului. Nu au muncit o zi pentru banii publici cu care au fost plătiți și cele două persoane au lucrat la sediul PSD, unde presedintele filialei era Liviu Dragnea, servind PSD-ul, și nu interesele copiilor și ale persoanelor care au nevoie de protecție socială. Speța este foarte simplă.

Europa Liberă: O sentință în acest caz ar avea impact asupra situației politice? O decizie în orice sens.

Ludovic Orban: Probabil, Condamnarea lui Dragnea va duce mutații majore pe scena politică, evident, condamnarea lui Dragnea nu îi va mai permite să fie președinte PSD, președintele Camerei Deputaților.

Europa Liberă: Sunteți sigur că o să fie o condamnare?

Ludovic Orban: De unde pot să fiu sigur, speța e destul de simplă, publicul cunoaște această speță. Judecătorii au practic, mai mult fiind și condamnarea dată de instanța de fond, nu cred că au apărut elemente suplimentare, judecătorii am încredere că vor da o decizie în conformitate cu legea și cu faptele, și cu probele, indiciile care există în acest dosar. Cu siguranță, condamnarea lui Dragnea ar avea impact asupra întregii situații politice.

Europa Liberă: Vă așteptați la o astfel de condamnare?

Ludovic Orban: Niciodată nu mi-a plăcut să comentez deciziile instanțelor, să pun o presiune pe judecători, liderii politici trebuie să se abțină de la declarații, poziții publice care să afecteze independența justitiței și care să pună presiune.

Europa Liberă: Dar ar ajuta PNL?

Ludovic Orban: Fiecare om e responsabil pentru faptele lui, iar mai devreme sau mai târziu va veni plata pentru faptele lui. Problema noastră nu este să ne rugăm noi să fie condamnat Dragnea, problema noastră este să convingem românii că avem soluții pentru a rezolva marile probleme din economie.

Europa Liberă: Cât de mult v-a ajutat prezența președintelui în campanie?

Ludovic Orban: Este o prezență benefică, a intervenit pentru susținerea referendumului. Are dreptul constituțional de a susține referendumul și de a transmite mesaje legate de referendum. L-am invitat la acțiunile noastre de campanie și președintele s-a exprimat pentru sprijinirea președintelui. Lumea cunoaște parteneriatul PNL–Iohannis, nu e o noutate, o surpriză.

Europa Liberă: Ce relație aveți cu directorul SRI, Eduard Hellvig?

Ludovic Orban: Nu am nicio relație decât aceea că îl cunosc de foarte mult timp, de prin 93 -1994.

Europa Liberă: Cât de des discutați la telefon sau vă întâlniți?

Ludovic Orban: Foarte rar. Nu comunicăm decât pe teme care au relevanță și sunt permise legal, care țin de siguranța națională și de informațiile pe care trebuie să le aibă un lider al, în curând, primului partid al României. În rest, nu avem absolut niciun fel de comunicare. Vorbim doar dacă este absolut necesar.

De ce v-a supărat Miorița?

Sunt lucruri care nu îmi plac în Miorița și nu fac bine: fatalismul. Nu e o reacție normală, când auzi că se pune ceva la cale împotriva ta, tu să nu te aperi. Cum să nu mă apăr? Invidia că doi pun la cale să îl omoare, nu e normal să intre în mentalitatea românilor. Aspectul regional: România e România, nu sunt regiuni istorice în care unii complotează împotriva altora. Trebuie să dezvoltăm o altă mentalitate copiilor noștri.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG