O poză de la Bruxelles în care apăreau Dan Barna și Victor Ponta a stârnit un val de reacții în țară. Cei doi au încercat să explice pe Facebook care a fost motivul întâlnirii, dar nu au spus toate detaliile negocierilor purtate pentru Parlamentul European.
Surse din Pro România au declarat pentru Europa Liberă că le-au propus celor din USR /PLUS să formeze împreună un grup care să negocieze viitoarele poziții obținute în cadrul En Marche.
USR/PLUS a blocat Pro România în PE
Pro România va trimite doi reprezentanți în Parlamentul European, în timp ce Alianța USR /PLUS are opt poziții. Oferta Pro România era ca negocierea să se facă în bloc în cadrul grupului En Marche, având în spate cele zece voturi ale europarlamentarilor. Ulterior, trebuia să existe o împărțire a funcțiilor obținute între cele două delegații. Pentru aceasta, USR/ PLUS trebuia să fie de acord cu prezența Pro România în acest grup din Parlamentul European.
Conform algoritmului, USR/ PLUS primeau 80% din funcțiile obținute, în timp ce Pro România lua 20%. Ei au dat exemplul celor din PPE, unde Rareș Bogdan, Traian Băsescu și cei de la UDMR au găsit puterea să stea împreună. Oferta celor de la Pro România s-a lovit însă de refuzul celor de la USR/ PLUS.Surse din Pro România susțin că cel care a respins categoric această soluție a fost Dacian Cioloș.
Prima decizie luată de Victor Ponta după acest eșec al negocierilor a fost să-și înscrie formațiunea în Partidul Democrat European, dar nu a fost luată încă decizia finală în privința grupului din Parlamentul European în care vor acționa. Surse din Pro România spun că nu au dorit să intre în Partidul Socialiștilor Europeni, pentru a nu fi alături de PSD.
Cei din USR susțin că discuțiile de la Bruxelles au vizat negocieri pentru Avocatul Poporului, constituirea grupului parlamentar al Pro România și o funcție de chestor în Camera Deputaților. „Nu aveam de ce să ne asociem cu Ponta la nivel european, nu ne dorim acest lucru. Nu dorim să negociem niște funcții de secretari și vicepreședinți pentru pielea ursului din pădure. Nu știm câte voturi aduce Ponta la moțiunea de cenzură”, au spus pentru Europa Liberă surse din USR.
Cei din Alianța USR/ PLUS recunosc însă că Guy Verhofstadt i-a întrebat dacă vor să colaboreze cu cei de la Pro România. Răspunsul lor a fost însă unul negativ. Surse din Pro România spun că Dacian Cioloș le-ar fi transmis partenerilor europeni că dețin informații potrivit cărora cei de la Pro România nu vor vota moțiunea de cenzură. În replică, cei din partidul lui Ponta le-au transmis europenilor că Cioloș se laudă cu voturile celor de la USR, dar el nu are nici un reprezentant în Parlamentul din România.
Corina Crețu l-a sfătuit pe Victor Ponta să îl sune pe Dacian Cioloș pentru o discuție, dar acest lucru nu s-a întâmplat, susțin surse din Pro România. USR urmează să intre în ALDE european peste două săptămâni, din acest partid fiind excluși cei din partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, care oricum nu au intrat în Parlamentul European, obținând sub 5%. În Parlamentul European, Alianța USR/ PLUS va activa în cadrului grupului nou format de președintele Franței.
Ponta s-a supărat și n-a mai racolat PSD-iști pentru moțiune
Tensiunea de la Bruxelles a avut efecte în țară la negocierile pentru moțiunea de cenzură. După episodul european, Victor Ponta a transmis că nu semnează moțiunea de cenzură și că nici nu se va implica în negocierile pentru racolarea altor parlamentari social-democrați. Surse din Pro România au precizat că toți parlamentarii lor urmează să fie prezenți la moțiunea de cenzură și o vor vota, dar nu vor face mai mult de atât. „Îi lăsăm pe cei care au inițiat moțiunea să adune voturile, să vedem cu cine negociază ei. În țară au început să vorbească despre Colectiv, că suntem pesediști, comuniști, au schimbat discursul”, a fost mesajul celor din partidul lui Ponta. Pentru moțiunea de cenzură, Pro România vine cu 24 de voturi.
Rivalitatea Pro România cu Alianța USR PLUS urmează să se vadă în perioada următoare și în Parlament. Cei din Pro România își doresc ca până la începerea sesiunii din toamnă să depășească numeric în Parlament pe cei din USR.
Victor Ponta a anunțat că va participa la semnarea pactului propus de Klaus Iohannis, după ce a fost sunat personal de președinte.
Șansele moțiunii de cenzură depind de parlamentarii PSD
Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată este nevoie de voturile a 233 de aleși. Conducerea PSD le-a cerut parlamentarilor să fie prezenți la votul moțiunii de cenzură, dar să nu voteze. Opoziției îi lipsesc 27 de voturi pentru a avea succes, după ce UDMR a anunțat oficial că va sprijini moțiunea de cenzură.
În Senat sunt 136 de membri, împărțiți astfel în grupurile parlamentare: PSD – 69, PNL – 25, USR – 13, ALDE – 12, UDMR – 9, fără apartenență – 8. În acest ultim grup se regăsesc cei din PMP, dar și Adrian Țuțuianu de la Pro România.
În Camera Deputaților, PSD are 137 de membri, PNL – 68, USR – 27, UDMR – 21, Pro România – 23, ALDE – 19, PMP – 12, minorități – 17, neafiliați – 4.
Facebook Forum