Linkuri accesibilitate

Cele mai importante schimbări fiscale în 2025 pentru PFA, profesii liberale și salariați


Anul 2025 vine cu schimbări importante pentru contribuabili.
Anul 2025 vine cu schimbări importante pentru contribuabili.

Anul 2025 aduce schimbări semnificative în calculul taxelor și impozitelor, declararea veniturilor și relația contribuabililor cu ANAF.

Salariul minim brut – 4.050 de lei

Pentru anul 2025 plafoanele pentru contribuții sociale, CAS si CASS, se calculează având ca reper salariul minim brut de 4.050 lei, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2025.

Pentru veniturile din 2024, contribuțiile s-au calculat pornind de la valoarea salariului minim brut de 3.300 de lei. Majorarea va duce la o creștere automată a sumelor datorate ca impozite și contribuții.

PFA și Profesii liberale

Impozit pe venit – 10%

Cota de impozit pe venit rămâne 10% în 2025 și se calculează astfel:

  • Pentru activitățile impuse în sistem real:
    • se calculează venitul net: diferența dintre venitul brut încasat și cheltuielile deductibile plătite în cursul anului fiscal;
    • din venitul net se scad pierderile reportate din anii precedenți și contribuțiile sociale datorate (CASS si CASS) și rezultă venitul impozabil.
  • Pentru activitățile impuse cu normă de venit:
    • valoarea impozitului de plată se obține prin aplicarea procentului de 10% la valoarea normei de venit. Dacă în 2024 s-a depășit plafonul de 25.000 euro, calculat la cursul mediu anual din 2024, începând cu anul 2025 este obligatorie impozitarea în sistem real.

Contribuția de asigurări sociale (CAS, pensie) – 25%

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sau din drepturi de proprietate intelectuală sunt obligate să plătească contribuție de asigurări sociale dacă obțin venituri nete a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la data de 1 ianuarie 2025.

La venitul ales, care reprezintă baza de calcul, se aplică procentul de contribuție de 25%:

  • 12.150 de lei, valoarea minimă a contribuției sociale datorată pentru 2025, daca venitul realizat depășește 12 salarii minime brute;
  • 24.300 de lei, valoarea minimă a contribuției sociale datorată pentru 2025, dacă venitul realizat depășește 24 de salarii minime brute.

Contribuabilii au obligația de a-și calcula contribuția de asigurări sociale. ANAF nu va mai emite decizii de impunere în urma depunerii Declarației Unice.

Obligațiile aferente veniturilor realizate în 2025 se achită până la data de 25 mai 2026.

Nu sunt obligați la plata CAS:

  • avocați, notari, contribuabilii asigurați în sisteme proprii de asigurări sociale;
  • persoanele care au calitatea de pensionari;
  • contribuabilii impuși în sistem real care câștigă un venit net anual sub baza minimă de calcul, (48.600 de lei în 2025);
  • persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală.

Persoanele fizice care desfășoară activități independente și care estimează că vor realiza un venit net anual mai mic de 12 salarii minime brute pe economie, pot opta pentru plata contribuției de asigurări sociale pentru anul curent.

Contribuția minimă este de calculată la 12 salarii medii brute (12.300 de lei) și se plătește până la data de 25 mai 2026.

Contribuția de asigurări de sănătate – CASS - 10%

Contribuția de asigurări sociale de sănătate se calculează de către contribuabili și reprezintă 10% din baza anuală de calcul.

Baza de calcul a CASS o reprezintă venitul net realizat, care nu poate fi mai mai mare decât plafonul de 60 de salarii minime pe economie.

Astfel, în 2025, plafonul maxim de plată a CASS este de maxim de 24.300 de lei pe an.

Pentru stabilirea sumei CASS de plată, veniturile din activități independente nu se cumulează cu veniturile din alte surse (dividende, dobânzi, chirii etc). Pentru aceste venituri se va plăti CASS separat. Contribuția la sănătate este deductibilă la calculul venitului impozabil.

În cazul în care titularul PFA/ Profesie liberală a obținut un venit net mai mic decât plafonul de șase salarii, dar a fost asigurat la sănătate în cursul anului 2025, în calitate de salariat, sau ca urmare a obținerii de alte venituri pentru care s-a plătit CASS, nu datorează CASS la plafonul minim, de șase salarii.

Concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate 1%

Persoanele fizice care desfășoară activități independente au opțiunea de a se asigura pentru concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

Procentul de asigurare este de 1%. Baza de calcul lunară nu poate fi mai mică decât valoarea salariului de bază minim brut și nici mai mare decât valoarea a de 3 ori a acestuia:

  • 41 de lei, contribuție minimă datorată;
  • 122 de lei, contribuție maximă datorată.

Pentru a beneficia de indemnizație de concediu, persoana PFA/ Liber profesionist semnează un contract de asigurare cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizației este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Cei care au activități independente, dar venitul este mai mic de șase salarii minime, vor plăti 1.980 lei CASS.

Declarația Unică 2025

Până la data de 25 mai 2026 se depune Declarația Unică cu venitul realizat în 2025. Nu se completează declarația cu venitul estimat pentru 2025.

E-factura pentru PFA și profesii liberale.

De la 1 ianuarie e-Factura trebuie transmisă în SPV (Spațiul Privat Virtual) și în cazul în care clientul este persoana fizică. Dacă acesta nu dorește să fie identificat prin CNP, atunci se poate folosi un CNP format din 13 cifre de zero: 0000000000000.

Tot de la 1 ianuarie se transmit și facturile simplificate în SPV, cu excepția bonurilor fiscale emise de casele de marcat care au înscris codul fiscal al cumpărătorului. În situația în care pentru bonul fiscal se emite și factura, aceasta se transmite în SPV.

Excepții e-Factura

Chiar dacă nu există obligația transmiterii e-Facturii în cazul situațiilor de mai sus, pentru a deduce cheltuielile cu desfășurarea activității este necesar accesul la SPV și descărcarea e-Facturilor de la furnizori. De la 1 iulie 2025 doar factura electronică, transmisă prin SPV, este recunoscută în contabilitate.

E-Factura nu se transmite obligatoriu pentru activitățile scutite de TVA cum sunt serviciile medicale, asigurările sau serviciile bancare.

Nu se transmite e-Factura pentru livrări de bunuri sau prestări de servicii intracomunitare, când beneficiarul nu are cod fiscal sau CNP din România, iar locul livrării/prestării nu este în România.

Nu se transmite e-Factura pentru bonurile fiscale emise de casa de marcat. În situația în care se solicită factura pentru bonul fiscal, aceasta se transmite în SPV.

E-Factura nu este obligatorie, pentru: livrările de bunuri și prestările de servicii în favoarea misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, livrările de bunuri și prestările de servicii către Comunitatea Europeană, livrările de bunuri și prestările de servicii în favoarea organismelor internaționale, livrările de bunuri și/sau prestările de servicii destinate forțelor armate.

Agricultorii, persoane fizice care aplică Regimul special pentru agricultori, nu au obligația utilizării sistemului național RO e-Factura pentru facturile emise în perioada 1 iulie 2024 - 30 iunie 2025.

Ei pot însă alege să folosească sistemului național e-Factura. Persoanele din această categorie sunt obligate să solicite înscrierea în Registrul RO e-Factura până la data de 1 iulie 2025, în cazul în care nu au optat deja pentru aplicarea sistemului național RO e-Factura.

Venituri din salarii

  • impozitul pe salariu: 10% din suma rămasă după achitarea contribuțiilor;
  • CAS – 25% din salariul brut;
  • CASS – 10% din salariul brut.

Facilitățile fiscale acordate angajaților din sectoarele IT, Construcții, Agricultură și Industria Alimentară au fost eliminate de guvern începând cu 1 ianuarie 2025, prin așa-numita „ordonanță trenuleț”.

Facilitățile eliminate pentru salariații din IT, Construcții, Agricultură și Industria Alimentară sunt:

  • scutire de impozit pentru salarii brute de până la 10.000 de lei/lună;
  • impozitare cu 10% numai pentru sumele care depășeau 10.000 de lei brut;
  • cota redusă de CAS (pensie) 20,25% pentru venituri brute de până la 10.000 de lei;
  • cota standard de CAS 25% pentru partea care depășește 10.000 de lei.

În domeniile Construcții, Agricultură și IndustrieAlimentară nu există modificări ale salariului minim brut la momentul scrierii acestui articol.

Astfel, în Construcții, salariu minim este de 4.582 de lei lunar, iar în Agricultura și Industria Alimentară, salariul minim rămâne deocamdată 3.436 lei.

Tichete: de masă, de creșă, vouchere de vacanță

Pentru primele două luni ale lui 2025, valoare tichetelor de masă este de 40,04 de lei. Pentru tichetele de masă se datorează contribuția la sănătate.

De asemenea, se datorează CASS la tichetele cadou și voucherele de vacanță.

În 2025, voucherele de vacanță au valoarea de 800 de lei și vor fi acordate bugetarilor ale căror salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt sub 8.000 lei.

Tichetele de creșă în primele luni ale anului 2025 vor avea valoarea de 660 de lei.

Alte prevederi fiscale importante

  • crește impozitul pe dividende de la 8% la 10%;
  • acciza la benzină și motorină crește de la 1 ianuarie 2025 cu 6,12%. Astfel, prețul benzinei se majorează cu 17 bani pe litru, iar al motorinei cu 16 bani;
  • cetățenii români care primesc pensii din străinătate au un plafon neimpozabil de 3.000 de lei/lună;
  • plafonul de la microîntreprinderi se reduce de la 500.000 euro la 250.000 euro;
  • a reapărut așa-numita „taxa pe stâlp”, impozit pe construcţii care se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri;
  • de la 1 ianuarie 2025, ANAF va primi informații despre toți cetățenii români care au asigurări de viață;
  • de la 1 ianuarie 2025 devine obligatoriu și pentru micii contribuabili (firme) depunerea la ANAF a Declarației 406, SAF-T (Fișierul Standard de Control Fiscal). Până acum erau obligate să aplice acest sistem doar firmele mari și mijlocii. SAF-T este un sistem prin care companiile transmit la ANAF informații detaliate despre tranzacții, facturi, plăți și operațiuni contabile.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG